Doorgaan naar hoofdcontent

Meimaand - Vreugde verbindt (maar verdriet ook)

 De Meimaand is van oudsher de Mariamaand. Op de eerste zondag van de maand feestelijk geopend in Aarle-Rixtel met een prachtige viering - zoals op veel andere plekken ook natuurlijk. 

En toen was het al snel 4 mei. Vreugde verbindt, maar verdriet ook. Het was fijn dat het dit jaar weer mogelijk was om bij de 4 mei herdenkingsbijeenkomst te zijn, fysiek, niet meer digitaal. Een aantal van onze Oekraïense gasten was erbij uitgenodigd. Voor de kleinere kinderen is het wat lang, als je niets verstaat, dus besloot de groep na intern overleg een derde deel van de groep af te vaardigen, wat heel praktisch in twee busjes paste. We hadden het programma van te voren gekregen, en vertaling daarvan betekende dat de mensen precies wisten wat wanneer gebeurde. Diep onder de indruk en vol lof over de organisatie kwam de groep weer thuis. Foto's en een bericht van de avond staan op de MooiLaarbeek site en op youtube:


Morgen, zondag 8 mei, is het Roepingenzondag, met als thema 'Vreugde verbindt'. Dat lijkt een heel ander onderwerp, maar dat is het niet. Want wat is je missie in het leven, je roeping, dat, waartoe je geroepen bent? Dat past bij elk onderwerp.... en het is in de katholieke Kerk gebruikelijk om daarvoor te bidden, niet maar één dag per jaar, maar elke dag. Dat de mensen hun weg in het leven mogen vinden! En dat de mensen die zich geroepen weten tot het priesterschap, het diaconaat en het religieuze leven die weg ook durven gaan. Er zijn rond deze tijd ook open dagen op de vormingsplekken en opleidingen, zoals in het St. Janscentrum. De volgende open-dag daar is 21 mei.

Op deze 8e mei hebben wij een bijzondere viering, want het koor Druzhba (Oekraïens voor 'vriendschap') uit Helmond zal de Mis zingen.

Meer informatie over de verschillende activiteiten en contactadressen relevant voor Roepingenzondag zijn te vinden op de site van de KNR (Nederlandse Religeuzen). Iets verder doorklikken op die site brengt je naar verschillende mogelijkheden om kennis te maken met het kloosterleven. Zie bijvoorbeeld hier!

Daar is weer een link die doorverwijst naar alle kloosters die op 15 mei deelnemen aan de landelijke Open Kloosterdag. Daar staan wij dit jaar niet tussen, omdat we op die dag net zo open zijn als anders. Dat betekent heel praktisch dat iedereen van harte welkom is voor de Eucharistieviering; de klokken luiden om 09.15 en dat is een prima tijd om binnen te komen. De Eucharistieviering begint zoals altijd op zondagen om 09.30 uur, aanmelden is niet nodig. U hebt dan gelijk het belangrijkste stukje van het klooster gezien, want de kapel is prachtig maar bovendien inpandig en op de eerste verdieping. 

Het is ook mogelijk om deel te nemen aan het avondgebed (Vespers), daarvoor luiden de klokken om 17.15 uur; het begint 17.30 uur. Op 8 mei in het Nederlands, op 15 mei in het Duits, want we wisselen de talen in de gebeden per week af. 

U bent elke dag welkom deel te nemen aan de Eucharistievieringen. De tijden kunt u vinden onder 'Eucharistievieringen'.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe zit dat nou met 'nonnen' en 'zusters'?

Op het blogbericht van 2 juli kwam een interessante reactie: Hoe komt u erbij dat de aanduiding 'non' monialen betreft? Daar is geen sprake van. Het woord werd en wordt in Nederland helaas nog vaak gebruikt om vrouwelijke religieuzen in het algemeen aan te duiden en dan wel met een kleinerende en kwetsende bijklank. 'Non' moet daarom te allen tijde vermeden worden. 'Zuster' is voor alle vrouwelijke religieuzen correct katholiek taalgebruik. Over het algemeen beantwoord ik geen anonieme commentaren, omdat ze, wel, anoniem zijn. Dus ook geen antwoordmogelijkheid achter laten; ook dit commentaar heeft een no-reply. Toch maak ik een uitzondering, omdat het een commentaar is wat inderdaad uitleg behoeft. Ik ben nu 25 jaar in het klooster, in een apostolische gemeenschap, dus een zuster. Het woord 'non' is als sinds de vierde eeuw gebruikelijk voor Godgewijde vrouwen (oorsprong: Hiëronymus), van het latijnse 'nonnus', wat eerbiedwaa...

Nieuw regionaal bestuur Missiezusters

Nieuwsbericht  De Congregatie van de Missiezusters van het Kostbaar Bloed in Nederland wordt sinds 2 maart 2024 geleid door een nieuw Regionaal Team.  Gedurende bijna zes jaar was de Nederlandse Regio van de Missiezusters van het Kostbaar Bloed deel van de Europese Provincie ad experimentum. Deze Europese Provincie bestond uit de vijf landen in Europa waar onze zusters wonen en werken. Tijdens de provinciekapittels van april 2022 en oktober 2023 werd de beslissing genomen om terug te keren naar de structuren van zes jaar geleden.  Van links naar rechts: Zr. Sarto Stürmer, Zr. Johanna Maria Wagner en Zr. Madeleine Bouman De Generale Overste, Zr. Monica Mary Ncube, en haar assistente, Zr. Pauline Mpongo, kwamen naar Nederland om het proces van zoeken naar een nieuw regionaal bestuur te begeleiden. Dit leidde tot de benoeming van Zr. Johanna Maria Wagner als Regionale Overste, Zr. Madeleine Bouman als eerste assistente en plaatsvervangster, en Zr. Sarto Stürmer al...

Geen woorden...

Vijf maal hebben de klokken geluid voor een overleden medezuster, deze maand. Vijf maal hebben we ons best gedaan families van medezusters foto's toe te sturen van de waardige eenvoudige begrafenissen in kleine kring op ons kloosterkerkhof, omdat het door de maatregelen logischerwijze niet mogelijk was voor familie en vrienden van de zusters om te komen. Ook wij hebben geen woorden. Soms vallen Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen op één dag. Hierbij, op deze plaats, willen we wel onze dank uitspreken. Dank voor de goede zorg, dank voor het meeleven en het mee-bidden. Ook wij blijven bidden om kracht, moed, sterkte en troost voor allen die dat zo nodig hebben in deze tijd. En om geduld. Want nu is het belangrijk om geduld te hebben. Om de maatregelen vol te houden. We hebben al een tijdje geen nieuwe zieken, dat is goed nieuws.  Zr. Anno , Zr. Roselien , Zr. Richardus, Zr. Electa, Zr. Marije, mogen zij, en alle overledenen van deze tijd, rusten in vrede.