Doorgaan naar hoofdcontent

Eerste Advent!

Het is donker, en zojuist is tijdens de Vespers, het avondgebed, de eerste kaars van de Adventskrans aangestoken. Met de Advent is het nieuwe liturgische jaar begonnen. Een zalig nieuwjaar, dus!

Onder de grote Adventskrans staan de kransen van de deelnemers aan het bezinningsweekeind, nu bezig, al opgesteld. Ze zijn vanmiddag gemaakt, een deel ervan is zichtbaar op de foto. En morgen, zondag, kunnen ze aan het einde van het bezinningsweekeinde mee naar huis.
Het thema van het bezinningsweekeinde is "Waarop nog wachten?"
Waarop?
Veel mensen kunnen niet wachten. We zijn het wachten eigenlijk een beetje verleerd, worden ongeduldig. Het moet allemaal maar onmiddellijk, direct en liefst meteen. Ook de reclames geven die indruk. "Voor als je niet tot Kerstmis wilt wachten". En dan te bedenken dat dit, omdat de 25e op een maandag valt, de kortst mogelijke Advent ooit is! Iedere zondag een kaarsje aansteken betekent dat het laatste kaarsje maar één dag kan branden. Het zal snel Kerstmis worden!

Toch is wachten belangrijk. Voorvreugde. In het wachten zit groei. Tijdens het wachten kan groei plaatsvinden.

Waarop nog wachten?
Op WIE nog wachten?

De teksten in de gebeden zijn in deze Advent, deze voorbereidingstijd op Kerstmis, heel bijzonder, en spreken over het verlangen. Gunnen we onszelf en anderen de tijd en de ruimte opdat dat verlangen, het verlangen naar God, het verlangen naar werkelijke innerlijke vrede, het verlangen naar Kerstmis, kan groeien en vrucht kan voortbrengen.

link naar de liturgische kalender 2017-2018, jaar B, zon- en feestdagen, met liturgische kleuren
link naar de Bijbel in 1000 seconden, liturgische kalender 2017-2018, jaar B, zon- en feestdagen
Wie een complete liturgische kalender wil hebben die bij het getijdengebed past kan ook de vouwkalender (jaar B) die hoort bij het Directorium voor de Nederlandse Kerkprovincie bestellen bij de Raad van Liturgie. Ze zijn namelijk ook los te verkrijgen en kosten dan 1,50. 

Reacties

  1. Mooi is dat, het 3e stukje over Verlangen naar God, naar de Wederkomst ( 2e komst) van Christus deze week. Afgelopen woensdag, vanmorgen ( zondag) in de kerkdienst en nu lees ik uw weblog over verlangen! Geprezen zij de Heer!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Peinzend bij de foto van de adventskransen die wij gemaakt hebben tijdens het bezinningsweekeinde, geef ik een zin weer uit de teksten die voorgelezen werden:

    ,,Wij schrikken meestal niet. Ons hart is te goed afgeschermd, te gepantserd, we zijn bang voor al te grote kwetsbaarheid. Enkel wie zich kwetsbaar opstelt, zoals Maria, kan door God bezocht worden. ,,

    Veerle Derleyn.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoe zit dat nou met 'nonnen' en 'zusters'?

Op het blogbericht van 2 juli kwam een interessante reactie: Hoe komt u erbij dat de aanduiding 'non' monialen betreft? Daar is geen sprake van. Het woord werd en wordt in Nederland helaas nog vaak gebruikt om vrouwelijke religieuzen in het algemeen aan te duiden en dan wel met een kleinerende en kwetsende bijklank. 'Non' moet daarom te allen tijde vermeden worden. 'Zuster' is voor alle vrouwelijke religieuzen correct katholiek taalgebruik. Over het algemeen beantwoord ik geen anonieme commentaren, omdat ze, wel, anoniem zijn. Dus ook geen antwoordmogelijkheid achter laten; ook dit commentaar heeft een no-reply. Toch maak ik een uitzondering, omdat het een commentaar is wat inderdaad uitleg behoeft. Ik ben nu 25 jaar in het klooster, in een apostolische gemeenschap, dus een zuster. Het woord 'non' is als sinds de vierde eeuw gebruikelijk voor Godgewijde vrouwen (oorsprong: Hiëronymus), van het latijnse 'nonnus', wat eerbiedwaa

Geen woorden...

Vijf maal hebben de klokken geluid voor een overleden medezuster, deze maand. Vijf maal hebben we ons best gedaan families van medezusters foto's toe te sturen van de waardige eenvoudige begrafenissen in kleine kring op ons kloosterkerkhof, omdat het door de maatregelen logischerwijze niet mogelijk was voor familie en vrienden van de zusters om te komen. Ook wij hebben geen woorden. Soms vallen Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen op één dag. Hierbij, op deze plaats, willen we wel onze dank uitspreken. Dank voor de goede zorg, dank voor het meeleven en het mee-bidden. Ook wij blijven bidden om kracht, moed, sterkte en troost voor allen die dat zo nodig hebben in deze tijd. En om geduld. Want nu is het belangrijk om geduld te hebben. Om de maatregelen vol te houden. We hebben al een tijdje geen nieuwe zieken, dat is goed nieuws.  Zr. Anno , Zr. Roselien , Zr. Richardus, Zr. Electa, Zr. Marije, mogen zij, en alle overledenen van deze tijd, rusten in vrede.

vacature zorgafdeling

 Vacature op de zorgafdeling van ons Missieklooster! Wie kan het team komen versterken?