zondag 22 juni 2014

SacramentsdagSacramentsdag - het feest heeft dit jaar jubileum, want het werd precies 750 jaar geleden voor het eerst gevierd. Helemaal voluit heet het "Het hoogfeest van het Heilig Lichaam en Bloed van Christus". Het valt op de tweede donderdag na Pinksteren. In landen waar het niet op donderdag gevierd wordt, wordt het op de daaropvolgende zondag gevierd - vandaag dus. Op sommige plaatsen zijn er ook Sacramentsprocessies, maar op andere plaatsen is er geen processie, maar wordt de geconsacreerde Hostie in een mooie houder uitgesteld. Zo'n houder noemen we 'monstrans', wat letterlijk 'laten zien' betekent.

Wij hebben vaak Uitstelling van het Allerheiligste, zoals het ook wordt genoemd, maar op een dag als vandaag is het extra bijzonder. De tijden van de Aanbidding van het Allerheiligste vindt u hier. U bent welkom!

Christus is tegenwoordig, werkelijk aanwezig, in dit Sacrament. Hij wordt tastbaar, zichtbaar, kwetsbaar - voor ons mensen. Vaak zoeken we God te ver weg, en zijn we geneigd om te focussen op wat verkeerd gaat, op dat, wat tekort is, op dat, wat er niet is maar er zou moeten zijn. Maar Christus gaf Zijn Lichaam en Bloed voor ons uit liefde. En Hij vraagt ons, heel concreet, om de liefde in de wereld te vergroten. Houd van God, houd van je naaste, houd van jezelf - dat moet in evenwicht zijn.

Wij nodigen u uit om vandaag een beetje stil te worden - stil vanbinnen - om zo innerlijk vrij te kunnen worden om Gods liefde voor u, voor jou, bewust te mogen worden. Daaruit volgt dan vanzelf dat je die liefde wilt delen.... delen, naar allen, die die liefde zo hard nodig hebben.

Zr. Mary Paule Tacke, R.I.P.

Sr. Mary Paule Tacke cps
 Op veel plaatsen in internet, in allerlei talen, zijn berichten te vinden over Zr. Mary Paule Tacke cps, die haar leven heeft gegeven in Zuid-Afrika, die in de 64 jaar dat zij in Zuid-Afrika heeft gewerkt heel, heel veel kinderen het vertrouwen in zichzelf heeft mogen geven, de wetenschap, dat zij geliefd zijn, dat zij meer kunnen dan zij denken. Zij stierf op Drievuldigheidszondag, 16 juni 2014,  omdat twee mannen een auto zo belangrijk vonden, dat zij geweld wilden gebruiken om die auto te bezitten. De begrafenis in Mthatha is later deze week, net als een Memorial Service in de schoolhal van Mthatha. Na de zomer is er een Memorial Service in Londen, georganiseerd door de vele vrijwilligers die vanuit Engeland in het bijzonder en Europa in het algemeen naar Zuid-Afrika komen en met Zr. Mary Paule hebben samengewerkt. Zodra de datum bekend is zal dat op  facebookpagina "In Memory of Sister Mary Paule" te vinden zijn. Dat geldt ook voor de datum van een memorial service, half augustus, in Amerika, het land waar zij oorspronkelijk vandaan kwam.

Toevoeging augustus 2014: de datum voor de Memorial Service in Londen is bekend:
SATURDAY 25th OCTOBER - MEMORIAL SERVICE FOR SISTER MARY PAULE IN LONDON - Time 11am
Venue - http://www.christchurchsouthwark.org.uk/index.html


Link naar een Engelstalig artikel over Zr. Mary Paule


Veel om over na te denken. Wat vind ik werkelijk belangrijk? Wil ik dat met alle middelen 'bezitten', of ben ik innerlijk vrij? Kan ik mijn hart open stellen voor dat, wat werkelijk belangrijk is in het leven?
Geef ik mijzelf genoeg stilte, om mijn hart te kunnen openen voor Gods Liefde?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten