donderdag 29 maart 2018

Stil en leeg......

Vandaag was Witte Donderdag. We hebben het laatste avondmaal gevierd met Jezus tijdens de belangrijkste eucharistie van het jaar. Het is vandaag dat Jezus Zijn leerlingen vertelde om Zijn lichaam en bloed te blijven eten en drinken na Zijn dood. Hij vertelde hen ook dat Hij verraden zou worden en dat Petrus Hem zou ontkennen. 
Na het Gloria in de Heilige Mis van vanavond is het stil. Het orgel zwijgt, de kerkklokken luiden niet meer, de wijwaterbakjes worden leeggemaakt en het altaar is 'kaal'. Het tabernakel staat open, want Jezus in de vorm van de geconsacreerde hosties is er niet meer aanwezig. Hij gaat een bange nacht tegemoet. 
Hij weet wat er morgen gaat gebeuren en Hij vraagt zijn leerlingen met Hem te waken. Wij proberen dat ook te doen door nog eventjes bij het uitgestelde Allerheiligste (de hosties die tijdens de Mis veranderen in het lichaam van Christus) te waken. Maar ook wij gaan uiteindelijk slapen, net als de apostelen. Jezus bidt tot Zijn Vader om deze beker aan zich voorbij te laten gaan, maar geeft uiteindelijk toe: niet Mijn maar Uw wil geschiede. Morgen wordt Jezus onterecht veroordeeld, gegeseld en bespot, er wordt om zijn kleding gedobbeld en Hij wordt gekruisigd. Het eindigt met Zijn dood en het in het graf leggen. Daarom is het stil en is de kapel leeg. Morgen is de enige dag in het jaar dat er nergens ter wereld een Heilige Mis gehouden wordt. Jezus gaat dood en Hij is degene die aanwezig is in de Mis. We zijn stil met Hem, om Hem. En we wachten. Elke keer als we in de kapel komen worden we geconfronteerd met de afwezigheid van Jezus. Alles is stil en leeg.
Eindigt het hier? Zou Jezus voor niets sterven? Blijven de klokken stil?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten