Doorgaan naar hoofdcontent

Voordelen van als zuster in een klooster wonen :)

Omdat het ook wel eens leuk is de mooie kanten van het kloosterleven te belichten hieronder een lijstje met voordelen van Missiezuster van het Kostbaar Bloed zijn:

- je hoeft je geen zorgen te maken over wat je aantrekt, de enige keus is tussen wit, grijs en zwart habijt......Ook een bad hair day is meestal geen probleem, de sluier bedekt dat wel. En make-up is ook niet nodig, misschien dat daarom de meeste zusters er juist jonger uitzien dan ze echt zijn.

- je hebt geen zorgen over huur of hypotheek (behalve als je zuster econome bent) en je hebt altijd een dak boven je hoofd.

- je bent nooit alleen, er is altijd wel iemand in huis.

- je viert vaak feest, meer dan buiten het klooster. Naast alle kerkelijke feesten zoals Pasen en Kerst worden ook verjaardagen, naamdagen en jubilea gevierd. En als iemand geloften aflegt, voor de 1e keer of voor eeuwig, dan moet daaromheen natuurlijk ook een feestje gebouwd worden. Kloosterstijl natuurlijk, dus geen drinkgelagen waar iedereen totaal dronken is maar gewoon veel gezelligheid.

- je wordt niet steeds gestoord door het gebliep van je smartphone, zusters hebben soms wel een smartphone maar meestal prepaid (met alleen wifi) en we beperken ons bewust in het gebruik ervan. Zo kun je aan tafel een gezellig gesprek voeren en word je ook niet zo gestresst.

- je bent altijd op de hoogte van het wereldnieuws, als je zelf niet het nieuws kijkt of luistert is er altijd wel een medezuster die je op de hoogte brengt. We moeten natuurlijk wel weten waarvoor we bidden. Een zuster noemde de voorbeden eens de 'BBC', omdat je daar ook vaak hoort welke ramp er gebeurd is of wie er gestorven is.

- Je lacht veel. Dat is echt waar, het viel me pas op nadat ik voor de 1e keer op vakantie was geweest en toen weer terugkwam. Ineens kon ik weer echt lachen en regelmatig schalt er dan ook een lach door de refter (waar we eten).

- Je hoeft niet naar de UWV voor een uitkering (daar heb je  als zuster namelijk geen recht op) en dus ook niet te voldoen aan sollicitatieplicht. Mocht je onverhoopt eens geen werk hebben dan is er altijd wel iets te doen in huis. Vervelen hoeft dus niet.

- Je hebt elke dag te eten, kleding aan je lijf, een dak boven je hoofd en alle andere levensnoodzakelijkheden. Daar zijn we dankbaar voor, want dat heeft niet iedereen op deze wereld.

- je leert veel over jezelf en word vooral de eerste 3 jaar intensief begeleid bij je persoonlijke ontwikkeling.

- je leert veel over andere culturen en kent wereldwijd ook zusters van verschillende nationaliteiten. Zo word je echt een 'wereldburger'. 

- last but not least: als je echt roeping hebt tot het kloosterleven, en je bent bij de orde/congregatie die echt bij jou past, dan ben je gelukkig. Ook al gebeuren er moeilijke dingen, vanbinnen heb je wel de rust en het geluk dat je de levensweg volgt die bij jou past.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe zit dat nou met 'nonnen' en 'zusters'?

Op het blogbericht van 2 juli kwam een interessante reactie: Hoe komt u erbij dat de aanduiding 'non' monialen betreft? Daar is geen sprake van. Het woord werd en wordt in Nederland helaas nog vaak gebruikt om vrouwelijke religieuzen in het algemeen aan te duiden en dan wel met een kleinerende en kwetsende bijklank. 'Non' moet daarom te allen tijde vermeden worden. 'Zuster' is voor alle vrouwelijke religieuzen correct katholiek taalgebruik. Over het algemeen beantwoord ik geen anonieme commentaren, omdat ze, wel, anoniem zijn. Dus ook geen antwoordmogelijkheid achter laten; ook dit commentaar heeft een no-reply. Toch maak ik een uitzondering, omdat het een commentaar is wat inderdaad uitleg behoeft. Ik ben nu 25 jaar in het klooster, in een apostolische gemeenschap, dus een zuster. Het woord 'non' is als sinds de vierde eeuw gebruikelijk voor Godgewijde vrouwen (oorsprong: Hiëronymus), van het latijnse 'nonnus', wat eerbiedwaa...

Nieuw regionaal bestuur Missiezusters

Nieuwsbericht  De Congregatie van de Missiezusters van het Kostbaar Bloed in Nederland wordt sinds 2 maart 2024 geleid door een nieuw Regionaal Team.  Gedurende bijna zes jaar was de Nederlandse Regio van de Missiezusters van het Kostbaar Bloed deel van de Europese Provincie ad experimentum. Deze Europese Provincie bestond uit de vijf landen in Europa waar onze zusters wonen en werken. Tijdens de provinciekapittels van april 2022 en oktober 2023 werd de beslissing genomen om terug te keren naar de structuren van zes jaar geleden.  Van links naar rechts: Zr. Sarto Stürmer, Zr. Johanna Maria Wagner en Zr. Madeleine Bouman De Generale Overste, Zr. Monica Mary Ncube, en haar assistente, Zr. Pauline Mpongo, kwamen naar Nederland om het proces van zoeken naar een nieuw regionaal bestuur te begeleiden. Dit leidde tot de benoeming van Zr. Johanna Maria Wagner als Regionale Overste, Zr. Madeleine Bouman als eerste assistente en plaatsvervangster, en Zr. Sarto Stürmer al...

Eucharistievieringen in de Kerstnacht in Laarbeek

In het Gemeenschapsblad van Aarle-Rixtel staat "op 24 december geen Eucharistieviering in het Missieklooster". Klopt dat? Er had moeten staan, zoals wel correct in de MooiLaarbeek-krant stond: "24 dec. vervalt de Eucharistieviering om 17.30 uur." Wij hebben onze Kerstnacht-Eucharistieviering inderdaad nergens online gezet. De mensen die een directe band met het klooster hebben (werk, familie, directe buren...) weten de tijd toch wel. Er zijn in onze parochie vele Eucharistievieringen met Kerstmis. En op Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag, en alle andere dagen van het jaar bent u van harte welkom! Maar in de Kerstnacht hebben we al jaren (niet alleen dit jaar) het gebruik dat we de tijd niet in de bladen zetten. Heel logisch. We hebben een inpandige kerk, op de eerste verdieping, en het werd gewoon te vol. Als alle mensen die op 24 december vóór 14.00 dit blog hebben bezocht bijvoorbeeld zouden komen, dan zouden we moeten stapelen. In de hoogte. Want dat ...