Doorgaan naar hoofdcontent

Bericht uit Kenia deel 5 - Klooster(s) op stelten

Er is heel wat gebeurd!
Eerst stond half november alles op stelten vanwege het vormsel. Ruim 800 (!) wachtten vol verwachting op de bisschop die eens in de twee jaar komt. Na afloop kreeg iedereen die nu eindexamen doet een speciale zegen.


in Bikira Maria - tijdens de afsluiting van het studiejaar
En onlangs is in Bikira Maria Catechetical Centre het studiejaar afgerond met een feestelijke Eucharistieviering - en een zending voor iedereen die het jaar heeft afgerond. Zo'n jaar is een beetje te vergelijken met een geloofscursus voor werkers in het pastoraat, alleen dan intensiever!
En natuurlijk was het heel feestelijk en stond het klooster op stelten. Ook elf aspiranten sloten de cursus af, dus dat is een grote groep jonge mensen!

Kort daarna op reis; eerst naar Nairobi. Onderweg zagen we in de verte een groep zebra's, genietend van de vrije natuur.


Terwijl je dit leest heeft het klooster nog een keer op stelten gestaan, want op 8 december is een Mariafeest... en op die dag vieren heel veel zusters hun jubileum, en een aantal zusters, waaronder ook ik, vernieuwen op die dag hun geloften. Als je dit leest, is dat feest al weer achter de rug!
En binnenkort... ga ik weer op reis, nu naar Tanzania. Als missiezuster gaan we daarheen waar nodig. En internationaal...!


Mijn nieuwe werkplek zal zijn in Arusha, ongeveer in het midden/ noorden van Tanzania. Daar zal ik in de parochie en op de school helpen. Op de kaart kun je zien dat er meer dan genoeg mogelijkheden zijn voor een uitstapje. Dus van harte welkom, Karibu sana!

Zr. Liesbeth Maria cps

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe zit dat nou met 'nonnen' en 'zusters'?

Op het blogbericht van 2 juli kwam een interessante reactie: Hoe komt u erbij dat de aanduiding 'non' monialen betreft? Daar is geen sprake van. Het woord werd en wordt in Nederland helaas nog vaak gebruikt om vrouwelijke religieuzen in het algemeen aan te duiden en dan wel met een kleinerende en kwetsende bijklank. 'Non' moet daarom te allen tijde vermeden worden. 'Zuster' is voor alle vrouwelijke religieuzen correct katholiek taalgebruik. Over het algemeen beantwoord ik geen anonieme commentaren, omdat ze, wel, anoniem zijn. Dus ook geen antwoordmogelijkheid achter laten; ook dit commentaar heeft een no-reply. Toch maak ik een uitzondering, omdat het een commentaar is wat inderdaad uitleg behoeft. Ik ben nu 25 jaar in het klooster, in een apostolische gemeenschap, dus een zuster. Het woord 'non' is als sinds de vierde eeuw gebruikelijk voor Godgewijde vrouwen (oorsprong: Hiëronymus), van het latijnse 'nonnus', wat eerbiedwaa

Geen woorden...

Vijf maal hebben de klokken geluid voor een overleden medezuster, deze maand. Vijf maal hebben we ons best gedaan families van medezusters foto's toe te sturen van de waardige eenvoudige begrafenissen in kleine kring op ons kloosterkerkhof, omdat het door de maatregelen logischerwijze niet mogelijk was voor familie en vrienden van de zusters om te komen. Ook wij hebben geen woorden. Soms vallen Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen op één dag. Hierbij, op deze plaats, willen we wel onze dank uitspreken. Dank voor de goede zorg, dank voor het meeleven en het mee-bidden. Ook wij blijven bidden om kracht, moed, sterkte en troost voor allen die dat zo nodig hebben in deze tijd. En om geduld. Want nu is het belangrijk om geduld te hebben. Om de maatregelen vol te houden. We hebben al een tijdje geen nieuwe zieken, dat is goed nieuws.  Zr. Anno , Zr. Roselien , Zr. Richardus, Zr. Electa, Zr. Marije, mogen zij, en alle overledenen van deze tijd, rusten in vrede.

Meerstemmig zingen - zingend bidden

  Een bewijs dat je in je eentje maar liefst negenstemmig kan zingen geeft Zr. Jackline vanuit Oost-Afrika!