dinsdag 12 maart 2019

Maartse buien en Vastentijd

Het is maart. De maartse buien zijn in volle hevigheid bezig.
De Veertigdagentijd is begonnen en zo ook veel voorbereidende activiteiten naar Pasen toe. De moederretraites bijvoorbeeld, en afgelopen weekeind op zondag een mooie jongerenbijeenkomst 'Tune your identity' in Nijmegen. Met een beetje uitwaaien tussendoor!

Deze foto is op die dag genomen. Even de zaklamp van een telefoon op een brandende kaars gericht... zie je het? De schaduw van de kaars heeft geen vlam. Je ziet zelfs de lont.
Wij zijn als die brandende kaarsen. Als je alleen de schaduwkant ziet, en denkt dat jouw kaars geen licht geeft, dan brandt jouw kaars eigenlijk heel zuiver. Alleen de roetdeeltjes in een vlam geven schaduw.
De uitdaging is dan op zulke momenten, de momenten dat je alleen de schaduwkant ziet, je om te draaien, innerlijk om te draaien, en het LICHT te zoeken.
Lichtpuntjes in iedere dag, maar ook verder nog, naar God, het Licht van de wereld.
En gedurende deze vastentijd gaan we zo op weg naar Pasen. Naar... het licht van Pasen. Zoals ook in de Paasnacht, als de kerk helemaal donker is, en alleen de brandende Paaskaars naar binnen wordt gedragen, en in die donkere stilte bij dat ene vlammetje het lied klinkt: "Lumen Christi!" - "Licht van Christus!"

Veertig dagen onderweg. Heb je ook die '40-days-challenges' voorbij zien komen? Alleen... die stoppen te vroeg! De vastentijd duurt veertig dagen én de zondagen; die tellen bij de veertig dagen niet mee. Reken maar na: van Aswoensdag tot en met de zaterdag in de Goede Week. Dat zijn meer dan veertig dagen; zonder de zondagen precies veertig.
Bij een 'challenge' ligt de focus op wat je moet doen (of juist laten). Veertig-dagen-niet-dit.. . - vul maar in.
Maar de focus ligt bij het vasten op voorbereiden op Pasen. Via gebed, via iets nalaten wat je moeilijk vindt na te laten.... spelletjes op je telefoon bijvoorbeeld, of snoep.... dat weet iedereen voor zichzelf wel.... en daarnaast ook: concrete hulp aan anderen. Via vastenacties, je tijd delen door mensen te bezoeken - noem maar op.

Vandaag was er weer een mooie groep in het klooster in de zaal. Dit keer geen middelbare scholieren, geen vormselgroep, geen basisschoolklassen, geen PABO-klas, nee, ook geen KBO-groep; het waren docenten Levensbeschouwing van middelbare scholen op studiedag. Een mooie groep!
En hen heb ik beloofd twee links te plaatsen zodat een aantal leerlingen enquêtes van HBO-studenten kunnen invullen:
- deze over 'wat is een klooster eigenlijk':
- en deze over 'museumbezoek'.

Als je dit leest en op de middelbare school zit, wil je ze dan ook even invullen? De twee studenten zijn je dankbaar.

Geen opmerkingen: