Doorgaan naar hoofdcontent

Werkstukken en gastlessen, niet-rondleidingen en vragenstellen

Al diverse malen heb ik online scholieren en studenten gesproken. Werkstukken over vooroordelen, over het Christendom, over de Katholieke Kerk, over kloosters, over dit klooster in het bijzonder. Via Skype, Zoom, facebook en één keer gewoon audio via de telefoon. Ik heb zelfs een keer een kleine digitale rondleiding gehouden voor een groepje jongeren.

En dat was grotendeels op initiatief van de jongeren zelf, niet van de scholen, tijdens de online-lessen kregen ze opdrachten en werkstukken op die prima werden uitgevoerd. Van een paar heb ik het resultaat ook gezien vóór ze het naar school stuurden; ik denk dat dat hoge cijfers gaan worden! Mooi, goed gedaan!

Nu de scholen langzaam maar zeker weer gaan beginnen krijg ik ook al vragen over gastlessen én over al afgesproken schoolklassen-op-kloosterbezoek. Wat is er mogelijk, wat niet?

Bezoek van schoolklassen aan het klooster is nog niet mogelijk. Wij volgen hierbij de regelingen. Ik weet dat museumbezoek mogelijk wordt, maar ons klooster-museumpje is te klein om anderhalve meter afstand mogelijk te maken - bij een schoolklas is 10 cm. al moeilijk - en bezoek in het klooster zelf is ook nog niet mogelijk. Dat geldt zeker voor de rest van dit schooljaar.

Digitaal is wel veel mogelijk. Ik heb met 'Zoom' en Skype betere ervaringen dan met 'Teams'. Als uw school met Teams werkt gaat dat volgens mij alleen als ik een gastdocent-account krijg om in te loggen. Immers, met een eigen Teams-account kom ik niet in een school-account; dat eist een e-mail adres met de schoolnaam erin. De voordelen die dat heeft zijn duidelijk, en het is goed beveiligd. Uitstekend te doen met een gastdocent-e-mail, waarbij het me dan logisch lijkt dat de school na afloop van de gastlessen het wachtwoord wijzigt voordat het account aan een andere gastdocent wordt uitgeleend.
Met 'Zoom' doe ik alleen mee als de gastles niet openbaar is, dus met een paswoord alleen voor de scholieren van die klas in dat uur. 

Hebt u nog andere systemen dan is dat natuurlijk bespreekbaar. Het is leuk nieuwe mogelijkheden te ontdekken!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe zit dat nou met 'nonnen' en 'zusters'?

Op het blogbericht van 2 juli kwam een interessante reactie: Hoe komt u erbij dat de aanduiding 'non' monialen betreft? Daar is geen sprake van. Het woord werd en wordt in Nederland helaas nog vaak gebruikt om vrouwelijke religieuzen in het algemeen aan te duiden en dan wel met een kleinerende en kwetsende bijklank. 'Non' moet daarom te allen tijde vermeden worden. 'Zuster' is voor alle vrouwelijke religieuzen correct katholiek taalgebruik. Over het algemeen beantwoord ik geen anonieme commentaren, omdat ze, wel, anoniem zijn. Dus ook geen antwoordmogelijkheid achter laten; ook dit commentaar heeft een no-reply. Toch maak ik een uitzondering, omdat het een commentaar is wat inderdaad uitleg behoeft. Ik ben nu 25 jaar in het klooster, in een apostolische gemeenschap, dus een zuster. Het woord 'non' is als sinds de vierde eeuw gebruikelijk voor Godgewijde vrouwen (oorsprong: Hiëronymus), van het latijnse 'nonnus', wat eerbiedwaa

Geen woorden...

Vijf maal hebben de klokken geluid voor een overleden medezuster, deze maand. Vijf maal hebben we ons best gedaan families van medezusters foto's toe te sturen van de waardige eenvoudige begrafenissen in kleine kring op ons kloosterkerkhof, omdat het door de maatregelen logischerwijze niet mogelijk was voor familie en vrienden van de zusters om te komen. Ook wij hebben geen woorden. Soms vallen Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen op één dag. Hierbij, op deze plaats, willen we wel onze dank uitspreken. Dank voor de goede zorg, dank voor het meeleven en het mee-bidden. Ook wij blijven bidden om kracht, moed, sterkte en troost voor allen die dat zo nodig hebben in deze tijd. En om geduld. Want nu is het belangrijk om geduld te hebben. Om de maatregelen vol te houden. We hebben al een tijdje geen nieuwe zieken, dat is goed nieuws.  Zr. Anno , Zr. Roselien , Zr. Richardus, Zr. Electa, Zr. Marije, mogen zij, en alle overledenen van deze tijd, rusten in vrede.

Eucharistievieringen in de Kerstnacht in Laarbeek

In het Gemeenschapsblad van Aarle-Rixtel staat "op 24 december geen Eucharistieviering in het Missieklooster". Klopt dat? Er had moeten staan, zoals wel correct in de MooiLaarbeek-krant stond: "24 dec. vervalt de Eucharistieviering om 17.30 uur." Wij hebben onze Kerstnacht-Eucharistieviering inderdaad nergens online gezet. De mensen die een directe band met het klooster hebben (werk, familie, directe buren...) weten de tijd toch wel. Er zijn in onze parochie vele Eucharistievieringen met Kerstmis. En op Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag, en alle andere dagen van het jaar bent u van harte welkom! Maar in de Kerstnacht hebben we al jaren (niet alleen dit jaar) het gebruik dat we de tijd niet in de bladen zetten. Heel logisch. We hebben een inpandige kerk, op de eerste verdieping, en het werd gewoon te vol. Als alle mensen die op 24 december vóór 14.00 dit blog hebben bezocht bijvoorbeeld zouden komen, dan zouden we moeten stapelen. In de hoogte. Want dat