Doorgaan naar hoofdcontent

Vastentijd

 Afgelopen woensdag was het Aswoensdag. De palmtakjes van het vorig jaar zijn verbrand; de as is uitgedeeld als askruisje. De vastentijd of veertigdagentijd is begonnen. Het duurt natuurlijk langer dan 40 dagen tot het Pasen is, want de zondagen tellen niet mee als vastendagen. Zondag is het dus de eerste zondag in de vastentijd, en met de Vespers, het avondgebed op de vooravond, is die zondag eigenlijk al begonnen.

Het zijn, nog steeds en alweer, moeilijke tijden. Onlangs vonden we in het archief een brief terug uit 1912, waarin de zusters ruimte in het klooster aanboden als vluchtelingenopvanglocatie 'in het geval van oorlog of crisis'. Twee jaar voor de Eerste Wereldoorlog zagen de zusters de bui dus al hangen... en inderdaad hebben vele Belgische vluchtelingen hier toen een veilige haven gevonden. Helaas is het vele keren noodzakelijk geweest; soms vanwege oorlog, zoals in 1914-1918 en 1940-1945, soms vanwege water, storm of vuur. 

Er zijn diverse mensen uit de omgeving die al hulp hebben aangeboden mocht dat weer nodig zijn. Heel fijn! Ervaringen uit het verleden hebben geleerd dat het praktisch is om even te wachten tot duidelijk is wie er komen en wanneer, en wat er nodig is. We houden u op de hoogte. Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe zit dat nou met 'nonnen' en 'zusters'?

Op het blogbericht van 2 juli kwam een interessante reactie: Hoe komt u erbij dat de aanduiding 'non' monialen betreft? Daar is geen sprake van. Het woord werd en wordt in Nederland helaas nog vaak gebruikt om vrouwelijke religieuzen in het algemeen aan te duiden en dan wel met een kleinerende en kwetsende bijklank. 'Non' moet daarom te allen tijde vermeden worden. 'Zuster' is voor alle vrouwelijke religieuzen correct katholiek taalgebruik. Over het algemeen beantwoord ik geen anonieme commentaren, omdat ze, wel, anoniem zijn. Dus ook geen antwoordmogelijkheid achter laten; ook dit commentaar heeft een no-reply. Toch maak ik een uitzondering, omdat het een commentaar is wat inderdaad uitleg behoeft. Ik ben nu 25 jaar in het klooster, in een apostolische gemeenschap, dus een zuster. Het woord 'non' is als sinds de vierde eeuw gebruikelijk voor Godgewijde vrouwen (oorsprong: Hiëronymus), van het latijnse 'nonnus', wat eerbiedwaa

Geen woorden...

Vijf maal hebben de klokken geluid voor een overleden medezuster, deze maand. Vijf maal hebben we ons best gedaan families van medezusters foto's toe te sturen van de waardige eenvoudige begrafenissen in kleine kring op ons kloosterkerkhof, omdat het door de maatregelen logischerwijze niet mogelijk was voor familie en vrienden van de zusters om te komen. Ook wij hebben geen woorden. Soms vallen Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen op één dag. Hierbij, op deze plaats, willen we wel onze dank uitspreken. Dank voor de goede zorg, dank voor het meeleven en het mee-bidden. Ook wij blijven bidden om kracht, moed, sterkte en troost voor allen die dat zo nodig hebben in deze tijd. En om geduld. Want nu is het belangrijk om geduld te hebben. Om de maatregelen vol te houden. We hebben al een tijdje geen nieuwe zieken, dat is goed nieuws.  Zr. Anno , Zr. Roselien , Zr. Richardus, Zr. Electa, Zr. Marije, mogen zij, en alle overledenen van deze tijd, rusten in vrede.

vacature zorgafdeling

 Vacature op de zorgafdeling van ons Missieklooster! Wie kan het team komen versterken?