Doorgaan naar hoofdcontent

Eucharistievieringen

Omdat er in de rest van deze maand geen Eucharistievieringen zijn in de grote parochiekerken (wat niet alleen voor Nederland geldt) komen bij ons vragen binnen:
"Kunnen we op zondag naar de Eucharistieviering in jullie kloosterkapel komen?"

Het is een misvatting dat er op de zondagen nergens Eucharistie-vieringen zijn. Ze zijn alleen niet toegankelijk. Regelmatig betekent dat er voor alternatieve manieren gekozen is om het mensen toch mogelijk te maken, hoewel op afstand, om de H. Mis bij te wonen. Livestreaming op internet, met beeld en/of geluid; via de (kerk) radio; via de televisie. Mocht er in uw parochie niets zijn wat dat betreft dan is het op internet mogelijk ergens anders aan te sluiten - inclusief in andere landen!

Wat de vraag betreft of mensen zich bij onze vieringen kunnen aansluiten hier nog een keer algemeen het antwoord:

In principe zijn onze Eucharistievieringen toegankelijk voor anderen. Maar in deze tijd zijn wij ook gebonden aan de Corona-virus-bestrijdingsmaatregelen. Dat wil zeggen:
- bijeenkomsten van meer dan 100 personen mogen niet doorgaan, dus zoveel mensen als met Kerstmis is niet mogelijk; de gebruikelijke zondag-bezoekers blijven dus welkom;
- Er is géén koffiedrinken na afloop van de Eucharistieviering
- We gebruiken al sinds januari geen wijwater;
- Bezoekers wordt gevraagd hun handen te wassen/te ontsmetten bij binnenkomst;
- Wie hoest en/of zich niet lekker voelt, omwille van onze oude en kwetsbare zusters, NIET KOMEN.

Wij weten niet (en dat kan per dag verschillend zijn) welke Eucharistievieringen bij ons de hele maand doorgaan. Als kloostergemeenschap blijven wij bidden en in gebed verbonden, zeker ook tijdens Eucharistievieringen, voor allen die dit weekeind en volgende weekenden niet naar een Eucharistieviering kunnen gaan.
Zie de brief van de bisschoppen:
https://www.bisdomdenbosch.nl/bisschoppen-scherpen-maatregelen-in-verband-met-het-coronavirus-aan/

Spannend is het een keer een hele andere kant op te zoeken naar 'Corona'. De website  www.heiligen.net heeft een zoekfunctie. Er blijkt een St. Corona te bestaan; een heilige martelares uit de eerste eeuwen van het Christendom. Er lopen drie verschillende verhalen door elkaar heen; de meest uitgebreide is die van de H. Corona en haar man Victor uit de tweede eeuw.

De website is goed bijgewerkt, ik citeer:
"Corona is patrones tegen hagel en watersnood; haar voorspraak wordt ingeroepen tegen rugklachten en als hulp bij financiële aangelegenheden en geldzaken; als troosteres bij geloofstwijfels en in doodsnood, alsmede als raadgeefster bij ingewikkelde levensproblemen. Gezien de naamovereenkomst ligt het voor de hand haar voorspraak in te roepen tegen het in 2019 uitgebroken Coronavirus (COVID-19)." 
heiligen.net - Corona

Een aantal links naar mogelijkheden om de Eucharistie online te volgen:
https://www.kro-ncrv.nl/programmas/eucharistieviering (15 maart: vanuit Sneek)
https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/video/volg-de-eucharistie-zondag-livestream (ga eens naar België, nu kan het, 15 maart vanuit Antwerpen)

Of... wees creatief... zoek in Italië, Ierland, Portugal, Frankrijk, uw eigen parochie of een plaats waar u altijd al eens heen zou willen!

Wij sluiten u allen in in ons gebed.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe zit dat nou met 'nonnen' en 'zusters'?

Op het blogbericht van 2 juli kwam een interessante reactie: Hoe komt u erbij dat de aanduiding 'non' monialen betreft? Daar is geen sprake van. Het woord werd en wordt in Nederland helaas nog vaak gebruikt om vrouwelijke religieuzen in het algemeen aan te duiden en dan wel met een kleinerende en kwetsende bijklank. 'Non' moet daarom te allen tijde vermeden worden. 'Zuster' is voor alle vrouwelijke religieuzen correct katholiek taalgebruik. Over het algemeen beantwoord ik geen anonieme commentaren, omdat ze, wel, anoniem zijn. Dus ook geen antwoordmogelijkheid achter laten; ook dit commentaar heeft een no-reply. Toch maak ik een uitzondering, omdat het een commentaar is wat inderdaad uitleg behoeft. Ik ben nu 25 jaar in het klooster, in een apostolische gemeenschap, dus een zuster. Het woord 'non' is als sinds de vierde eeuw gebruikelijk voor Godgewijde vrouwen (oorsprong: Hiëronymus), van het latijnse 'nonnus', wat eerbiedwaa

Geen woorden...

Vijf maal hebben de klokken geluid voor een overleden medezuster, deze maand. Vijf maal hebben we ons best gedaan families van medezusters foto's toe te sturen van de waardige eenvoudige begrafenissen in kleine kring op ons kloosterkerkhof, omdat het door de maatregelen logischerwijze niet mogelijk was voor familie en vrienden van de zusters om te komen. Ook wij hebben geen woorden. Soms vallen Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen op één dag. Hierbij, op deze plaats, willen we wel onze dank uitspreken. Dank voor de goede zorg, dank voor het meeleven en het mee-bidden. Ook wij blijven bidden om kracht, moed, sterkte en troost voor allen die dat zo nodig hebben in deze tijd. En om geduld. Want nu is het belangrijk om geduld te hebben. Om de maatregelen vol te houden. We hebben al een tijdje geen nieuwe zieken, dat is goed nieuws.  Zr. Anno , Zr. Roselien , Zr. Richardus, Zr. Electa, Zr. Marije, mogen zij, en alle overledenen van deze tijd, rusten in vrede.

vacature zorgafdeling

 Vacature op de zorgafdeling van ons Missieklooster! Wie kan het team komen versterken?