Doorgaan naar hoofdcontent

Vlindertelweekeind

Dagpauwoog
Het is een prachtige zomer, en zoals vorige jaren doen wij ook mee met het tellen van vlinders. Dat is best lastig, maar we weten intussen wel de favoriete plekken. De kloostertuin is een paradijs, niet alleen voor de zusters en de bezoekers van Herberg de Brabantse Kluis, maar ook voor vlinders, bijen, vogels...
Wil je ook een keer door de tuin wandelen? Ga dan via het terras van  Herberg de Brabantse Kluis door de stal naar de tuin, en volg de bordjes van de wandelroute.

groot koolwitje

Of je nu ver weg op vakantie gaat, helemaal niet op vakantie kunt, of in de eigen achtertuin of op een balkon bent, vaak  zijn mooie stukken natuur of zelfs een balkonplantenbak of plantsoen helemaal niet zo ver weg en vol  leven. De wereld is vol wonderen; staan wij stil genoeg om de vlinders, de bijen, de wolken, de natuur te zien, werkelijk te zien, echt waar te nemen? Of haasten we ons door de dag en gaat dit moois aan ons voorbij?

Vakantie wil ook zeggen: "Vacare Deo". Vrij worden van haast, vrij worden voor God... weer werkelijk waar te nemen wat er om me heen is. Daarvoor hoef je eigenlijk niet eens met vakantie. Meedoen met het vlindertelweekeinde dit weekeinde is al een goed idee, je gaat echt bewust zoeken en kijken!

www.vlindermee.nl geeft ook een duidelijke vlinderkaart (en hulp als je een vlinder echt niet herkent. Met dank aan de vlinderstichting!)

Kleine Vos - die trouwens ook veel van pruimen houdtOranje Zandoogje

Een nachtvlinder die overdag ook actief is: de Gamma-uil!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe zit dat nou met 'nonnen' en 'zusters'?

Op het blogbericht van 2 juli kwam een interessante reactie: Hoe komt u erbij dat de aanduiding 'non' monialen betreft? Daar is geen sprake van. Het woord werd en wordt in Nederland helaas nog vaak gebruikt om vrouwelijke religieuzen in het algemeen aan te duiden en dan wel met een kleinerende en kwetsende bijklank. 'Non' moet daarom te allen tijde vermeden worden. 'Zuster' is voor alle vrouwelijke religieuzen correct katholiek taalgebruik. Over het algemeen beantwoord ik geen anonieme commentaren, omdat ze, wel, anoniem zijn. Dus ook geen antwoordmogelijkheid achter laten; ook dit commentaar heeft een no-reply. Toch maak ik een uitzondering, omdat het een commentaar is wat inderdaad uitleg behoeft. Ik ben nu 25 jaar in het klooster, in een apostolische gemeenschap, dus een zuster. Het woord 'non' is als sinds de vierde eeuw gebruikelijk voor Godgewijde vrouwen (oorsprong: Hiëronymus), van het latijnse 'nonnus', wat eerbiedwaa

Geen woorden...

Vijf maal hebben de klokken geluid voor een overleden medezuster, deze maand. Vijf maal hebben we ons best gedaan families van medezusters foto's toe te sturen van de waardige eenvoudige begrafenissen in kleine kring op ons kloosterkerkhof, omdat het door de maatregelen logischerwijze niet mogelijk was voor familie en vrienden van de zusters om te komen. Ook wij hebben geen woorden. Soms vallen Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen op één dag. Hierbij, op deze plaats, willen we wel onze dank uitspreken. Dank voor de goede zorg, dank voor het meeleven en het mee-bidden. Ook wij blijven bidden om kracht, moed, sterkte en troost voor allen die dat zo nodig hebben in deze tijd. En om geduld. Want nu is het belangrijk om geduld te hebben. Om de maatregelen vol te houden. We hebben al een tijdje geen nieuwe zieken, dat is goed nieuws.  Zr. Anno , Zr. Roselien , Zr. Richardus, Zr. Electa, Zr. Marije, mogen zij, en alle overledenen van deze tijd, rusten in vrede.

Meerstemmig zingen - zingend bidden

  Een bewijs dat je in je eentje maar liefst negenstemmig kan zingen geeft Zr. Jackline vanuit Oost-Afrika!