Doorgaan naar hoofdcontent

Bericht uit Kenia - deel 3

Zr. Liesbeth Maria schrijft uit Kenia:

Het vorige bericht, bericht uit Kenia deel 2, was in december. Dus het wordt echt weer tijd voor een update. Hartelijke groeten vanuit Kenia! De internetverbinding blijft heel flexibel, en dan alleen vanaf mijn telefoon, dus dat is heel klein om te lezen of te typen. Ik ben nu in Mbitini en dat is echt buitengebied.
Eind januari is hier de opleiding tot catechist begonnen. We zijn nu met 50 deelnemers uit 6 verschillende landen. Er zijn vijf andere zusters, en wel 18 kandidaten. 11 kandidaten zijn van onze congregatie. Het is een gevarieerde en inspirerende groep. We leren over de inhoud van ons geloof (Doctrine, Sacramenten, Bijbelstudie, Kerkgeschiedenis etc.) en hoe we dit kunnen uitdragen en beleven in de parochie. Vaak dwalen mijn gedachten naar de parochie in Laarbeek, maar het werkt wel heel anders in de parochies hier. Veel van de deelnemers op deze opleiding zijn in hun thuisparochie of buitenstatie 'catechist'. De priesters bedienen meerdere kerken in één parochie en zijn dus veel onderweg, want de afstanden zijn groot. Dat betekent dat de catechist veel doet: voorbereiding op de sacramenten, zieken bezoeken, mensen begeleiden, werkgroepen inspireren en vaak ook de viering leiden als er geen priester is.

De vastentijd is nu bezig, en het is een bijzondere periode. De parochies zijn groot! Veel Christenen zijn actief in de kerk. Ik blijf bidden voor de kerk in Nederland. Het is hier nu echt zomer en lekker warm. In  de ochtend gaat het nog wel en is het klaslokaal nog wat koel, maar in de middag schijnt de zon naar binnen en wordt het steeds warmer.... gelukkig komt er vaak wat wind aan het einde van de middag, die wordt enthousiast verwelkomd. Het zal in Nederland nu wel veel kouder zijn. Ik zal wat zon jullie kant opsturen.

Hartelijke groeten en alle goeds, een gezegende tijd als voorbereiding op het grote feest van de Verrijzenis!Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe zit dat nou met 'nonnen' en 'zusters'?

Op het blogbericht van 2 juli kwam een interessante reactie: Hoe komt u erbij dat de aanduiding 'non' monialen betreft? Daar is geen sprake van. Het woord werd en wordt in Nederland helaas nog vaak gebruikt om vrouwelijke religieuzen in het algemeen aan te duiden en dan wel met een kleinerende en kwetsende bijklank. 'Non' moet daarom te allen tijde vermeden worden. 'Zuster' is voor alle vrouwelijke religieuzen correct katholiek taalgebruik. Over het algemeen beantwoord ik geen anonieme commentaren, omdat ze, wel, anoniem zijn. Dus ook geen antwoordmogelijkheid achter laten; ook dit commentaar heeft een no-reply. Toch maak ik een uitzondering, omdat het een commentaar is wat inderdaad uitleg behoeft. Ik ben nu 25 jaar in het klooster, in een apostolische gemeenschap, dus een zuster. Het woord 'non' is als sinds de vierde eeuw gebruikelijk voor Godgewijde vrouwen (oorsprong: Hiëronymus), van het latijnse 'nonnus', wat eerbiedwaa

Geen woorden...

Vijf maal hebben de klokken geluid voor een overleden medezuster, deze maand. Vijf maal hebben we ons best gedaan families van medezusters foto's toe te sturen van de waardige eenvoudige begrafenissen in kleine kring op ons kloosterkerkhof, omdat het door de maatregelen logischerwijze niet mogelijk was voor familie en vrienden van de zusters om te komen. Ook wij hebben geen woorden. Soms vallen Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen op één dag. Hierbij, op deze plaats, willen we wel onze dank uitspreken. Dank voor de goede zorg, dank voor het meeleven en het mee-bidden. Ook wij blijven bidden om kracht, moed, sterkte en troost voor allen die dat zo nodig hebben in deze tijd. En om geduld. Want nu is het belangrijk om geduld te hebben. Om de maatregelen vol te houden. We hebben al een tijdje geen nieuwe zieken, dat is goed nieuws.  Zr. Anno , Zr. Roselien , Zr. Richardus, Zr. Electa, Zr. Marije, mogen zij, en alle overledenen van deze tijd, rusten in vrede.

vacature zorgafdeling

 Vacature op de zorgafdeling van ons Missieklooster! Wie kan het team komen versterken?