Doorgaan naar hoofdcontent

Kloosterdagen

In mei gaat Zr. Madeleine altijd naar veel verschillende schoolklassen toe - gastlessen, meestal op middelbare scholen, soms ook op basisscholen. Maar vaak gaat het andersom: scholieren komen naar het klooster toe.

Zo is er een school die al jaren met groep 8 vlak voor Pasen op bezoek komt. Er zijn scholen die jaarlijks met groep 6, 7 of 8 komen, soms in het kader van een Communie- of Vormselvoorbereiding, vaak ook in het kader van geschiedenis onderwijs: het project 'Kloosters in de Middeleeuwen' wordt dan verrijkt met een klooster van nu, of het project 'Heilige Huisjes' in Noord-Brabant.

Er komen PABO-klassen, die dan gelijk wat praktische tips mee krijgen over het organiseren van uitstapjes en projecten met basisschoolleerlingen.

Er komen middelbare scholieren, voor een rondleiding, een middag, of zelfs hele dagen, zoals de schoolverlatersdagen voor eindexamenklassen in november.

En nu was er een groep VWO'ers voor Kloosterdagen. Twaalf leerlingen en twee begeleiders liepen twee dagen echt helemaal mee in het klooster. Een heel andere wereld! Meebidden met de zusters, maar ook koper poetsen of koekjes bakken. Vragen kunnen stellen, maar ook voetballen in de tuin. En hoe is het om stil te worden in de kapel?

Het waren heel bijzondere dagen!

Vaak, ook nu,  krijg ik vragen als "Waarom staan er van dat soort dingen geen foto's op het blog?" of "Kunnen we die foto's straks op internet vinden?" Toch staan die foto's soms wel degelijk op het blog, als ik weet dat de school zelf de foto's ook in een foto-album zichtbaar plaatst. Of ik kies ervoor een foto te nemen waarop leerlingen niet herkenbaar in beeld staan. Bij deze dus een fotootje! Als jullie school ervoor kiest de foto's op de schoolwebsite te zetten, dan kun je ze daar vinden. Maar alleen als de foto's in een niet-beschermde omgeving zichtbaar gemaakt worden plaats ik ze ook hier. Maar daarom mochten jullie dus pas om de hoek zwaaien, zodat ik mooi een foto kon maken waar jullie allemaal op staan, om hier op het blog te zetten!
kloosterdagen zijn voorbij
terugreis

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe zit dat nou met 'nonnen' en 'zusters'?

Op het blogbericht van 2 juli kwam een interessante reactie: Hoe komt u erbij dat de aanduiding 'non' monialen betreft? Daar is geen sprake van. Het woord werd en wordt in Nederland helaas nog vaak gebruikt om vrouwelijke religieuzen in het algemeen aan te duiden en dan wel met een kleinerende en kwetsende bijklank. 'Non' moet daarom te allen tijde vermeden worden. 'Zuster' is voor alle vrouwelijke religieuzen correct katholiek taalgebruik. Over het algemeen beantwoord ik geen anonieme commentaren, omdat ze, wel, anoniem zijn. Dus ook geen antwoordmogelijkheid achter laten; ook dit commentaar heeft een no-reply. Toch maak ik een uitzondering, omdat het een commentaar is wat inderdaad uitleg behoeft. Ik ben nu 25 jaar in het klooster, in een apostolische gemeenschap, dus een zuster. Het woord 'non' is als sinds de vierde eeuw gebruikelijk voor Godgewijde vrouwen (oorsprong: Hiëronymus), van het latijnse 'nonnus', wat eerbiedwaa

Geen woorden...

Vijf maal hebben de klokken geluid voor een overleden medezuster, deze maand. Vijf maal hebben we ons best gedaan families van medezusters foto's toe te sturen van de waardige eenvoudige begrafenissen in kleine kring op ons kloosterkerkhof, omdat het door de maatregelen logischerwijze niet mogelijk was voor familie en vrienden van de zusters om te komen. Ook wij hebben geen woorden. Soms vallen Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen op één dag. Hierbij, op deze plaats, willen we wel onze dank uitspreken. Dank voor de goede zorg, dank voor het meeleven en het mee-bidden. Ook wij blijven bidden om kracht, moed, sterkte en troost voor allen die dat zo nodig hebben in deze tijd. En om geduld. Want nu is het belangrijk om geduld te hebben. Om de maatregelen vol te houden. We hebben al een tijdje geen nieuwe zieken, dat is goed nieuws.  Zr. Anno , Zr. Roselien , Zr. Richardus, Zr. Electa, Zr. Marije, mogen zij, en alle overledenen van deze tijd, rusten in vrede.

Meerstemmig zingen - zingend bidden

  Een bewijs dat je in je eentje maar liefst negenstemmig kan zingen geeft Zr. Jackline vanuit Oost-Afrika!