zondag 16 december 2018

Derde Advent


De derde kaars is aangestoken! Nog maar één Adventszondag te gaan, en dan is het Kerstmis. Het komt nu echt dichterbij, en daarom heeft deze zondag ook een mooie naam: zondag Gaudete, "Verheugt U". En dat hoor je ook terug in alle drie de lezingen van vandaag. Dit is de tweede lezing, uit de brief van Paulus aan de christenen van Filippi:

Broeders en zusters, Verheugt u in de Heer te allen tijde. Nog eens: verheugt u! Uw vriendelijkheid moet bij alle mensen bekend zijn. De Heer is nabij. Weest onbezorgd. Laat al uw wensen bij God bekend worden in gebed en smeking, en nooit zonder dankzegging. En de vrede van God, die alle begrip te boven gaat zal uw harten en gedachten behoeden in Christus Jezus.
(Fil. 4, 4-7)

Die vrede van God die alle begrip te boven gaat is onafhankelijk van moeilijkheden, van ziekte... die vrede kun je in alle omstandigheden ontvangen. En ook doorgeven! Die vrede houdt ook verband met de innerlijke vreugde waar het hier om gaat.

Deze hele week was gekenmerkt door vreugdevolle momenten. Zo was er, met het bezinnings-weekeinde, op zaterdag een Rorate-viering. "Rorate" is eigenlijk de bijzondere naam van de vierde zondag van de advent, zoals vandaag "Gaudete". Het is het eerste woord van het intredegezang van deze zondag. "Rorate" betekent dan vertaald "Dauwt hemelen uit den hoge".

Maar de Rorate-viering gaat nog om iets anders. Het is een, zeker in Nederland, bijna vergeten  viering gedurende de Adventstijd. Ik kon er ook geen Nederlandstalige uitleg over vinden, zo onbekend is het hier al. In  het Engels en in het Duits is er meer over te vinden! Normaal gesproken vinden deze vieringen plaats op zaterdag; oorspronkelijk namelijk ter ere van Maria, die immers het kind Jezus verwacht. Juist op zaterdag zijn votiefmissen ter ere van Maria gebruikelijk.

Toevoeging: een lezeres van het blog schreef dat dit in Nederland "Gulden Mis" wordt genoemd. Ik heb erop gezocht, en ja hoor, bijvoorbeeld https://katholiekutrecht.nl/event/gulden-mis/ 
Er staat wel bij dat het normaal gesproken op een woensdag wordt gevierd. Wereldwijd is het echter niet aan een dag gebonden en juist eerder op zaterdagen, zoals ik al schreef. 


De rorate-viering hoeft echter geen Eucharistieviering te zijn. Het kan ook de vorm nemen van een ochtendgebed, bijvoorbeeld tijdens de Lauden. De viering is alléén bij kaarslicht, en vindt plaats voordat de zon op gaat; in het ideale geval vlak voordat de zon opgaat, zodat aan het einde van de viering bij zonsopgang bijvoorbeeld een lied als "nu daagt het in het oosten" wordt gezongen terwijl het buiten al een beetje lichter wordt.

En dat is heel, heel indrukwekkend.

Nog een feestelijk momentje vandaag: vlak vóór de Eucharistieviering vanmorgen gingen we even sneeuwschuiven, zodat alle bezoekers veilig naar binnen kunnen komen! Misschien dat niet iedereen zich verheugt bij het zien van sneeuw, maar mooi is het wel....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten