Doorgaan naar hoofdcontent

Vertrouwen

 

Iemand vroeg: hoe kan ik God vertrouwen? Vaak lijkt het of God niets zegt of vind ik het moeilijk om te luisteren. 
Dat heeft me aan het denken gezet. Het is echt niet altijd makkelijk om God te vertrouwen, toch blijf ik het elke keer doen omdat het me uiteindelijk gelukkig maakt. Wat mij helpt zijn een aantal dingen:


  • elke dag even stilstaan bij wat er gebeurd is die dag, waar heb ik God aan het werk gezien en waarvoor ben ik het meest dankbaar?
  • Telkens opnieuw Ja zeggen tegen Gods plan, ook als je niet precies weet wat dat plan is. Als iets je totaal ongelukkig maakt en je al van alles hebt geprobeerd om het te veranderen en dat is niet gelukt dan is de kans groot dat God een ander plan met je heeft. Hij wil dat je gelukkig wordt! Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er nooit dingen mis gaan en dat je je altijd helemaal geweldig voelt. Diep van binnen weet je: en toch is dit de goede weg.
  • Bewust loslaten als je merkt dat God iets anders van je vraagt. Dan laat je zien dat je Hem vertrouwt en Hij beschaamt dat niet: meestal komt er in de plaats van wat je hebt losgelaten iets dat veel mooier is.
  • Lees Bijbelteksten over vertrouwen, en sta eens stil bij de woorden die je echt raken. Bijvoorbeeld Psalm 139, als God ons zo goed kent dan kunnen we ook erop vertrouwen dat Hij ons helpt en er voor ons is. Ook als we dat niet altijd zo voelen, Hij weet precies wat je nodig hebt. 

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoe zit dat nou met 'nonnen' en 'zusters'?

Op het blogbericht van 2 juli kwam een interessante reactie: Hoe komt u erbij dat de aanduiding 'non' monialen betreft? Daar is geen sprake van. Het woord werd en wordt in Nederland helaas nog vaak gebruikt om vrouwelijke religieuzen in het algemeen aan te duiden en dan wel met een kleinerende en kwetsende bijklank. 'Non' moet daarom te allen tijde vermeden worden. 'Zuster' is voor alle vrouwelijke religieuzen correct katholiek taalgebruik. Over het algemeen beantwoord ik geen anonieme commentaren, omdat ze, wel, anoniem zijn. Dus ook geen antwoordmogelijkheid achter laten; ook dit commentaar heeft een no-reply. Toch maak ik een uitzondering, omdat het een commentaar is wat inderdaad uitleg behoeft. Ik ben nu 25 jaar in het klooster, in een apostolische gemeenschap, dus een zuster. Het woord 'non' is als sinds de vierde eeuw gebruikelijk voor Godgewijde vrouwen (oorsprong: Hiëronymus), van het latijnse 'nonnus', wat eerbiedwaa

Geen woorden...

Vijf maal hebben de klokken geluid voor een overleden medezuster, deze maand. Vijf maal hebben we ons best gedaan families van medezusters foto's toe te sturen van de waardige eenvoudige begrafenissen in kleine kring op ons kloosterkerkhof, omdat het door de maatregelen logischerwijze niet mogelijk was voor familie en vrienden van de zusters om te komen. Ook wij hebben geen woorden. Soms vallen Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen op één dag. Hierbij, op deze plaats, willen we wel onze dank uitspreken. Dank voor de goede zorg, dank voor het meeleven en het mee-bidden. Ook wij blijven bidden om kracht, moed, sterkte en troost voor allen die dat zo nodig hebben in deze tijd. En om geduld. Want nu is het belangrijk om geduld te hebben. Om de maatregelen vol te houden. We hebben al een tijdje geen nieuwe zieken, dat is goed nieuws.  Zr. Anno , Zr. Roselien , Zr. Richardus, Zr. Electa, Zr. Marije, mogen zij, en alle overledenen van deze tijd, rusten in vrede.

Eucharistievieringen in de Kerstnacht in Laarbeek

In het Gemeenschapsblad van Aarle-Rixtel staat "op 24 december geen Eucharistieviering in het Missieklooster". Klopt dat? Er had moeten staan, zoals wel correct in de MooiLaarbeek-krant stond: "24 dec. vervalt de Eucharistieviering om 17.30 uur." Wij hebben onze Kerstnacht-Eucharistieviering inderdaad nergens online gezet. De mensen die een directe band met het klooster hebben (werk, familie, directe buren...) weten de tijd toch wel. Er zijn in onze parochie vele Eucharistievieringen met Kerstmis. En op Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag, en alle andere dagen van het jaar bent u van harte welkom! Maar in de Kerstnacht hebben we al jaren (niet alleen dit jaar) het gebruik dat we de tijd niet in de bladen zetten. Heel logisch. We hebben een inpandige kerk, op de eerste verdieping, en het werd gewoon te vol. Als alle mensen die op 24 december vóór 14.00 dit blog hebben bezocht bijvoorbeeld zouden komen, dan zouden we moeten stapelen. In de hoogte. Want dat