Doorgaan naar hoofdcontent

Eerste Advent!

Het is donker, en zojuist is tijdens de Vespers, het avondgebed, de eerste kaars van de Adventskrans aangestoken. Met de Advent is het nieuwe liturgische jaar begonnen. Een zalig nieuwjaar, dus!

Onder de grote Adventskrans staan de kransen van de deelnemers aan het bezinningsweekeind, nu bezig, al opgesteld. Ze zijn vanmiddag gemaakt, een deel ervan is zichtbaar op de foto. En morgen, zondag, kunnen ze aan het einde van het bezinningsweekeinde mee naar huis.
Het thema van het bezinningsweekeinde is "Waarop nog wachten?"
Waarop?
Veel mensen kunnen niet wachten. We zijn het wachten eigenlijk een beetje verleerd, worden ongeduldig. Het moet allemaal maar onmiddellijk, direct en liefst meteen. Ook de reclames geven die indruk. "Voor als je niet tot Kerstmis wilt wachten". En dan te bedenken dat dit, omdat de 25e op een maandag valt, de kortst mogelijke Advent ooit is! Iedere zondag een kaarsje aansteken betekent dat het laatste kaarsje maar één dag kan branden. Het zal snel Kerstmis worden!

Toch is wachten belangrijk. Voorvreugde. In het wachten zit groei. Tijdens het wachten kan groei plaatsvinden.

Waarop nog wachten?
Op WIE nog wachten?

De teksten in de gebeden zijn in deze Advent, deze voorbereidingstijd op Kerstmis, heel bijzonder, en spreken over het verlangen. Gunnen we onszelf en anderen de tijd en de ruimte opdat dat verlangen, het verlangen naar God, het verlangen naar werkelijke innerlijke vrede, het verlangen naar Kerstmis, kan groeien en vrucht kan voortbrengen.

link naar de liturgische kalender 2017-2018, jaar B, zon- en feestdagen, met liturgische kleuren
link naar de Bijbel in 1000 seconden, liturgische kalender 2017-2018, jaar B, zon- en feestdagen
Wie een complete liturgische kalender wil hebben die bij het getijdengebed past kan ook de vouwkalender (jaar B) die hoort bij het Directorium voor de Nederlandse Kerkprovincie bestellen bij de Raad van Liturgie. Ze zijn namelijk ook los te verkrijgen en kosten dan 1,50. 

Reacties

  1. Mooi is dat, het 3e stukje over Verlangen naar God, naar de Wederkomst ( 2e komst) van Christus deze week. Afgelopen woensdag, vanmorgen ( zondag) in de kerkdienst en nu lees ik uw weblog over verlangen! Geprezen zij de Heer!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Peinzend bij de foto van de adventskransen die wij gemaakt hebben tijdens het bezinningsweekeinde, geef ik een zin weer uit de teksten die voorgelezen werden:

    ,,Wij schrikken meestal niet. Ons hart is te goed afgeschermd, te gepantserd, we zijn bang voor al te grote kwetsbaarheid. Enkel wie zich kwetsbaar opstelt, zoals Maria, kan door God bezocht worden. ,,

    Veerle Derleyn.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoe zit dat nou met 'nonnen' en 'zusters'?

Op het blogbericht van 2 juli kwam een interessante reactie: Hoe komt u erbij dat de aanduiding 'non' monialen betreft? Daar is geen sprake van. Het woord werd en wordt in Nederland helaas nog vaak gebruikt om vrouwelijke religieuzen in het algemeen aan te duiden en dan wel met een kleinerende en kwetsende bijklank. 'Non' moet daarom te allen tijde vermeden worden. 'Zuster' is voor alle vrouwelijke religieuzen correct katholiek taalgebruik. Over het algemeen beantwoord ik geen anonieme commentaren, omdat ze, wel, anoniem zijn. Dus ook geen antwoordmogelijkheid achter laten; ook dit commentaar heeft een no-reply. Toch maak ik een uitzondering, omdat het een commentaar is wat inderdaad uitleg behoeft. Ik ben nu 25 jaar in het klooster, in een apostolische gemeenschap, dus een zuster. Het woord 'non' is als sinds de vierde eeuw gebruikelijk voor Godgewijde vrouwen (oorsprong: Hiëronymus), van het latijnse 'nonnus', wat eerbiedwaa...

Rozenkransmaand, Oogstmaand, Wereldmissiemaand

Oktober heeft vele namen. Vandaag, op 7 oktober, is het de gedachtenis van Maria van de Rozenkrans. Wereldwijd wordt vandaag gebeden om vrede, en daar sluiten wij ons ook bij aan; tijdens alle gebruikelijke gebeden, tijdens de Eucharistieviering vanavond maar ook bij het gezamenlijk bidden van de rozenkrans. Vaak komen mensen bij ons in de tuin wandelen; de kloostertuin is overdag gemakkelijk te bereiken via de Brabantse Kluis. Als we groepen tegenkomen vragen ze soms of ze de kapel mogen zien of een rondleiding mogen. Rondleidingen doen we niet meer, maar u bent van harte welkom bij de vieringen, en dan ziet u de kapel vanzelf! Meebidden voor vrede op deze wereldwijde gebedsdag kan ook bij de Lourdesgrot in de tuin, of zelf thuis, of tijdens het wandelen.... bid u ook mee?  Op 20 oktober in deze Wereldmissiemaand is het Wereldmissiezondag . Het thema is "Gaat en nodigt allen uit voor het bruiloftsmaal"(Mt. 22,9)  Wees uitgenodigd, op Missiezondag, op elke zondag, elke dag! N...

Sint Nicolaas

  Iedere 5 december, op de vooravond van het eigenlijke feest komt Sint Nicolaas, en dat verheugt de zusters nog het meest want zulk hoog bisschoppelijk bezoek is zelden, en dan ook dat grote dikke boek! Al voor het derde jaar zijn ook alle families erbij die hier in het klooster wonen, dat maakt ook de kinderen blij Hun vreugde is onze vreugde, zo gaat dat met Sint Nicolaas dan is het samen vieren alle zorgen even de baas. Vaak word ik, de Sint, verkeerd begrepen alsof ik een kerstman ben, of zo iets, benepen geschikt om dure cadeaus aan te vragen om daar dan achteraf over te klagen. Ook wordt verteld dat ik niet echt besta en dat kinderen trauma's krijgen van die leugen, ja mensen toch, ik heb zo'n 1700 jaar geleden op aarde geleefd en toen als bisschop van Myra veel beleefd. Dat was rond het jaar 300, iets eerder nog en dat was ook een moeilijke tijd toch Ik probeerde zoveel goeds te doen als maar in mijn vermogen heeft gelegen daarom heb ik na mijn dood het 'Sint' b...