Doorgaan naar hoofdcontent

Kerstgroeten uit Zuid-Afrika!

Zalig Kerstfeest gewenst vanuit Mariannhill, Zuid-Afrika.
Hier hadden we op 24 december 34 graden. Het was dus behoorlijk heet, gelukkig koelde het 's avonds wel ietsjes af. Hieronder een foto van mij in mijn nieuwe habijt, een Kerstcadeautje. Zoals u kunt zien een wit habijt met korte mouwen, vanwege de hitte hier is wit de kleur van ons zondagse habijt (en ook doordeweeks dragen we vooral wit). Zoals de vaste bezoekers van Heilig Bloed weten is dat anders in Aarle-Rixtel, waar zwart de zondagskleur is. Dit heeft vooral te maken met praktische overwegingen, een zwart habijt met 34 graden is niet echt aan te raden.....Voor meer info zie het kopje vraag en antwoord op deze blog.

We hadden een mooie Mis op Kerstavond met orgel en dwarsfluit. Dat is bijzonder, want normaal gesproken wordt hier geen instrument gebruikt als begeleiding. Als we een lied zingen begint een van de zusters gewoon en dan valt de rest in op de juiste toonhoogte. Vaak wordt er dan ook geharmoniseerd, oftewel 2e en soms zelfs 3e stem erbij gezongen. En dat zonder een noot van papier te lezen! Op 1e Kerstdag hadden we eucharistieviering om 7 uur 's ochtends, dan is het hier al volop licht want het is zomer hier. En dat is eigenlijk al uitslapen want op gewone dagen hebben we Mis om 6 uur 's ochtends. Op 2e Kerstdag, wat hier Day of Goodwill genoemd wordt, hebben we op het eind van de dag na het avondeten samen liedjes gezongen. Niet alleen Engels maar ook een kerstliedje in Zulu. En zowel Stille Nacht als Komt laat ons Hem aanbidden hebben we ieder in onze eigen taal gezongen, gelijktijdig. Dat zou mooi geweest zijn om op te nemen, Engels en Zulu en Duits en Nederlands tegelijkertijd en het klonk nog mooi ook! Als afsluiter nog twee foto's van de kerststal in de refter. 

Ik wens iedereen van harte nog een mooie Kersttijd toe. Moge het Licht van het Kerstkind de moeilijke en donkere perioden in uw leven verlichten. En moge  God al uw gebeden verhoren voor het nieuwe jaar.
Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe zit dat nou met 'nonnen' en 'zusters'?

Op het blogbericht van 2 juli kwam een interessante reactie: Hoe komt u erbij dat de aanduiding 'non' monialen betreft? Daar is geen sprake van. Het woord werd en wordt in Nederland helaas nog vaak gebruikt om vrouwelijke religieuzen in het algemeen aan te duiden en dan wel met een kleinerende en kwetsende bijklank. 'Non' moet daarom te allen tijde vermeden worden. 'Zuster' is voor alle vrouwelijke religieuzen correct katholiek taalgebruik. Over het algemeen beantwoord ik geen anonieme commentaren, omdat ze, wel, anoniem zijn. Dus ook geen antwoordmogelijkheid achter laten; ook dit commentaar heeft een no-reply. Toch maak ik een uitzondering, omdat het een commentaar is wat inderdaad uitleg behoeft. Ik ben nu 25 jaar in het klooster, in een apostolische gemeenschap, dus een zuster. Het woord 'non' is als sinds de vierde eeuw gebruikelijk voor Godgewijde vrouwen (oorsprong: Hiëronymus), van het latijnse 'nonnus', wat eerbiedwaa

Nieuw Team in het Missieklooster

 Net als het bestuur van gemeenten, provincies en land functioneert het bestuur van een internationale congregatie als de Missiezusters van het Kostbaar Bloed in drie 'lagen'. Huis, Provincie en Congregatie.  De algemene leiding van de hele congregatie is de generale overste met haar raadzusters. De leiding van een groep landen, in ons geval de vijf landen in Europa waar wij wonen en werken, wordt provincieleiding genoemd; de provinciale overste met haar raadzusters. Het is de provinciale overste die na rijp beraad en overleg met de zusters het bestuur van een klooster benoemt. Vandaag installeerde de provinciale overste, Zr. Pallotti Findenig, het nieuwe bestuur van het Missieklooster Heilig Bloed: Zr. Pallotti Findenig, Provinciale overste, tweede van rechts op de foto, met het nieuwe bestuur: Huisoverste Zr. Marie-Benedicte Schildkamp, tweede van links, met haar assistenten Zr. Madeleine Bouman, eerste van links, en Zr. Johanna Brandstetter, eerste van rechts, in de kapel va

Geen woorden...

Vijf maal hebben de klokken geluid voor een overleden medezuster, deze maand. Vijf maal hebben we ons best gedaan families van medezusters foto's toe te sturen van de waardige eenvoudige begrafenissen in kleine kring op ons kloosterkerkhof, omdat het door de maatregelen logischerwijze niet mogelijk was voor familie en vrienden van de zusters om te komen. Ook wij hebben geen woorden. Soms vallen Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen op één dag. Hierbij, op deze plaats, willen we wel onze dank uitspreken. Dank voor de goede zorg, dank voor het meeleven en het mee-bidden. Ook wij blijven bidden om kracht, moed, sterkte en troost voor allen die dat zo nodig hebben in deze tijd. En om geduld. Want nu is het belangrijk om geduld te hebben. Om de maatregelen vol te houden. We hebben al een tijdje geen nieuwe zieken, dat is goed nieuws.  Zr. Anno , Zr. Roselien , Zr. Richardus, Zr. Electa, Zr. Marije, mogen zij, en alle overledenen van deze tijd, rusten in vrede.