woensdag 1 februari 2017

Meeleefdagen

Gemiddeld eens per twee maanden organiseren we een 'meeleefweekeind' of 'meeleefdagen'. Je zou ze ook oriƫntatiedagen kunnen noemen, ook de in Belgiƫ wat gebruikelijkere term 'beleefdagen' kom ik wel eens tegen.
Die dagen zijn bedoeld voor jonge vrouwen die eens willen zien of een leven als kloosterling, religieuze, iets voor hen is.

Maar, hoe kom je er achter waar zulke dagen worden georganiseerd, in welke kloosters? Wat gebeurt er op zulke dagen precies, en wanneer kun je deelnemen? Meestal vraag ik deelneemsters hoe ze onze meeleefdagen hebben gevonden. Soms horen mensen via anderen die al eerder aan zoiets hebben meegedaan dat deze dagen bestaan; soms belt iemand daadwerkelijk een klooster op. Maar de meesten mailen eerst, en hebben het niet in een (internet) agenda gezien, maar zijn gewoon gaan zoeken op internet. Googlen 'Ik wil non worden' of 'Ik wil zuster worden' of  'Intreden in een klooster' of 'Kennismaken met klooster' of iets dergelijks.

http://limburg.bbvms.com/view/website/2752853.html
Maar nu kwam ik ineens een filmpje tegen, eerst op Omroep Limburg, later een bericht van RTL! Je ziet hier de zusters Birgitinessen in Weert. Wel goed, eigenlijk. Zo kun je tenminste zien, dat dit soort dagen bestaan. Maar iets nieuws? Nee hoor, dat niet. Het is wel nieuws dat het op het nieuws komt natuurlijk! Hoewel.... de kop bij RTL : Heb je je roeping gemist? - Dat vind ik persoonlijk een beetje onlogisch. "Zoek je je weg met God in het leven" of zoiets zou ik logischer vinden.

En vanwege de concrete vraag naar meeleefdagen door-de-week voor jongeren die in weekeinden werken of in hun eigen parochie actief zijn heb ik in februari nu extra meeleefdagen ingevoegd, waarbij de aanmeldingen voor de door-de-weekse dagen sneller lopen dan die voor het weekeind. Het maximale aantal is vijf; er is nog plaats. En als het vol is schuif ik er gewoon zoals gebruikelijk nog een weekeind of een paar dagen doordeweek bij, zoals vorig jaar in oktober. Want, als je echt wilt en een goede motivatie instuurt, moet je ook wel een kans maken natuurlijk.

De data voor de komende maanden, en wat meer informatie, vind je.hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten