Doorgaan naar hoofdcontent

Roepingenzondag, ieder van ons heeft een eigen roeping

Vandaag is het de 4e zondag in de Paastijd, dat wil zeggen de 4e zondag na Pasen. De Paastijd duurt tot aan Pinksteren, in totaal 50 dagen. Na 40 dagen vieren we Hemelvaart, omdat we in de Bijbel lezen dat Jezus na zijn verrijzenis nog 40 dagen aan zijn leerlingen verscheen en met hun sprak en at en toen in de hemel werd opgenomen. 10 dagen daarna vieren we Pinksteren, toen daalde de Heilige Geest op de apostelen neer.
Traditiegetrouw is deze 4e Paaszondag ook roepingenzondag. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat God de hele dag aan het roepen is om iedereen duidelijk te maken waar Hij weet dat we het gelukkigst worden. Maar we bidden vandaag extra voor degenen die nog niet weten wat hun roeping is, opdat ze de roepstem van God leren verstaan. Wij kunnen niemand roepen, we kunnen alleen maar helpen op de weg naar God. Iedereen heeft zijn of haar eigen unieke roeping. Soms lijkt het namelijk of alleen roeping tot priester, diaken of religieus (broeder of zuster) in de Kerk 'meetelt'. Dat is natuurlijk niet zo. Met roeping bedoelen we Gods unieke plan voor jou, waarvan Hij hoopt dat je de moed hebt om er naar te luisteren en er ja op te zeggen. En het idee van roeping is dat je van dit plan van God het meest gelukkig wordt. Dat wil niet zeggen dat er nooit moeilijkheden zullen zijn, maar wel dat dit het beste bij je past en je diep van binnen gelukkig maakt.
En dat kan dus van alles zijn, van docent tot verpleegkundige tot computerexpert tot aan......?
Hoe kom je nou achter dat mooie plan? Dat vraagt tijd en geduld. Een goed begin is elke dag eens je smartphone 10 minuten uitzetten en dan eens stilstaan bij je talenten en dingen die je leuk vindt om te doen. Daar zitten al goede aanwijzingen in. Je familie en vrienden weten vaak ook wel te zeggen waar zij zich kunnen voorstellen waar jij echt 'past'. In je gebed kun je dan kijken waar je voelt dat je echt gelukkig van wordt. Soms is het ook een goed idee om iemand te vragen om met je mee te lopen op de weg, een geestelijk begeleider wordt dat wel genoemd. De Jezuïeten zijn hierin bekend maar er zijn ook andere priesters of broeders of zusters of leken die goed zijn in het samen met jou luisteren naar wat God je wil zeggen.
We bidden dat je durft te luisteren, naar de mooie dingen die God voor jou in petto heeft!Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe zit dat nou met 'nonnen' en 'zusters'?

Op het blogbericht van 2 juli kwam een interessante reactie: Hoe komt u erbij dat de aanduiding 'non' monialen betreft? Daar is geen sprake van. Het woord werd en wordt in Nederland helaas nog vaak gebruikt om vrouwelijke religieuzen in het algemeen aan te duiden en dan wel met een kleinerende en kwetsende bijklank. 'Non' moet daarom te allen tijde vermeden worden. 'Zuster' is voor alle vrouwelijke religieuzen correct katholiek taalgebruik. Over het algemeen beantwoord ik geen anonieme commentaren, omdat ze, wel, anoniem zijn. Dus ook geen antwoordmogelijkheid achter laten; ook dit commentaar heeft een no-reply. Toch maak ik een uitzondering, omdat het een commentaar is wat inderdaad uitleg behoeft. Ik ben nu 25 jaar in het klooster, in een apostolische gemeenschap, dus een zuster. Het woord 'non' is als sinds de vierde eeuw gebruikelijk voor Godgewijde vrouwen (oorsprong: Hiëronymus), van het latijnse 'nonnus', wat eerbiedwaa

Geen woorden...

Vijf maal hebben de klokken geluid voor een overleden medezuster, deze maand. Vijf maal hebben we ons best gedaan families van medezusters foto's toe te sturen van de waardige eenvoudige begrafenissen in kleine kring op ons kloosterkerkhof, omdat het door de maatregelen logischerwijze niet mogelijk was voor familie en vrienden van de zusters om te komen. Ook wij hebben geen woorden. Soms vallen Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen op één dag. Hierbij, op deze plaats, willen we wel onze dank uitspreken. Dank voor de goede zorg, dank voor het meeleven en het mee-bidden. Ook wij blijven bidden om kracht, moed, sterkte en troost voor allen die dat zo nodig hebben in deze tijd. En om geduld. Want nu is het belangrijk om geduld te hebben. Om de maatregelen vol te houden. We hebben al een tijdje geen nieuwe zieken, dat is goed nieuws.  Zr. Anno , Zr. Roselien , Zr. Richardus, Zr. Electa, Zr. Marije, mogen zij, en alle overledenen van deze tijd, rusten in vrede.

vacature zorgafdeling

 Vacature op de zorgafdeling van ons Missieklooster! Wie kan het team komen versterken?