Doorgaan naar hoofdcontent

Meeleefdagen

Gemiddeld eens per twee maanden organiseren we een 'meeleefweekeind' of 'meeleefdagen'. Je zou ze ook oriëntatiedagen kunnen noemen, ook de in België wat gebruikelijkere term 'beleefdagen' kom ik wel eens tegen.
Die dagen zijn bedoeld voor jonge vrouwen die eens willen zien of een leven als kloosterling, religieuze, iets voor hen is.

Maar, hoe kom je er achter waar zulke dagen worden georganiseerd, in welke kloosters? Wat gebeurt er op zulke dagen precies, en wanneer kun je deelnemen? Meestal vraag ik deelneemsters hoe ze onze meeleefdagen hebben gevonden. Soms horen mensen via anderen die al eerder aan zoiets hebben meegedaan dat deze dagen bestaan; soms belt iemand daadwerkelijk een klooster op. Maar de meesten mailen eerst, en hebben het niet in een (internet) agenda gezien, maar zijn gewoon gaan zoeken op internet. Googlen 'Ik wil non worden' of 'Ik wil zuster worden' of  'Intreden in een klooster' of 'Kennismaken met klooster' of iets dergelijks.

http://limburg.bbvms.com/view/website/2752853.html
Maar nu kwam ik ineens een filmpje tegen, eerst op Omroep Limburg, later een bericht van RTL! Je ziet hier de zusters Birgitinessen in Weert. Wel goed, eigenlijk. Zo kun je tenminste zien, dat dit soort dagen bestaan. Maar iets nieuws? Nee hoor, dat niet. Het is wel nieuws dat het op het nieuws komt natuurlijk! Hoewel.... de kop bij RTL : Heb je je roeping gemist? - Dat vind ik persoonlijk een beetje onlogisch. "Zoek je je weg met God in het leven" of zoiets zou ik logischer vinden.

En vanwege de concrete vraag naar meeleefdagen door-de-week voor jongeren die in weekeinden werken of in hun eigen parochie actief zijn heb ik in februari nu extra meeleefdagen ingevoegd, waarbij de aanmeldingen voor de door-de-weekse dagen sneller lopen dan die voor het weekeind. Het maximale aantal is vijf; er is nog plaats. En als het vol is schuif ik er gewoon zoals gebruikelijk nog een weekeind of een paar dagen doordeweek bij, zoals vorig jaar in oktober. Want, als je echt wilt en een goede motivatie instuurt, moet je ook wel een kans maken natuurlijk.

De data voor de komende maanden, en wat meer informatie, vind je.hier.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe zit dat nou met 'nonnen' en 'zusters'?

Op het blogbericht van 2 juli kwam een interessante reactie: Hoe komt u erbij dat de aanduiding 'non' monialen betreft? Daar is geen sprake van. Het woord werd en wordt in Nederland helaas nog vaak gebruikt om vrouwelijke religieuzen in het algemeen aan te duiden en dan wel met een kleinerende en kwetsende bijklank. 'Non' moet daarom te allen tijde vermeden worden. 'Zuster' is voor alle vrouwelijke religieuzen correct katholiek taalgebruik. Over het algemeen beantwoord ik geen anonieme commentaren, omdat ze, wel, anoniem zijn. Dus ook geen antwoordmogelijkheid achter laten; ook dit commentaar heeft een no-reply. Toch maak ik een uitzondering, omdat het een commentaar is wat inderdaad uitleg behoeft. Ik ben nu 25 jaar in het klooster, in een apostolische gemeenschap, dus een zuster. Het woord 'non' is als sinds de vierde eeuw gebruikelijk voor Godgewijde vrouwen (oorsprong: Hiëronymus), van het latijnse 'nonnus', wat eerbiedwaa

Nieuw Team in het Missieklooster

 Net als het bestuur van gemeenten, provincies en land functioneert het bestuur van een internationale congregatie als de Missiezusters van het Kostbaar Bloed in drie 'lagen'. Huis, Provincie en Congregatie.  De algemene leiding van de hele congregatie is de generale overste met haar raadzusters. De leiding van een groep landen, in ons geval de vijf landen in Europa waar wij wonen en werken, wordt provincieleiding genoemd; de provinciale overste met haar raadzusters. Het is de provinciale overste die na rijp beraad en overleg met de zusters het bestuur van een klooster benoemt. Vandaag installeerde de provinciale overste, Zr. Pallotti Findenig, het nieuwe bestuur van het Missieklooster Heilig Bloed: Zr. Pallotti Findenig, Provinciale overste, tweede van rechts op de foto, met het nieuwe bestuur: Huisoverste Zr. Marie-Benedicte Schildkamp, tweede van links, met haar assistenten Zr. Madeleine Bouman, eerste van links, en Zr. Johanna Brandstetter, eerste van rechts, in de kapel va

Geen woorden...

Vijf maal hebben de klokken geluid voor een overleden medezuster, deze maand. Vijf maal hebben we ons best gedaan families van medezusters foto's toe te sturen van de waardige eenvoudige begrafenissen in kleine kring op ons kloosterkerkhof, omdat het door de maatregelen logischerwijze niet mogelijk was voor familie en vrienden van de zusters om te komen. Ook wij hebben geen woorden. Soms vallen Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen op één dag. Hierbij, op deze plaats, willen we wel onze dank uitspreken. Dank voor de goede zorg, dank voor het meeleven en het mee-bidden. Ook wij blijven bidden om kracht, moed, sterkte en troost voor allen die dat zo nodig hebben in deze tijd. En om geduld. Want nu is het belangrijk om geduld te hebben. Om de maatregelen vol te houden. We hebben al een tijdje geen nieuwe zieken, dat is goed nieuws.  Zr. Anno , Zr. Roselien , Zr. Richardus, Zr. Electa, Zr. Marije, mogen zij, en alle overledenen van deze tijd, rusten in vrede.