Doorgaan naar hoofdcontent

Terugblik op de zomer

De herfst is weer begonnen. De prachtige oude eikenbomen in de kloostertuin beginnen al te verkleuren, maar het weer is nog prachtig. Ideaal om een wandeling in de kloostertuin te maken, maar het herinnert ook aan de zomer. Tijd voor een terugblik op de zomer! Want ja, er is altijd wel wat te doen...

Bij de rondleidingen, via de Brabantse Kluis aan te vragen,  is dat ook één van de vaak terugkerende opmerkingen: "Wat gebeurt hier veel, dat wisten we helemaal niet!". De rondleidingen zelf horen daar ook bij, natuurlijk. In de zomer waren dat vooral veel familie-uitstapjes. Schoolklassen komen meestal in het najaar en het voorjaar, personeelsuitstapjes en dergelijke vaak aan het begin van de zomer.

Maar ook andere uitstapjes, rondleidingen en bijeenkomsten vinden plaats - zo mochten we het laatste weekeinde van september het kinderkoor en de misdienaars van de Parochie Heilige Oda verwelkomen. Dat werd een prachtige dag, met een hele grote groep kinderen. Het weer werkte ook goed mee!

Meer foto's en een verslag zijn hier, op de website van de parochie H. Oda, te zien


Verder teruggaand in de tijd komen we bij een andere feestelijke gebeurtenis, namelijk het professie-jubileum van twee zusters, die op 12 september maar liefst 60 en 65 - jarig professiejubileum vierden.Het was een groot feest, en het weer was zo mooi dat het moeilijk bleek om de grote groep in de kapel op de foto te krijgen. Daar staat tegenover dat onze prachtige ramen goed op de foto te zien zijn!

Nog een beetje verder terug, in augustus, komen we bij de zomerkampen. De twee kampen, één voor jongens en één voor meisjes, hadden helaas deels wat minder mooi weer, maar het waren geslaagde weken, waarbij ook goed gebruik werd gemaakt van de zaal van het klooster. Hier, op de website van de ZaterdagMiddagClub, zijn foto's van de zomerkampen te zien.Het is natuurlijk maar een kleine greep uit alle gebeurtenissen van de afgelopen maanden! Natuurlijk waren er ook weer meeleefdagen, er waren groepen in de zaal die een dag of weekeind voor bezinning of stilte kwamen doorbrengen... bezoekers, zusters-op-doorreis... teveel om op te noemen!

Nu is het intussen oktober, en in oktober zullen er minder rondleidingen zijn, omdat we in huis eerst een retraite, en daarna een bijeenkomst van zusters uit verschillende landen hebben. Maar daarover vertel ik een volgende keer meer!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe zit dat nou met 'nonnen' en 'zusters'?

Op het blogbericht van 2 juli kwam een interessante reactie: Hoe komt u erbij dat de aanduiding 'non' monialen betreft? Daar is geen sprake van. Het woord werd en wordt in Nederland helaas nog vaak gebruikt om vrouwelijke religieuzen in het algemeen aan te duiden en dan wel met een kleinerende en kwetsende bijklank. 'Non' moet daarom te allen tijde vermeden worden. 'Zuster' is voor alle vrouwelijke religieuzen correct katholiek taalgebruik. Over het algemeen beantwoord ik geen anonieme commentaren, omdat ze, wel, anoniem zijn. Dus ook geen antwoordmogelijkheid achter laten; ook dit commentaar heeft een no-reply. Toch maak ik een uitzondering, omdat het een commentaar is wat inderdaad uitleg behoeft. Ik ben nu 25 jaar in het klooster, in een apostolische gemeenschap, dus een zuster. Het woord 'non' is als sinds de vierde eeuw gebruikelijk voor Godgewijde vrouwen (oorsprong: Hiëronymus), van het latijnse 'nonnus', wat eerbiedwaa

Geen woorden...

Vijf maal hebben de klokken geluid voor een overleden medezuster, deze maand. Vijf maal hebben we ons best gedaan families van medezusters foto's toe te sturen van de waardige eenvoudige begrafenissen in kleine kring op ons kloosterkerkhof, omdat het door de maatregelen logischerwijze niet mogelijk was voor familie en vrienden van de zusters om te komen. Ook wij hebben geen woorden. Soms vallen Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen op één dag. Hierbij, op deze plaats, willen we wel onze dank uitspreken. Dank voor de goede zorg, dank voor het meeleven en het mee-bidden. Ook wij blijven bidden om kracht, moed, sterkte en troost voor allen die dat zo nodig hebben in deze tijd. En om geduld. Want nu is het belangrijk om geduld te hebben. Om de maatregelen vol te houden. We hebben al een tijdje geen nieuwe zieken, dat is goed nieuws.  Zr. Anno , Zr. Roselien , Zr. Richardus, Zr. Electa, Zr. Marije, mogen zij, en alle overledenen van deze tijd, rusten in vrede.

Eucharistievieringen in de Kerstnacht in Laarbeek

In het Gemeenschapsblad van Aarle-Rixtel staat "op 24 december geen Eucharistieviering in het Missieklooster". Klopt dat? Er had moeten staan, zoals wel correct in de MooiLaarbeek-krant stond: "24 dec. vervalt de Eucharistieviering om 17.30 uur." Wij hebben onze Kerstnacht-Eucharistieviering inderdaad nergens online gezet. De mensen die een directe band met het klooster hebben (werk, familie, directe buren...) weten de tijd toch wel. Er zijn in onze parochie vele Eucharistievieringen met Kerstmis. En op Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag, en alle andere dagen van het jaar bent u van harte welkom! Maar in de Kerstnacht hebben we al jaren (niet alleen dit jaar) het gebruik dat we de tijd niet in de bladen zetten. Heel logisch. We hebben een inpandige kerk, op de eerste verdieping, en het werd gewoon te vol. Als alle mensen die op 24 december vóór 14.00 dit blog hebben bezocht bijvoorbeeld zouden komen, dan zouden we moeten stapelen. In de hoogte. Want dat