dinsdag 2 oktober 2018

terugblik op de afgelopen weken

In september waren veel groepen en activiteiten. Een aantal daarvan hebben de MooiLaarbeek wel gehaald, maar de blog niet. Het reële leven heeft bij ons altijd voorrang boven de virtuele wereld. Maar nu, tussen het opruimen van de resten van de kloostermarkt door, een paar 'nieuwsflitsen' van de afgelopen weken!

Op 8 september was de feestelijke overhandiging van de cheque ten bate van het werk van onze zusters voor lichamelijk gehandicapte jongeren in de Oostkaap, Zuid-Afrika. Het geweldige resultaat van de fietste-mee-tocht op Tweede Pinksterdag! De cheque, een prachtig bedrag van € 1.000,- werd aan zr. Mathilde Maria overhandigd tijdens de Kermis van het Sint Leonardus gilde.
http://gildesintleonardus.nl/nieuws 
en natuurlijk ook in de MooiLaarbeek.

8 september was ook klooster-intern een feest. Naast het feit dat deze dag een Maria-feest is (Maria Geboorte) en dus een kerkelijk feest, met een mooie Eucharistieviering, is het ook onze stichtingsdag en werd onze congregatie 133 jaar oud. Geen rond getal, maar natuurlijk wel een feestje waard. Zo hebben we in de kloostertuin op 12 september een klooster-tuinfeest voor alle zusters, de medewerk(st)ers en vrijwilligers gehad. Het was prachtig weer, en de tent die daarbij is gebruikt werd in een leuke actie later in de maand verplaatst naar de binnenplaats van het klooster: gereed voor de kloostermarkt.

Maar vóór de kloostermarkt begon waren er vele groepen. Jongeren, ouderen, KBO-groepen, personeel-uitjes, uitstapjes-met-rondleiding via Herberg de Brabantse Kluis... tenzij anders afgesproken, zoals bij schoolklassen, starten de rondleidingen altijd in de hal van de Brabantse Kluis.

Schoolklassen en rondleidingen via het project Heilige Huisjes beginnen op de kloosterbinnenplaats of bij de ingang aan de Kloosterdreef. Zo ook op Prinsjesdag de prinselijke groep uit Beek en Donk. De residerende prins Luuk en alle prinsen-emeriti  (Prinsengarde Teugelders) kwamen voor een prinselijke rondleiding. Ook dat stond in de krant.

Eén van de schoolklassen kwam samen met een groep ouderen voor een gemeenschappelijk
programma. Een prima idee! Op 20 september hadden ze een gezellige en leerzame ochtend in ons Missieklooster. Lees meer over Samen Lieshout in de MooiLaarbeek

Op 26 september bracht de Commissaris van de Koning, de heer W. van de Donk, een werkbezoek aan de gemeente Laarbeek.  We werden vereerd met een kort bezoek aan het klooster, en het afsluitende persgesprek vond plaats in de kloostertuin!

Vlak voordat de kloostermarkt in het weekeinde van 29 en 30 september van start ging kwam de herdruk van het vierkante klooster-informatieboekje uit. En wat waren er veel bezoekers op de Kloostermarkt! Vooral op zondag hebben veel mensen het gecombineerd met een bezoek aan de Brabantse Kluis en aan de kloostertuin. Het restaurant bestaat tien jaar, en dat betekende feest!
De Kloostermarkt vond plaats in de oude wasserij en strijkkamer van het klooster, toegankelijk via de binnenplaats. Deze ruimtes worden in de toekomst omgebouwd tot educatief museum. Het is ideaal; groter dan het huidige museumpje, wat alleen tijdens rondleidingen bezocht kan worden, en veel toegankelijker. Het klooster is verhoogd gebouwd, je moet dus altijd een trap op om binnen te komen. De oude wasserij en strijkkamer zijn echter gelijkvloers op de begane grond, en dus de enige ruimtes van het klooster die heel gemakkelijk toegankelijk zijn.
De Kloostermarkt was niet alleen heel gezellig, maar ook een bijdrage aan de kosten van de ombouw, want er moet nog wel het één en ander aan de ruimtes gebeuren! We houden u op de hoogte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten