Doorgaan naar hoofdcontent

Zalig Pasen

Buiten wordt het donker... binnen brandt de Paaskaars in de kloosterkapel. Een mooie kaars, met de wereldbol te zien. Onder de vijf wierookkorrels die de vijf wonden van Christus uitbeelden zijn symbolen te zien die een opmerkelijke gelijkenis vertonen met het Corona-virus. Doorstoken zijn ze, door de vijf spijkers aan de vijf wierookkorrels.

Ook bij ons in huis zijn geen Eucharistie-vieringen. Ook wij sluiten ons aan bij de digitale mogelijkheden. Om de achtergrond op de trap is nog de stormlantaarn te zien waarmee ik het Paaslicht bij de parochie heb mogen afhalen. Zo konden we toch onze Paaskaars aansteken, ook dit jaar.

Pasen staat niet los. Pasen gaat vooraf door de vastentijd, en in het bijzonder Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Dat was nooit zo duidelijk als nu, als dit jaar.

Pasen vieren? Als je dierbaren vechten voor hun leven, als mensen van wie je houdt gestorven zijn, als je zelf ziek bent, of zo alleen? Hoe dan, Pasen vieren?
"Als God bestaat moest dit niet kunnen gebeuren" hoorde ik. Als God bestaat had Goede Vrijdag niet kunnen gebeuren? Maar dan was het ook geen Pasen geworden. God is geen man-op-een-wolkje die aan touwtjes trekt en zo de wereld de goede kant op trekt.
God is in Jezus zelf door het lijden heen gegaan en wil dichtbij ons zijn. Hij kan ons kracht geven, een lichtpuntje laten zien.

Een lichtpuntje laten ZIJN.

Mogen wij, nu we dit jaar niet fysiek in de Paasnacht met kaarsjes vuur aan elkaar door kunnen geven, dat dit jaar heel praktisch doen door lichtpuntjes te ZIJN, daar, waar mogelijk....

Zalig Pasen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe zit dat nou met 'nonnen' en 'zusters'?

Op het blogbericht van 2 juli kwam een interessante reactie: Hoe komt u erbij dat de aanduiding 'non' monialen betreft? Daar is geen sprake van. Het woord werd en wordt in Nederland helaas nog vaak gebruikt om vrouwelijke religieuzen in het algemeen aan te duiden en dan wel met een kleinerende en kwetsende bijklank. 'Non' moet daarom te allen tijde vermeden worden. 'Zuster' is voor alle vrouwelijke religieuzen correct katholiek taalgebruik. Over het algemeen beantwoord ik geen anonieme commentaren, omdat ze, wel, anoniem zijn. Dus ook geen antwoordmogelijkheid achter laten; ook dit commentaar heeft een no-reply. Toch maak ik een uitzondering, omdat het een commentaar is wat inderdaad uitleg behoeft. Ik ben nu 25 jaar in het klooster, in een apostolische gemeenschap, dus een zuster. Het woord 'non' is als sinds de vierde eeuw gebruikelijk voor Godgewijde vrouwen (oorsprong: Hiëronymus), van het latijnse 'nonnus', wat eerbiedwaa

Geen woorden...

Vijf maal hebben de klokken geluid voor een overleden medezuster, deze maand. Vijf maal hebben we ons best gedaan families van medezusters foto's toe te sturen van de waardige eenvoudige begrafenissen in kleine kring op ons kloosterkerkhof, omdat het door de maatregelen logischerwijze niet mogelijk was voor familie en vrienden van de zusters om te komen. Ook wij hebben geen woorden. Soms vallen Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen op één dag. Hierbij, op deze plaats, willen we wel onze dank uitspreken. Dank voor de goede zorg, dank voor het meeleven en het mee-bidden. Ook wij blijven bidden om kracht, moed, sterkte en troost voor allen die dat zo nodig hebben in deze tijd. En om geduld. Want nu is het belangrijk om geduld te hebben. Om de maatregelen vol te houden. We hebben al een tijdje geen nieuwe zieken, dat is goed nieuws.  Zr. Anno , Zr. Roselien , Zr. Richardus, Zr. Electa, Zr. Marije, mogen zij, en alle overledenen van deze tijd, rusten in vrede.

Eucharistievieringen in de Kerstnacht in Laarbeek

In het Gemeenschapsblad van Aarle-Rixtel staat "op 24 december geen Eucharistieviering in het Missieklooster". Klopt dat? Er had moeten staan, zoals wel correct in de MooiLaarbeek-krant stond: "24 dec. vervalt de Eucharistieviering om 17.30 uur." Wij hebben onze Kerstnacht-Eucharistieviering inderdaad nergens online gezet. De mensen die een directe band met het klooster hebben (werk, familie, directe buren...) weten de tijd toch wel. Er zijn in onze parochie vele Eucharistievieringen met Kerstmis. En op Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag, en alle andere dagen van het jaar bent u van harte welkom! Maar in de Kerstnacht hebben we al jaren (niet alleen dit jaar) het gebruik dat we de tijd niet in de bladen zetten. Heel logisch. We hebben een inpandige kerk, op de eerste verdieping, en het werd gewoon te vol. Als alle mensen die op 24 december vóór 14.00 dit blog hebben bezocht bijvoorbeeld zouden komen, dan zouden we moeten stapelen. In de hoogte. Want dat