Doorgaan naar hoofdcontent

November

Allerheiligen gisteren, Allerzielen vandaag

Vandaag tijdens de Engelstalige Eucharistieviering hebben we kaarsjes aangestoken voor de overledenen van het afgelopen jaar. Medezusters, familieleden, vrienden, buren en bekenden - vele kaarsjes, vele lichtjes. 
De Buitengewone Missiemaand is eind oktober afgerond, maar de missie van ieder van ons, heel persoonlijk, gaat verder. De heiligen mogen daarbij wegwijzers zijn en ook degenen waarvan we het afgelopen jaar afscheid hebben moeten nemen zijn hun weg gegaan en zo ook voor ons wegwijzers, ieder op hun eigen manier. 
Voor ieder van hen is een kaarsje aangestoken en die kaarsjes blijven de hele dag in de kapel branden - en branden ook in ons hart. Met achter ieder lichtje een levensverhaal!

Morgen, op 3 november, is in de parochie de viering waarbij kaarsen worden aangestoken voor de overledenen van dit jaar. In het klooster is het morgen de 31e zondag door het jaar - en dit keer Engelstalig.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe zit dat nou met 'nonnen' en 'zusters'?

Op het blogbericht van 2 juli kwam een interessante reactie: Hoe komt u erbij dat de aanduiding 'non' monialen betreft? Daar is geen sprake van. Het woord werd en wordt in Nederland helaas nog vaak gebruikt om vrouwelijke religieuzen in het algemeen aan te duiden en dan wel met een kleinerende en kwetsende bijklank. 'Non' moet daarom te allen tijde vermeden worden. 'Zuster' is voor alle vrouwelijke religieuzen correct katholiek taalgebruik. Over het algemeen beantwoord ik geen anonieme commentaren, omdat ze, wel, anoniem zijn. Dus ook geen antwoordmogelijkheid achter laten; ook dit commentaar heeft een no-reply. Toch maak ik een uitzondering, omdat het een commentaar is wat inderdaad uitleg behoeft. Ik ben nu 25 jaar in het klooster, in een apostolische gemeenschap, dus een zuster. Het woord 'non' is als sinds de vierde eeuw gebruikelijk voor Godgewijde vrouwen (oorsprong: Hiëronymus), van het latijnse 'nonnus', wat eerbiedwaa

Geen woorden...

Vijf maal hebben de klokken geluid voor een overleden medezuster, deze maand. Vijf maal hebben we ons best gedaan families van medezusters foto's toe te sturen van de waardige eenvoudige begrafenissen in kleine kring op ons kloosterkerkhof, omdat het door de maatregelen logischerwijze niet mogelijk was voor familie en vrienden van de zusters om te komen. Ook wij hebben geen woorden. Soms vallen Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen op één dag. Hierbij, op deze plaats, willen we wel onze dank uitspreken. Dank voor de goede zorg, dank voor het meeleven en het mee-bidden. Ook wij blijven bidden om kracht, moed, sterkte en troost voor allen die dat zo nodig hebben in deze tijd. En om geduld. Want nu is het belangrijk om geduld te hebben. Om de maatregelen vol te houden. We hebben al een tijdje geen nieuwe zieken, dat is goed nieuws.  Zr. Anno , Zr. Roselien , Zr. Richardus, Zr. Electa, Zr. Marije, mogen zij, en alle overledenen van deze tijd, rusten in vrede.

Meerstemmig zingen - zingend bidden

  Een bewijs dat je in je eentje maar liefst negenstemmig kan zingen geeft Zr. Jackline vanuit Oost-Afrika!