Doorgaan naar hoofdcontent

Goede Week

Palmzondag
Met Palmzondag is de Goede Week begonnen. Het groene palmtakje blijft maar liefst tot carnaval volgend jaar achter het kruis hangen en herinnert ons zo eraan dat het heel gemakkelijk is "Hosanna! Leve Hij die komt in de naam des Heren!" - maar dat zo'n hartelijk welkom snel kan omslaan in de roep "Kruisigt Hem!".
Tegelijk is het groenblijvende takje teken van hoop, teken van nieuw leven.
Hier in Nederland is het zo'n takje, maar in landen waar echte palmbomen groeien is het meestal een palmblad. Hoewel olijftakken ook voorkomen, met bijvoorbeeld paarsbloeiende Rosmarijn. Paars staat voor boete, inkeer, bekering, voorbereiding.

Andere belangrijke dagen in deze Goede Week zijn Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Daarover is op internet al heel veel te vinden: hier bijvoorbeeld een uitleg over de betekenis en achtergronden, of bijvoorbeeld dit filmpje met een korte en duidelijke uitleg: "Pasen voor beginners". Wilt U dit Paastriduum met ons meevieren? Dat kan natuurlijk! De tijden vindt u onder het tabblad "Eucharistievieringen".

Ook in ons leven komen we tijden tegen waarin we door dagen als Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag heen gaan. En soms sta je op een Goede Vrijdag van iemand die je dierbaar is - onder zijn of haar kruis, zoals Maria. En het enige wat je dan kunt doen is heel belangrijk: er zijn. Niets minder dan dat.
De Stille Zaterdag - we zijn al zo bezig met Paasvoorbereidingen dat we het belang van die dagen bijna zouden vergeten. Stille Zaterdag is de dag vóór Pasen, maar de mensen die Goede Vrijdag meemaakten wisten nog niet dat het bijna Pasen was. Nee, Stille Zaterdag is de dag van de verloren hoop. Jezus ligt in het graf, en niemand weet nog, hoe het verder gaat.
Ook nu gaan mensen door hun eigen persoonlijke Stille Zaterdag. Dat kan, met name bij mensen die nog nooit de ervaring hebben opgedaan dat ná zulke tijden ook weer goede tijden kunnen komen, heel gevaarlijk zijn. Als je nooit hebt ervaren dat ná Goede Vrijdag niet alleen Stille Zaterdag, maar ook wel degelijk Pasen komt, nieuw leven, verrijzenis volgt, dan kan het verliezen van alle hoop letterlijk dodelijk zijn. Juist daarom is het zo belangrijk er te zijn op de Goede Vrijdag, en te doen wat we kunnen om de lijdende medemens mee te dragen. In gebed, maar ook heel concreet met onze zorg en nabijheid.
Dat sterkt ook wederzijds. Zoals het lied, oorspronkelijk geschreven voor een musical in 1945, maar al meer dan veertig jaar een echt voetbal-lied en nu ruim een week geleden door een heel stadion supporters gezongen - uit respect bij het overlijden van een fan tijdens die wedstrijd - bewijst. Het klopt: You'll never walk alone. Je zult nooit werkelijk echt alleen zijn. Durf daarop te vertrouwen: dat is geloof.

Walk on, walk on
With hope, in your heart
And you'll never walk alone
You'll never walk alone


Een gezegende Goede Week!


Reacties

  1. Dank, Zr. Madeleine, voor deze bemoedigendene woorden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je, Zr. Madeleine!
    Jij ook een hele fijne gezegende Goede Week!
    Lieve groetjes Annelies :-))

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoe zit dat nou met 'nonnen' en 'zusters'?

Op het blogbericht van 2 juli kwam een interessante reactie: Hoe komt u erbij dat de aanduiding 'non' monialen betreft? Daar is geen sprake van. Het woord werd en wordt in Nederland helaas nog vaak gebruikt om vrouwelijke religieuzen in het algemeen aan te duiden en dan wel met een kleinerende en kwetsende bijklank. 'Non' moet daarom te allen tijde vermeden worden. 'Zuster' is voor alle vrouwelijke religieuzen correct katholiek taalgebruik. Over het algemeen beantwoord ik geen anonieme commentaren, omdat ze, wel, anoniem zijn. Dus ook geen antwoordmogelijkheid achter laten; ook dit commentaar heeft een no-reply. Toch maak ik een uitzondering, omdat het een commentaar is wat inderdaad uitleg behoeft. Ik ben nu 25 jaar in het klooster, in een apostolische gemeenschap, dus een zuster. Het woord 'non' is als sinds de vierde eeuw gebruikelijk voor Godgewijde vrouwen (oorsprong: Hiëronymus), van het latijnse 'nonnus', wat eerbiedwaa...

Rozenkransmaand, Oogstmaand, Wereldmissiemaand

Oktober heeft vele namen. Vandaag, op 7 oktober, is het de gedachtenis van Maria van de Rozenkrans. Wereldwijd wordt vandaag gebeden om vrede, en daar sluiten wij ons ook bij aan; tijdens alle gebruikelijke gebeden, tijdens de Eucharistieviering vanavond maar ook bij het gezamenlijk bidden van de rozenkrans. Vaak komen mensen bij ons in de tuin wandelen; de kloostertuin is overdag gemakkelijk te bereiken via de Brabantse Kluis. Als we groepen tegenkomen vragen ze soms of ze de kapel mogen zien of een rondleiding mogen. Rondleidingen doen we niet meer, maar u bent van harte welkom bij de vieringen, en dan ziet u de kapel vanzelf! Meebidden voor vrede op deze wereldwijde gebedsdag kan ook bij de Lourdesgrot in de tuin, of zelf thuis, of tijdens het wandelen.... bid u ook mee?  Op 20 oktober in deze Wereldmissiemaand is het Wereldmissiezondag . Het thema is "Gaat en nodigt allen uit voor het bruiloftsmaal"(Mt. 22,9)  Wees uitgenodigd, op Missiezondag, op elke zondag, elke dag! N...

Sint Nicolaas

  Iedere 5 december, op de vooravond van het eigenlijke feest komt Sint Nicolaas, en dat verheugt de zusters nog het meest want zulk hoog bisschoppelijk bezoek is zelden, en dan ook dat grote dikke boek! Al voor het derde jaar zijn ook alle families erbij die hier in het klooster wonen, dat maakt ook de kinderen blij Hun vreugde is onze vreugde, zo gaat dat met Sint Nicolaas dan is het samen vieren alle zorgen even de baas. Vaak word ik, de Sint, verkeerd begrepen alsof ik een kerstman ben, of zo iets, benepen geschikt om dure cadeaus aan te vragen om daar dan achteraf over te klagen. Ook wordt verteld dat ik niet echt besta en dat kinderen trauma's krijgen van die leugen, ja mensen toch, ik heb zo'n 1700 jaar geleden op aarde geleefd en toen als bisschop van Myra veel beleefd. Dat was rond het jaar 300, iets eerder nog en dat was ook een moeilijke tijd toch Ik probeerde zoveel goeds te doen als maar in mijn vermogen heeft gelegen daarom heb ik na mijn dood het 'Sint' b...