Doorgaan naar hoofdcontent

Internationale bijeenkomst in Zuid-Korea

Terwijl wij in Nederland bezig waren met de kloosterrommelmarktvoorbereidingen, liep in Zuid-Korea de internationale bijeenkomst van provinciale oversten van onze congregatie, ons 'merk zusters' zeg maar, ten einde.
Hoe zit dat nou eigenlijk met oversten en zo?

Met zo'n grote groep zusters, ruim 800 zusters in 18 landen, heb je natuurlijk vanzelf een internationale organisatie. De zuster die de leiding heeft is de generale of algemene overste. Zij heeft een aantal 'raadzusters'; samen vormen ze dus echt een team. Deze overste wordt om de vijf jaar gekozen.
Maar elk land of vaak ook een groep landen samen heeft een provinciale of regionale overste. Of een land een provincie of een regio wordt genoemd hangt af van aantallen zusters, aantallen kloosters, dat soort dingen. In Nederland hebben we de Nederlandse Regio, met nu 42 zusters.
De provinciale en regionale oversten, dat zijn er tien, hebben een 'ambtstermijn' van vier jaar. En komen dus internationaal om de paar jaar bij elkaar voor een grote bijeenkomst. Die is telkens op een andere plek; dit keer was het in Zuid-Korea.


Mooi, zulke wereldwijde ontmoetingen. Zo hoor je dingen die je niet in de kranten vindt. De situatie in Papua Nieuw Guinea... de situatie in Soedan... de actuele stand van zaken in de gebieden waar onze zusters werken en leven.
In de kranten in Nederland staan heel vaak meningen, levensverhalen, interviews, en 'wat zou er gebeuren als...' speculatie. Naar statistieken, feiten, aantallen moet je soms echt zoeken.

Hoeveel vluchtelingenkampen zijn er in de wereld, hoeveel vluchtelingen wonen er in officiële vluchtelingenkampen, en hoe lang gemiddeld? Waar zijn ze, door wie worden ze geleid? Hoe zit het met de droogte, en waarom zijn er wel pijpleidingen met olie, en zo weinig pijpleidingen met water? Hoe kan een land met één van de mooiste watervallen ter wereld zo droog zijn?

Vragen genoeg. Sommige antwoorden zijn op te zoeken - anderen niet. We kunnen niet alle wereldproblemen oplossen, helaas. Maar we kunnen wel proberen te doen wat we kunnen op de plaats die ons gegeven is.

Daarom gaan wij nu maar weer verder met de kloosterrommelmarkt voorbereidingen - voor de tweede dag! Want ja hoor, er zijn nog spulletjes - het was een hele goede eerste dag, maar we hebben nog aanvulling. Nog een beetje mooi weer morgen, en dan gaan om 11 uur de hekken weer open.
Wie weet tot dan!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe zit dat nou met 'nonnen' en 'zusters'?

Op het blogbericht van 2 juli kwam een interessante reactie: Hoe komt u erbij dat de aanduiding 'non' monialen betreft? Daar is geen sprake van. Het woord werd en wordt in Nederland helaas nog vaak gebruikt om vrouwelijke religieuzen in het algemeen aan te duiden en dan wel met een kleinerende en kwetsende bijklank. 'Non' moet daarom te allen tijde vermeden worden. 'Zuster' is voor alle vrouwelijke religieuzen correct katholiek taalgebruik. Over het algemeen beantwoord ik geen anonieme commentaren, omdat ze, wel, anoniem zijn. Dus ook geen antwoordmogelijkheid achter laten; ook dit commentaar heeft een no-reply. Toch maak ik een uitzondering, omdat het een commentaar is wat inderdaad uitleg behoeft. Ik ben nu 25 jaar in het klooster, in een apostolische gemeenschap, dus een zuster. Het woord 'non' is als sinds de vierde eeuw gebruikelijk voor Godgewijde vrouwen (oorsprong: Hiëronymus), van het latijnse 'nonnus', wat eerbiedwaa

Geen woorden...

Vijf maal hebben de klokken geluid voor een overleden medezuster, deze maand. Vijf maal hebben we ons best gedaan families van medezusters foto's toe te sturen van de waardige eenvoudige begrafenissen in kleine kring op ons kloosterkerkhof, omdat het door de maatregelen logischerwijze niet mogelijk was voor familie en vrienden van de zusters om te komen. Ook wij hebben geen woorden. Soms vallen Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen op één dag. Hierbij, op deze plaats, willen we wel onze dank uitspreken. Dank voor de goede zorg, dank voor het meeleven en het mee-bidden. Ook wij blijven bidden om kracht, moed, sterkte en troost voor allen die dat zo nodig hebben in deze tijd. En om geduld. Want nu is het belangrijk om geduld te hebben. Om de maatregelen vol te houden. We hebben al een tijdje geen nieuwe zieken, dat is goed nieuws.  Zr. Anno , Zr. Roselien , Zr. Richardus, Zr. Electa, Zr. Marije, mogen zij, en alle overledenen van deze tijd, rusten in vrede.

vacature zorgafdeling

 Vacature op de zorgafdeling van ons Missieklooster! Wie kan het team komen versterken?