zaterdag 29 juni 2013

1 juli - Kostbaar Bloed-feest

Wapen van onze congregatie - Missiezusters van het Kostbaar Bloed - is het Lam Gods
Elk jaar opnieuw is het op 1 juli feest in ons Missieklooster. We vieren dan ons congregatie-feest. Een naamdag eigenlijk - want wij zijn de Missiezusters van het Kostbaar Bloed. Een dubbele naamdag, want het gebouw heeft ook naamdag, het heet voluit Missieklooster Heilig Bloed. Boven de voordeur zit hetzelfde wapen als hierboven te zien is. Deze foto hier is een foto van borduurwerk gemaakt door onze zusters en toont ons wapen: het Paaslam. Met kelk en vaandel.

Maar wat is dan het Kostbaar Bloed- feest? Waarom kom je dat niet tegen op de liturgie-kalender, en waarom hoor je er maar zelden iets over?

Eigenlijk gaat de geschiedenis van het feest terug tot de 16e eeuw. Toen werd er in ieder geval voor het eerst melding van een Kostbaar Bloed- feest gemaakt, en wel in zuid-Europa: eerst in Spanje, later in Italiƫ. Het feest breidde zich langzaam uit, onder andere naar de Verenigde Staten, maar het werd niet overal op dezelfde dag gevierd.
In 1840 was het Paus Pius IX die het feest op de liturgie-kalender voor de hele Rooms-Katholieke Kerk zette, en wel op 1 juli. Wie het langere verhaal hierbij wil lezen kan bijvoorbeeld hier eens verder kijken (Engelstalig).
Het bleef jarenlang een wereldwijd feest, steeds groter gevierd, tot 1969. Toen werd de liturgiekalender herzien en verdween dit feest van de algemene liturgiekalender. De reden ervan klonk logisch: "omdat het Kostbaar Bloed van Christus, de Verlosser, al gevierd wordt tijdens de Passietijd, tijdens Sacramentsdag en het Heilig Hart-feest, en tijdens het feest Kruisverheffing. Maar de Mis van het Kostbaar Bloed van onze Heer Jezus Christus is geplaatst bij de votief-missen."(Bron: Calendarium Romanum (Libreria Editrice Vaticana 1969), p. 128)

Natuurlijk hoor ik de volgende vraag al aankomen: wat is een votief-mis?
Een votiefmis is een mis die afwijkt van de vaste kerkelijke jaarkalender (die liturgie-kalender dus) en betrekking heeft op een bepaalde devotie.  Tja, en een devotie, dat is een bijzondere verering - en als Missiezusters van het Kostbaar Bloed is het logisch dat het Kostbaar Bloed van Christus belangrijk voor ons is. En niet alleen voor ons natuurlijk - het bovenstaande plaatje kom je in woorden ook in elke Eucharistie-viering tegen: Lam Gods! 

Met deze naam, Missiezusters van het Kostbaar Bloed, willen wij het Paasmysterie beleven en de verlossende liefde van Christus een beetje zichtbaarder (en misschien voelbaar?) maken in de wereld.
Dus vieren wij, met deze votiefmis van het Kostbaar Bloed, jaarlijks op 1 juli ons Kostbaar Bloed-feest!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten