zondag 22 april 2018

Roepingenzondag, ieder van ons heeft een eigen roeping

Vandaag is het de 4e zondag in de Paastijd, dat wil zeggen de 4e zondag na Pasen. De Paastijd duurt tot aan Pinksteren, in totaal 50 dagen. Na 40 dagen vieren we Hemelvaart, omdat we in de Bijbel lezen dat Jezus na zijn verrijzenis nog 40 dagen aan zijn leerlingen verscheen en met hun sprak en at en toen in de hemel werd opgenomen. 10 dagen daarna vieren we Pinksteren, toen daalde de Heilige Geest op de apostelen neer.
Traditiegetrouw is deze 4e Paaszondag ook roepingenzondag. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat God de hele dag aan het roepen is om iedereen duidelijk te maken waar Hij weet dat we het gelukkigst worden. Maar we bidden vandaag extra voor degenen die nog niet weten wat hun roeping is, opdat ze de roepstem van God leren verstaan. Wij kunnen niemand roepen, we kunnen alleen maar helpen op de weg naar God. Iedereen heeft zijn of haar eigen unieke roeping. Soms lijkt het namelijk of alleen roeping tot priester, diaken of religieus (broeder of zuster) in de Kerk 'meetelt'. Dat is natuurlijk niet zo. Met roeping bedoelen we Gods unieke plan voor jou, waarvan Hij hoopt dat je de moed hebt om er naar te luisteren en er ja op te zeggen. En het idee van roeping is dat je van dit plan van God het meest gelukkig wordt. Dat wil niet zeggen dat er nooit moeilijkheden zullen zijn, maar wel dat dit het beste bij je past en je diep van binnen gelukkig maakt.
En dat kan dus van alles zijn, van docent tot verpleegkundige tot computerexpert tot aan......?
Hoe kom je nou achter dat mooie plan? Dat vraagt tijd en geduld. Een goed begin is elke dag eens je smartphone 10 minuten uitzetten en dan eens stilstaan bij je talenten en dingen die je leuk vindt om te doen. Daar zitten al goede aanwijzingen in. Je familie en vrienden weten vaak ook wel te zeggen waar zij zich kunnen voorstellen waar jij echt 'past'. In je gebed kun je dan kijken waar je voelt dat je echt gelukkig van wordt. Soms is het ook een goed idee om iemand te vragen om met je mee te lopen op de weg, een geestelijk begeleider wordt dat wel genoemd. De Jezuïeten zijn hierin bekend maar er zijn ook andere priesters of broeders of zusters of leken die goed zijn in het samen met jou luisteren naar wat God je wil zeggen.
We bidden dat je durft te luisteren, naar de mooie dingen die God voor jou in petto heeft!Geen opmerkingen:

Een reactie posten