Doorgaan naar hoofdcontent

Epifanie

Epifanie.... oorspronkelijk een Grieks woord, wat in het Kerklatijn terecht kwam. Het betekent 'openbaren', 'laten zien'. God laat Zich zien... en de wijzen komen van alle bekende werelddelen om de ster te volgen en vinden het Kind in de kribbe.
In de Bijbel staat niet dat het koningen waren, hoewel in Psalm 22,10, één van de psalmen die vandaag in het ochtendgebed werd gezongen, wel koningen worden genoemd!
Maar inderdaad staat in het Nieuwe Testament (Matteüs) alleen dat er wijzen komen, van verre, en zij brengen drie geschenken: goud, wierook en mirre.
Goud staat voor Gods heerlijkheid. Het staat ook voor heerschap, koningschap, puurheid, zuiverheid, echtheid.
Wierook, 'rook die wijdt', symboliseert gebed, overgave, maar ook reinheid en zuiverheid.
Mirre staat symbool voor het lijden. Mirre is bitter, maar als het wordt verbrand ruikt het goed.
En juist deze geschenken worden door de wijzen meegebracht. De geschenken vertellen ons dus meer over het Kind dan over de wijzen zelf. Zijn het koningen? Zijn het er drie? Zijn hun namen Caspar, Melchior en Balthasar? We weten het niet. Maar dat geeft niet. Want het gaat om dit Kind in de stal!
De namen van de drie wijzen, al staan die dus niet in de Bijbel, zullen logischerwijze dus niet toevallig zijn gekozen. Ook de namen zullen dus iets zeggen over deze wijzen of over hun taak. Ik heb een poging gedaan de betekenis van de namen op te zoeken. (Uit: Nederlandse Voornamenbank, Meertens' Instituut)
De betekenis van de naam Caspar is onzeker, maar komt waarschijnlijk uit het Perzisch en zou 'schatbewaarder' kunnen betekenen.
Balthasar komt waarschijnlijk uit Babylonië. De naam betekent "Baäl moge zijn leven beschermen".
Melchior: in het Hebreeuws betekent het 'God [de koning] is licht'. De naam kan ook van Perzische oorsprong zijn.

Eigenlijk is het op 6 januari 'Epifanie' of 'Drie-Koningen'. Maar waar het op zondag wordt gevierd, wordt het vandaag gevierd!

Link naar de huiszegen
Reacties

  1. Goedemorgen, ik vind dit zo'n duidelijke uitleg en daarom heb ik bovenstaand blogje op mijn weblog geplaatst met bronvermelding. ik hoop dat dat goed is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Prima, Theda. Met bronvermelding is dat altijd goed. Maar ik heb ook even op uw website rondgekeken. Boeiend!Daarom heb ik in uw antwoord de link naar uw site op actief gezet.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoe zit dat nou met 'nonnen' en 'zusters'?

Op het blogbericht van 2 juli kwam een interessante reactie: Hoe komt u erbij dat de aanduiding 'non' monialen betreft? Daar is geen sprake van. Het woord werd en wordt in Nederland helaas nog vaak gebruikt om vrouwelijke religieuzen in het algemeen aan te duiden en dan wel met een kleinerende en kwetsende bijklank. 'Non' moet daarom te allen tijde vermeden worden. 'Zuster' is voor alle vrouwelijke religieuzen correct katholiek taalgebruik. Over het algemeen beantwoord ik geen anonieme commentaren, omdat ze, wel, anoniem zijn. Dus ook geen antwoordmogelijkheid achter laten; ook dit commentaar heeft een no-reply. Toch maak ik een uitzondering, omdat het een commentaar is wat inderdaad uitleg behoeft. Ik ben nu 25 jaar in het klooster, in een apostolische gemeenschap, dus een zuster. Het woord 'non' is als sinds de vierde eeuw gebruikelijk voor Godgewijde vrouwen (oorsprong: Hiëronymus), van het latijnse 'nonnus', wat eerbiedwaa

Geen woorden...

Vijf maal hebben de klokken geluid voor een overleden medezuster, deze maand. Vijf maal hebben we ons best gedaan families van medezusters foto's toe te sturen van de waardige eenvoudige begrafenissen in kleine kring op ons kloosterkerkhof, omdat het door de maatregelen logischerwijze niet mogelijk was voor familie en vrienden van de zusters om te komen. Ook wij hebben geen woorden. Soms vallen Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen op één dag. Hierbij, op deze plaats, willen we wel onze dank uitspreken. Dank voor de goede zorg, dank voor het meeleven en het mee-bidden. Ook wij blijven bidden om kracht, moed, sterkte en troost voor allen die dat zo nodig hebben in deze tijd. En om geduld. Want nu is het belangrijk om geduld te hebben. Om de maatregelen vol te houden. We hebben al een tijdje geen nieuwe zieken, dat is goed nieuws.  Zr. Anno , Zr. Roselien , Zr. Richardus, Zr. Electa, Zr. Marije, mogen zij, en alle overledenen van deze tijd, rusten in vrede.

vacature zorgafdeling

 Vacature op de zorgafdeling van ons Missieklooster! Wie kan het team komen versterken?