vrijdag 20 september 2019

Nazomer!
De eerste herfstkleuren zijn al te zien in de kloostertuin... de zon schijnt en de komende dagen beloven mooi te worden. De vorige blogpost was geschreven in juli en dat is al lang geleden. Is er in de tussentijd dan niets gebeurd in en rond het klooster?

Toch wel. Groepen en nog meer groepen, rondleidingen en stiltegroepen, weer een bijeenkomst van zusters - dit keer niet oversten van grotere gebieden (provinciale oversten) uit de hele wereld maar oversten uit de gebieden en huizen in Europa, dus ook internationaal - en natuurlijk kloosterfeesten zoals jubilea van zusters en feestdagen zoals 8 september, de stichtingsdag van de congregatie. We zijn dit jaar 134 jaar oud geworden!

In de zaal waren naast stiltedagen ook bijzondere bijeenkomsten, zoals het volgeboekte zomercollege "Brabant als centrum van de wereld" waar Marleen Reichgelt de spreekster was.

Ook hadden we wat activiteiten verder weg, zoals bijvoorbeeld de kloostermarkt bij het klooster van de Trappistinnen bij Arnhem. Het was de tweede keer dat deze markt plaats vond en de eerste keer dat wij er ook een kraampje hadden - begin augustus 2020 gaan we zeker weer!

Zie hier voor een link naar een artikel over de kloostermarkt bij de Trappistinnen
Ook in augustus was de jaarlijkse kloostermarkt in Dahlheim, in Duitsland - een jaarlijks terugkerende grote markt, de grootste kloostermarkt van Europa. Net als in Arnhem zijn de kraampjes met kloosterproducten van verschillende kloosters.

Link naar (Duitstalig, met foto's) artikel voer de grote kloostermarkt van Dahlheim

Soms zijn er ook markten bij de kloosters zelf. Dit jaar niet in Nederland; wel op 24 november 2019 in het Missiehuis Neuenbeken bij Paderborn - in de grote zaal, dus het gaat altijd door, ook als het regent.

Ook in Oostenrijk (Stift Admont) is jaarlijks een kloostermarkt, waar dit jaar Zr. Jacoba Maria en Zr. Hemma met kloosterproducten stonden.

De lachende koekjes van Zr. Jacoba Maria, tassen en andere artikelen uit diverse landen in Afrika, de jam en de courgette-spread (Zuchhini-relish) en de religieuze artikelen (waaronder ook zelfgemaakte rozenkransen) zijn ook te krijgen bij de gastenadfelingen van onze grotere kloosters in Europa, waaronder ook Missieklooster Heilig Bloed in Nederland.

De volgende markt waar we een kraampje hebben is geen kloostermarkt, maar de FairTrade & GlobalGoals markt in Helmond. Wie weet zien we u daar!

Intussen zijn ook de werkzaamheden begonnen om de oude strijkkamer en de wasserij gereed te maken voor het nieuwe museum/informatie-centrum. Ons huidige museum is moeilijk bereikbaar en bovendien veel te klein voor grote groepen. Het is nu alleen tijdens de rondleidingen te bezichtigen; busgroepen en bijvoorbeeld individuele klooster-tuin-wandelaars kunnen er niet heen. Dat is natuurlijk jammer! Meer over de plannen en werkzaamheden, dromen en wensen in een volgende post. Alle bijdragen zijn welkom en alle kleine beetjes helpen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten