Doorgaan naar hoofdcontent

Oogst

Gerstoogst op de Kloosterboerderij! Want deze gerst stond gewoon - zoals ook duidelijk zichtbaar is - vóór het klooster. Vorig jaar op een ander veld, minder zichtbaar vanaf de weg. Dit was wel zo leuk natuurlijk, omdat nu ook de oogst, vorige week, beter te zien was. We wisten het niet lang van te voren - ook al dankzij het wisselvallige weer - dus kon ik het niet, zoals vorig jaar, van te voren op dit blog aankondigen. Maar wie in de herberg was kon er van meegenieten en ook natuurlijk even proosten!

Deze foto laat zien hoe indrukwekkend zo'n machine is. De foto, met andere, ook hele mooie foto's, is afkomstig van de 'Bier, boer, water' facebook-site, waar ook weer links naar blogs over dit Gerst-bier-project te vinden zijn. Natuurlijk zijn diverse blogs met een korreltje zout te nemen. De Brabantse Kluis zit namelijk niet in een 'stal'. Da's geen correcte benaming voor deze bijzondere langgevelboerderij, die rond 1850 werd gebouwd, en vanaf 1902, gekocht door de zusters, missiekloosterboerderij werd. Het klooster is er in 1903 naast gebouwd, en in 1904 volgde de eerste stal. Via het terras kun je een kijkje nemen in deze stal, en de koeien groeten natuurlijk, en dóór de stal de borden volgen voor een wandelroute door de kloostertuin. En dan ook even naar de Lourdesgrot, die in 1907 werd gebouwd. Je kunt er in, om een kaarsje op te steken.
De boerderij is nu onder de kundige hoede van boer Geert Migchels, en de herberg de Brabantse Kluis onder de eveneens kundige hoede van Christa!
Het 'Bier, boer, water' project is natuurlijk wel heel erg interessant. Het gaat om veel meer dan alleen gerst verbouwen voor goed bier, lokaal verbouwd, lokaal gebrouwen. Het gaat ook om zuiver grondwater! Meer lezen over wat daar allemaal aan vast zit?
Volg dan deze link naar boerbierwater.nl 
Voor meer informatie over de Boerderij Missieklooster Migchels volg deze link naar de website van de Brabantse Kluis.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe zit dat nou met 'nonnen' en 'zusters'?

Op het blogbericht van 2 juli kwam een interessante reactie: Hoe komt u erbij dat de aanduiding 'non' monialen betreft? Daar is geen sprake van. Het woord werd en wordt in Nederland helaas nog vaak gebruikt om vrouwelijke religieuzen in het algemeen aan te duiden en dan wel met een kleinerende en kwetsende bijklank. 'Non' moet daarom te allen tijde vermeden worden. 'Zuster' is voor alle vrouwelijke religieuzen correct katholiek taalgebruik. Over het algemeen beantwoord ik geen anonieme commentaren, omdat ze, wel, anoniem zijn. Dus ook geen antwoordmogelijkheid achter laten; ook dit commentaar heeft een no-reply. Toch maak ik een uitzondering, omdat het een commentaar is wat inderdaad uitleg behoeft. Ik ben nu 25 jaar in het klooster, in een apostolische gemeenschap, dus een zuster. Het woord 'non' is als sinds de vierde eeuw gebruikelijk voor Godgewijde vrouwen (oorsprong: Hiëronymus), van het latijnse 'nonnus', wat eerbiedwaa

Geen woorden...

Vijf maal hebben de klokken geluid voor een overleden medezuster, deze maand. Vijf maal hebben we ons best gedaan families van medezusters foto's toe te sturen van de waardige eenvoudige begrafenissen in kleine kring op ons kloosterkerkhof, omdat het door de maatregelen logischerwijze niet mogelijk was voor familie en vrienden van de zusters om te komen. Ook wij hebben geen woorden. Soms vallen Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen op één dag. Hierbij, op deze plaats, willen we wel onze dank uitspreken. Dank voor de goede zorg, dank voor het meeleven en het mee-bidden. Ook wij blijven bidden om kracht, moed, sterkte en troost voor allen die dat zo nodig hebben in deze tijd. En om geduld. Want nu is het belangrijk om geduld te hebben. Om de maatregelen vol te houden. We hebben al een tijdje geen nieuwe zieken, dat is goed nieuws.  Zr. Anno , Zr. Roselien , Zr. Richardus, Zr. Electa, Zr. Marije, mogen zij, en alle overledenen van deze tijd, rusten in vrede.

Eucharistievieringen in de Kerstnacht in Laarbeek

In het Gemeenschapsblad van Aarle-Rixtel staat "op 24 december geen Eucharistieviering in het Missieklooster". Klopt dat? Er had moeten staan, zoals wel correct in de MooiLaarbeek-krant stond: "24 dec. vervalt de Eucharistieviering om 17.30 uur." Wij hebben onze Kerstnacht-Eucharistieviering inderdaad nergens online gezet. De mensen die een directe band met het klooster hebben (werk, familie, directe buren...) weten de tijd toch wel. Er zijn in onze parochie vele Eucharistievieringen met Kerstmis. En op Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag, en alle andere dagen van het jaar bent u van harte welkom! Maar in de Kerstnacht hebben we al jaren (niet alleen dit jaar) het gebruik dat we de tijd niet in de bladen zetten. Heel logisch. We hebben een inpandige kerk, op de eerste verdieping, en het werd gewoon te vol. Als alle mensen die op 24 december vóór 14.00 dit blog hebben bezocht bijvoorbeeld zouden komen, dan zouden we moeten stapelen. In de hoogte. Want dat