zaterdag 14 maart 2020

Eucharistievieringen

Omdat er in de rest van deze maand geen Eucharistievieringen zijn in de grote parochiekerken (wat niet alleen voor Nederland geldt) komen bij ons vragen binnen:
"Kunnen we op zondag naar de Eucharistieviering in jullie kloosterkapel komen?"

Het is een misvatting dat er op de zondagen nergens Eucharistie-vieringen zijn. Ze zijn alleen niet toegankelijk. Regelmatig betekent dat er voor alternatieve manieren gekozen is om het mensen toch mogelijk te maken, hoewel op afstand, om de H. Mis bij te wonen. Livestreaming op internet, met beeld en/of geluid; via de (kerk) radio; via de televisie. Mocht er in uw parochie niets zijn wat dat betreft dan is het op internet mogelijk ergens anders aan te sluiten - inclusief in andere landen!

Wat de vraag betreft of mensen zich bij onze vieringen kunnen aansluiten hier nog een keer algemeen het antwoord:

In principe zijn onze Eucharistievieringen toegankelijk voor anderen. Maar in deze tijd zijn wij ook gebonden aan de Corona-virus-bestrijdingsmaatregelen. Dat wil zeggen:
- bijeenkomsten van meer dan 100 personen mogen niet doorgaan, dus zoveel mensen als met Kerstmis is niet mogelijk; de gebruikelijke zondag-bezoekers blijven dus welkom;
- Er is géén koffiedrinken na afloop van de Eucharistieviering
- We gebruiken al sinds januari geen wijwater;
- Bezoekers wordt gevraagd hun handen te wassen/te ontsmetten bij binnenkomst;
- Wie hoest en/of zich niet lekker voelt, omwille van onze oude en kwetsbare zusters, NIET KOMEN.

Wij weten niet (en dat kan per dag verschillend zijn) welke Eucharistievieringen bij ons de hele maand doorgaan. Als kloostergemeenschap blijven wij bidden en in gebed verbonden, zeker ook tijdens Eucharistievieringen, voor allen die dit weekeind en volgende weekenden niet naar een Eucharistieviering kunnen gaan.
Zie de brief van de bisschoppen:
https://www.bisdomdenbosch.nl/bisschoppen-scherpen-maatregelen-in-verband-met-het-coronavirus-aan/

Spannend is het een keer een hele andere kant op te zoeken naar 'Corona'. De website  www.heiligen.net heeft een zoekfunctie. Er blijkt een St. Corona te bestaan; een heilige martelares uit de eerste eeuwen van het Christendom. Er lopen drie verschillende verhalen door elkaar heen; de meest uitgebreide is die van de H. Corona en haar man Victor uit de tweede eeuw.

De website is goed bijgewerkt, ik citeer:
"Corona is patrones tegen hagel en watersnood; haar voorspraak wordt ingeroepen tegen rugklachten en als hulp bij financiële aangelegenheden en geldzaken; als troosteres bij geloofstwijfels en in doodsnood, alsmede als raadgeefster bij ingewikkelde levensproblemen. Gezien de naamovereenkomst ligt het voor de hand haar voorspraak in te roepen tegen het in 2019 uitgebroken Coronavirus (COVID-19)." 
heiligen.net - Corona

Een aantal links naar mogelijkheden om de Eucharistie online te volgen:
https://www.kro-ncrv.nl/programmas/eucharistieviering (15 maart: vanuit Sneek)
https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/video/volg-de-eucharistie-zondag-livestream (ga eens naar België, nu kan het, 15 maart vanuit Antwerpen)

Of... wees creatief... zoek in Italië, Ierland, Portugal, Frankrijk, uw eigen parochie of een plaats waar u altijd al eens heen zou willen!

Wij sluiten u allen in in ons gebed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten