zondag 3 januari 2016

Epifanie

Epifanie.... oorspronkelijk een Grieks woord, wat in het Kerklatijn terecht kwam. Het betekent 'openbaren', 'laten zien'. God laat Zich zien... en de wijzen komen van alle bekende werelddelen om de ster te volgen en vinden het Kind in de kribbe.
In de Bijbel staat niet dat het koningen waren, hoewel in Psalm 22,10, één van de psalmen die vandaag in het ochtendgebed werd gezongen, wel koningen worden genoemd!
Maar inderdaad staat in het Nieuwe Testament (Matteüs) alleen dat er wijzen komen, van verre, en zij brengen drie geschenken: goud, wierook en mirre.
Goud staat voor Gods heerlijkheid. Het staat ook voor heerschap, koningschap, puurheid, zuiverheid, echtheid.
Wierook, 'rook die wijdt', symboliseert gebed, overgave, maar ook reinheid en zuiverheid.
Mirre staat symbool voor het lijden. Mirre is bitter, maar als het wordt verbrand ruikt het goed.
En juist deze geschenken worden door de wijzen meegebracht. De geschenken vertellen ons dus meer over het Kind dan over de wijzen zelf. Zijn het koningen? Zijn het er drie? Zijn hun namen Caspar, Melchior en Balthasar? We weten het niet. Maar dat geeft niet. Want het gaat om dit Kind in de stal!
De namen van de drie wijzen, al staan die dus niet in de Bijbel, zullen logischerwijze dus niet toevallig zijn gekozen. Ook de namen zullen dus iets zeggen over deze wijzen of over hun taak. Ik heb een poging gedaan de betekenis van de namen op te zoeken. (Uit: Nederlandse Voornamenbank, Meertens' Instituut)
De betekenis van de naam Caspar is onzeker, maar komt waarschijnlijk uit het Perzisch en zou 'schatbewaarder' kunnen betekenen.
Balthasar komt waarschijnlijk uit Babylonië. De naam betekent "Baäl moge zijn leven beschermen".
Melchior: in het Hebreeuws betekent het 'God [de koning] is licht'. De naam kan ook van Perzische oorsprong zijn.

Eigenlijk is het op 6 januari 'Epifanie' of 'Drie-Koningen'. Maar waar het op zondag wordt gevierd, wordt het vandaag gevierd!

Link naar de huiszegen
2 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, ik vind dit zo'n duidelijke uitleg en daarom heb ik bovenstaand blogje op mijn weblog geplaatst met bronvermelding. ik hoop dat dat goed is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Prima, Theda. Met bronvermelding is dat altijd goed. Maar ik heb ook even op uw website rondgekeken. Boeiend!Daarom heb ik in uw antwoord de link naar uw site op actief gezet.

      Verwijderen