dinsdag 31 juli 2018

... even naar de Brabantse Kluis!


 Kloosterfeestje! Ook in het klooster is er wel iets te vieren. Dat kunnen we binnenskloosters vieren, of in de kloostertuin, maar een enkele keer gaan we ook wel eens naar de kloosterboerderij -  in de langgevelboerderij, waar nu alweer jaren onder kundige leiding van Christa Migchels de Herberg de Brabantse Kluis is. Precies daar, waar rondleidingen altijd beginnen, omdat het het oudste deel van het klooster-boerderij-complex is. En waar kun je nu beter heen, als er iets te vieren is?
Hoewel de mensen die vaker komen echt wel vaker zusters hebben gezien, en de kloostertuinwandelaars ook wel eens meer zusters tegelijk zullen hebben gezien, krijgen we met zo'n groep als deze avond een aantal dagen geleden natuurlijk feestelijk veel reacties.

- "Ik wist niet dat jullie ook jónge zusters hadden!"  Ja hoor, hebben we. Wereldwijd zelfs een heleboel. Op deze foto zijn er van de zes vier onder veertig.
- "Wat mooi dat jullie internationaal zo goed samenwerken!" Dat was een opmerking waar ik niet zoveel mee kon. We doen namelijk meer dan internationaal samenwerken. We zijn een internationale gemeenschap. Dat betekent dat we wereldwijd kunnen worden ingezet. Voor langere of voor kortere tijd. Dat maakt vragen beantwoorden wel eens lastig. Immers, nu hebben we een aantal zusters onder de veertig, maar een aantal daarvan zullen weer voor een tijd naar het buitenland gaan. Betekent dat, dat we dan maar weinig jonge zusters hebben? Ja en nee. Dan in Nederland weer minder, en in andere landen weer meer. Daar zijn we ook nodig, en wie weet, komen er dan daarna weer jongere zusters hier naar toe. Het is heel bijzonder, zo internationaal verbonden te zijn... in gebed, in werk, in vreugde en verdriet. Wereldwijd delen we ook onze zorgen en gebedsintenties. Zo bidden we deze dagen voor een vredig en goed verloop van verkiezingen in Zimbabwe, bijvoorbeeld.
- "Waarom dragen jullie nu wit?" Veel mensen kennen het zwarte habijt, met rood koordje, en sommigen hebben ons ook in grijs gezien, wat gewoon handiger is bij bijvoorbeeld tuinwerk en dergelijke. Maar wit is al vanaf 1908 de tropenkleding. Welkom in tropisch Nederland! Het is gewoon heel prettig in de warmte.
- "Wat is jullie voertaal hier op het terras?" Dat was die avond Engels. Het kan variëren.
- "Jullie zijn toch de Duitse zusters?" Deze foto telt vier nationaliteiten, en nee, sorry, een Duitse zuster zit daar nu niet tussen. Die hebben we wel, hoor, maar het is niet belangrijk, eigenlijk. We zijn een internationale kloostergemeenschap, en werken niet alleen samen, wij zijn medezusters van elkaar.

En ja, het was een erg leuke avond! De bediening was heel druk, maar vlot, en het was gezellig op het terras. De meeste zusters kozen voor Coupe Vaticaan! Maar die klomp was ook heel geweldig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten