Doorgaan naar hoofdcontent

Palmzondag

Vandaag is het Palmzondag! En... post uit Tanzania.

Wereldwijd wordt vandaag Palmzondag gevierd, de laatste zondag vóór Pasen. De intocht van Jezus in Jeruzalem, met palmen toegezwaaid - en in Nederland zijn dat groenblijvende takjes, en de kinderen met een versierd Palmpaas-kruis.

Zr. Liesbeth Maria schrijft "In Afrika zijn het natuurlijk zoveel mogelijk echte palmtakken, en de mensen zijn heel creatief met palmtakken! De foto van de versiering in de kerk is niet in onze kerk genomen, maar het is een goed voorbeeld. Het is wel heel bijzonder, met die grote palmbladeren.
Het is al wat langer geleden dat ik heb geschreven, en intussen woon ik in Tanzania. Begin januari ben ik op school begonnen. Het is een middelbare school met 365 leerlingen. De klassen zijn groot, tussen de 45 en 50 leerlingen. De meiden zijn erg leergierig en levendig. Op de school heerst een strakke discipline.
Naast het lesgeven help ik ook mee met het herstellen van schooluniformen waar nodig. We werken met 5 zusters op school: als docente, verpleegkundige, in de administratie en als hoofd van de school. Het is niet ver van het klooster en elke ochtend en namiddag geniet ik van de 10 minuten wandeling langs de beek. Onlangs zijn de langverwachte regens gekomen na een lange droge periode, en overal beginnen de mensen met het planten voor een
nieuwe oogst.
Zr Liesbeth Maria
Ook in en rond het klooster is het een levendige boel. Zo is ook het noviciaat van Oost-Afrika hier. Dat betekent dat de jonge mensen die zuster willen worden, en de eerste fase, het postulaat, al hebben gehad, uit diverse landen hier naartoe komen. Het noviciaat duurt twee jaar. In het eerste jaar, dat zijn er nu 8, krijgen ze lessen maar werken ook in en rond het huis mee. In het tweede jaar lopen ze stage. Er zijn nu 15 jonge vrouwen in het postulaat begonnen, maar die zijn in Moshi, in één van onze andere kloosters.
Ik wens iedereen een gezegende verdere vastentijd, als voorbereiding op Pasen! Hartelijke groeten uit Afrika."

... en, ook vanuit Nederland sluiten wij ons bij dezelfde wens aan. De Goede Week is nu begonnen, een hele intensieve tijd, naar Pasen toe. U kunt zich aansluiten bij de vieringen, ook op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en met Pasen. Op weg naar Pasen!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe zit dat nou met 'nonnen' en 'zusters'?

Op het blogbericht van 2 juli kwam een interessante reactie: Hoe komt u erbij dat de aanduiding 'non' monialen betreft? Daar is geen sprake van. Het woord werd en wordt in Nederland helaas nog vaak gebruikt om vrouwelijke religieuzen in het algemeen aan te duiden en dan wel met een kleinerende en kwetsende bijklank. 'Non' moet daarom te allen tijde vermeden worden. 'Zuster' is voor alle vrouwelijke religieuzen correct katholiek taalgebruik. Over het algemeen beantwoord ik geen anonieme commentaren, omdat ze, wel, anoniem zijn. Dus ook geen antwoordmogelijkheid achter laten; ook dit commentaar heeft een no-reply. Toch maak ik een uitzondering, omdat het een commentaar is wat inderdaad uitleg behoeft. Ik ben nu 25 jaar in het klooster, in een apostolische gemeenschap, dus een zuster. Het woord 'non' is als sinds de vierde eeuw gebruikelijk voor Godgewijde vrouwen (oorsprong: Hiëronymus), van het latijnse 'nonnus', wat eerbiedwaa

Geen woorden...

Vijf maal hebben de klokken geluid voor een overleden medezuster, deze maand. Vijf maal hebben we ons best gedaan families van medezusters foto's toe te sturen van de waardige eenvoudige begrafenissen in kleine kring op ons kloosterkerkhof, omdat het door de maatregelen logischerwijze niet mogelijk was voor familie en vrienden van de zusters om te komen. Ook wij hebben geen woorden. Soms vallen Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen op één dag. Hierbij, op deze plaats, willen we wel onze dank uitspreken. Dank voor de goede zorg, dank voor het meeleven en het mee-bidden. Ook wij blijven bidden om kracht, moed, sterkte en troost voor allen die dat zo nodig hebben in deze tijd. En om geduld. Want nu is het belangrijk om geduld te hebben. Om de maatregelen vol te houden. We hebben al een tijdje geen nieuwe zieken, dat is goed nieuws.  Zr. Anno , Zr. Roselien , Zr. Richardus, Zr. Electa, Zr. Marije, mogen zij, en alle overledenen van deze tijd, rusten in vrede.

vacature zorgafdeling

 Vacature op de zorgafdeling van ons Missieklooster! Wie kan het team komen versterken?