Doorgaan naar hoofdcontent

November

In deze laatste dagen van november kijken we dankbaar terug op een drukke maand! Na Allerzielen en Allerheiligen gingen al snel de november-groepen van start. Bij elkaar zijn er ruim 500 middelbare scholieren voor de jaarlijkse schoolverlatersdagen geweest - telkens maximaal 95 leerlingen tegelijk - maar ook 4 PABO-klassen, een aantal vormselgroepen en natuurlijk nog de gebruikelijke rondleidingen, gastlessen en lezingen.

En natuurlijk hadden de groepen van de afgelopen dagen vragen over de serie "Bad habits, holy orders" van de EO. "Doen jullie zoiets ook?"
Het antwoord is wat het al jaren is: de dames zijn welkom, maar zonder de t.v.
Dat heeft een aantal redenen; één ervan is dat zusters in de kloosterproeftijd bij ons niet zonder meer in de media komen. Stel je eens voor dat je gedurende die proeftijd besluit om niet verder te gaan als zuster, omdat het een deel van je weg was, maar niet je levensweg. Wil je dan de rest van je leven op internet als 'die in dat klooster is geweest' op internet rondhangen? Misschien niet.
Maar ook een praktische reden.... die vijfhonderd middelbare scholieren - of minstens een aantal klassen - hadden afgezegd moeten worden, net als de andere gasten in het gastenverblijf.
Er zijn nog andere redenen. Daarover een andere keer meer.

Want de maand is nog niet om, ook vandaag zijn er gastlessen en bijeenkomsten! En de voorbereiding voor dit weekeinde is ook al in volle gang. Want zaterdag is er professie-jubileum in huis - en die avond begint de eerste Advent.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe zit dat nou met 'nonnen' en 'zusters'?

Op het blogbericht van 2 juli kwam een interessante reactie: Hoe komt u erbij dat de aanduiding 'non' monialen betreft? Daar is geen sprake van. Het woord werd en wordt in Nederland helaas nog vaak gebruikt om vrouwelijke religieuzen in het algemeen aan te duiden en dan wel met een kleinerende en kwetsende bijklank. 'Non' moet daarom te allen tijde vermeden worden. 'Zuster' is voor alle vrouwelijke religieuzen correct katholiek taalgebruik. Over het algemeen beantwoord ik geen anonieme commentaren, omdat ze, wel, anoniem zijn. Dus ook geen antwoordmogelijkheid achter laten; ook dit commentaar heeft een no-reply. Toch maak ik een uitzondering, omdat het een commentaar is wat inderdaad uitleg behoeft. Ik ben nu 25 jaar in het klooster, in een apostolische gemeenschap, dus een zuster. Het woord 'non' is als sinds de vierde eeuw gebruikelijk voor Godgewijde vrouwen (oorsprong: Hiëronymus), van het latijnse 'nonnus', wat eerbiedwaa

Nieuw Team in het Missieklooster

 Net als het bestuur van gemeenten, provincies en land functioneert het bestuur van een internationale congregatie als de Missiezusters van het Kostbaar Bloed in drie 'lagen'. Huis, Provincie en Congregatie.  De algemene leiding van de hele congregatie is de generale overste met haar raadzusters. De leiding van een groep landen, in ons geval de vijf landen in Europa waar wij wonen en werken, wordt provincieleiding genoemd; de provinciale overste met haar raadzusters. Het is de provinciale overste die na rijp beraad en overleg met de zusters het bestuur van een klooster benoemt. Vandaag installeerde de provinciale overste, Zr. Pallotti Findenig, het nieuwe bestuur van het Missieklooster Heilig Bloed: Zr. Pallotti Findenig, Provinciale overste, tweede van rechts op de foto, met het nieuwe bestuur: Huisoverste Zr. Marie-Benedicte Schildkamp, tweede van links, met haar assistenten Zr. Madeleine Bouman, eerste van links, en Zr. Johanna Brandstetter, eerste van rechts, in de kapel va

Geen woorden...

Vijf maal hebben de klokken geluid voor een overleden medezuster, deze maand. Vijf maal hebben we ons best gedaan families van medezusters foto's toe te sturen van de waardige eenvoudige begrafenissen in kleine kring op ons kloosterkerkhof, omdat het door de maatregelen logischerwijze niet mogelijk was voor familie en vrienden van de zusters om te komen. Ook wij hebben geen woorden. Soms vallen Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen op één dag. Hierbij, op deze plaats, willen we wel onze dank uitspreken. Dank voor de goede zorg, dank voor het meeleven en het mee-bidden. Ook wij blijven bidden om kracht, moed, sterkte en troost voor allen die dat zo nodig hebben in deze tijd. En om geduld. Want nu is het belangrijk om geduld te hebben. Om de maatregelen vol te houden. We hebben al een tijdje geen nieuwe zieken, dat is goed nieuws.  Zr. Anno , Zr. Roselien , Zr. Richardus, Zr. Electa, Zr. Marije, mogen zij, en alle overledenen van deze tijd, rusten in vrede.