Doorgaan naar hoofdcontent

Week Gebedsketen

Dit jaar, het jaar 2015, is door Paus Franciscus uitgeroepen tot het Jaar van het Godgewijde leven. Hier en daar wordt het ook Jaar van het Religieuze Leven genoemd.
En in dit jaar geven de verschillende kloosters, de verschillende religieuze gemeenschappen in Nederland,
telkens een week lang het stokje aan elkaar door - voor een heel bijzondere week in dit jaar. Natuurlijk bidden al die kloosterlingen in al die verschillende soorten kloosters gewoon iedere dag, meerdere malen per dag, zoals altijd. En er zijn méér kloosters dan weken in Nederland, dus zijn het meestal twee of zelfs meer kloostergemeenschappen per week in deze gebedsketen - of gebedsketting.

Alle kloosters hebben in het begin van het jaar dezelfde kaars gekregen. Die kaars hebben wij in het begin van het Jaar van het Godgewijde Leven al feestelijk aangestoken. Maar deze week gaat de kaars bijzonder aan, en bidden we nog meer dan anders vooral voor mensen die op zoek zijn naar God, en Hem zo ver weg zoeken, of op een kruispunt staan, en niet weten welke beslissing te nemen in het leven.

'Onze' week loopt van zondag de 28e juni tot en met 4 juli 2015. En in deze week zullen we elke dag een kort berichtje plaatsen op deze blog, over deze week, waarom wij juist deze week hebben gekregen, over ons leven, gebed en werk...

Op de site Godgewijdleven.nl vindt u meer informatie over deze gebedsketting.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe zit dat nou met 'nonnen' en 'zusters'?

Op het blogbericht van 2 juli kwam een interessante reactie: Hoe komt u erbij dat de aanduiding 'non' monialen betreft? Daar is geen sprake van. Het woord werd en wordt in Nederland helaas nog vaak gebruikt om vrouwelijke religieuzen in het algemeen aan te duiden en dan wel met een kleinerende en kwetsende bijklank. 'Non' moet daarom te allen tijde vermeden worden. 'Zuster' is voor alle vrouwelijke religieuzen correct katholiek taalgebruik. Over het algemeen beantwoord ik geen anonieme commentaren, omdat ze, wel, anoniem zijn. Dus ook geen antwoordmogelijkheid achter laten; ook dit commentaar heeft een no-reply. Toch maak ik een uitzondering, omdat het een commentaar is wat inderdaad uitleg behoeft. Ik ben nu 25 jaar in het klooster, in een apostolische gemeenschap, dus een zuster. Het woord 'non' is als sinds de vierde eeuw gebruikelijk voor Godgewijde vrouwen (oorsprong: Hiëronymus), van het latijnse 'nonnus', wat eerbiedwaa

Geen woorden...

Vijf maal hebben de klokken geluid voor een overleden medezuster, deze maand. Vijf maal hebben we ons best gedaan families van medezusters foto's toe te sturen van de waardige eenvoudige begrafenissen in kleine kring op ons kloosterkerkhof, omdat het door de maatregelen logischerwijze niet mogelijk was voor familie en vrienden van de zusters om te komen. Ook wij hebben geen woorden. Soms vallen Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen op één dag. Hierbij, op deze plaats, willen we wel onze dank uitspreken. Dank voor de goede zorg, dank voor het meeleven en het mee-bidden. Ook wij blijven bidden om kracht, moed, sterkte en troost voor allen die dat zo nodig hebben in deze tijd. En om geduld. Want nu is het belangrijk om geduld te hebben. Om de maatregelen vol te houden. We hebben al een tijdje geen nieuwe zieken, dat is goed nieuws.  Zr. Anno , Zr. Roselien , Zr. Richardus, Zr. Electa, Zr. Marije, mogen zij, en alle overledenen van deze tijd, rusten in vrede.

Meerstemmig zingen - zingend bidden

  Een bewijs dat je in je eentje maar liefst negenstemmig kan zingen geeft Zr. Jackline vanuit Oost-Afrika!