zaterdag 19 december 2015

Bericht uit Kenia - deel 2

Zr. Liesbeth Maria schrijft vanuit Kenia:

Hartelijke groeten vanuit Nairobi. Heel graag zou ik willen zeggen; het zonnige Nairobi, maar het heeft zonet even geregend en dus is het wat bewolkt.  En dan regent het ook goed! Eerst een beetje gerommel in de verte, dan een paar drupjes en dan een heerlijk oorverdovende regenbui. De tuin is er blij mee. Rondom het klooster groeit en bloeit van alles, het ziet er prachtig uit.


Hierbij een paar foto's van onze moestuin, al is ' moestuin' wel een beetje een understatement voor wat hier groeit. Er zijn verschillende soorten groenten in diverse stadia van ontwikkeling, in twee grote kassen springen de tomaten uit de grond en op verschillende plekken staan enorme bananenbomen. Een zuster vertelde dat achterin de tuin ook ' sugercane' staat; suikerriet. Toen ik daarnaar vroeg zei ze; prima, dat gaan we dus plukken. Zo gezegd, zo gedaan. Zie de foto's. Het zijn enorme stengels, het lijkt net gewoon riet. Rond en stevig als bamboe. We hebben drie grote stokken ' geplukt' (lees; losgewrikt) en gewassen, geschild en in stukken gesneden met een soort kapmes. Het kost wat moeite, maar dan heb je ook echte, verse, zelfverdiende suikerriet. Heerlijk!
Het eten smaakt toch anders als je het zelf hebt verwerkt. Laatst heb ik geholpen in de keuken met het snijden van Sukuma Wiki, het lijkt een beetje op spinazie.

Rondom het klooster staan diverse gebouwen zoals een basisschool voor straatkinderen, (er is nu niemand want het is schoolvakantie), en een kleine ' dispensary', een soort ziekenhuisje waar mensen kunnen komen voor kleine behandelingen. Verder wordt er gebouwd aan een middelbare school. Ook in de stad zijn diverse projecten waar onze zusters bij helpen. De zusters in Zuid-Sudan, Tanzania en Kenia vormen samen de Oost-Afrikaanse Provincie, met als centraal punt het Provinciaal huis in Nairobi, waar ik dit schrijf. Als jullie dit lezen ben ik intussen vertrokken naar Mbitini, iets buiten Nairobi. ( voor wie het op wil zoeken, vlakbij Emali, aan de weg van Nairobi naar Mombasa). Internet is daar heel flexibel, dus ik weet niet wanneer ik weer eens wat kan schrijven. Maar als het lukt houd ik jullie graag op de hoogte!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten