Doorgaan naar hoofdcontent

Missiezondag 2015

Missiezondag - kapel
Ieder jaar in oktober vieren we "Missiezondag". En ieder jaar schrijft de Paus een boodschap, zeg maar een brief, speciaal voor deze dag. Zo'n brief wordt altijd veel eerder geschreven, om precies te zijn dit jaar met Pinksteren al. De brief voor Missiezondag 2015 kunt u hier vinden. De dag heet hier 'wereldmissiedag', maar dat is hetzelfde als 'missiezondag'.

Maar wat betekent dat precies, 'missie'? Wij zijn Missiezusters van het Kostbaar Bloed, en zoals Zr. Mathilde Maria al bij "vraag & antwoord" schreef, wordt 'op missie' gaan of  'naar de missie gaan' vaak vertaald met 'naar een ver land gaan om daar te helpen'.

In de Dikke Van Dale - beroemd woordenboek - staat allereerst 'Missie' vertaald met 'opdracht'. In de betekenis van 'het is onze opdracht', of  'onze zending'. Zo kom je het ook vaak tegen in het nieuws: soldaten hebben een missie ergens, wat dan weer betekent dat zij in een vaak kritische situatie een vredesopdracht of een specifieke taak toebedeeld hebben gekregen.
De derde uitleg in dit woordenboek omschrijft 'missie' als 'prediking van de rooms-katholieke leer onder niet-christelijke volken'. Tja... dat is in zekere zin een correcte omschrijving, maar ze is niet volledig. Helemaal niet volledig. Immers, preken met wóórden alleen zegt zo weinig. Het geloof en Godsvertrouwen moet ook handen en voeten krijgen. We proberen Gods liefde een beetje zichtbaarder te maken in de wereld, desnoods met woorden, maar vooral door te doen wat nodig is, daar, waar het nodig is.

Wij mensen zoeken God vaak zover weg. Maar Hij is zo dichtbij dat wij Hem niet kunnen zien....
Of we zien God als een soort automaat. Gooi er een gebedje in en er rolt een gebedsverhoring uit. Gebed kan wel degelijk de omstandigheden veranderen. Maar wat het vooral doet, is óns veranderen in die omstandigheden. Wat bidden vooral is, is een relatie aangaan met God. En de liefde die je ontvangt vermeerdert zich alleen maar bij het doorgeven.

Veel mensen leven zonder hoop. Zonder lichtpuntjes te zien, zonder vertrouwen in de toekomst, zonder vertrouwen in zichzelf.
Maar ook als je niet in God gelooft, dan gelooft God wel in jou. Durf op God te vertrouwen, en probeer de wereld een beetje liefdevoller te maken.
En weet je, dan ben je een missionaris.

Foto's Eucharistieviering Missiezondag 18 oktober 2015 @Missieklooster met Afrika-Engakoor toegevoegd op zondagmiddag. Met dank aan het koor!



mis·sie (de; v; meervoud: missies, missiën) 1zending, opdracht; de missie van ons bedrijf is … de hoofddoelstelling; ruimtemissie ruimtevlucht; (militair) verkenningsmissie2de officiële vertegenwoordiging van een staat bij een buitenlandse regering3prediking van de rooms-katholieke leer onder niet-christelijke volken - See more at: http://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/betekenis/nederlands/missie#.ViKGByvwvLA
mis·sie (de; v; meervoud: missies, missiën) 1zending, opdracht; de missie van ons bedrijf is … de hoofddoelstelling; ruimtemissie ruimtevlucht; (militair) verkenningsmissie2de officiële vertegenwoordiging van een staat bij een buitenlandse regering3prediking van de rooms-katholieke leer onder niet-christelijke volken - See more at: http://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/betekenis/nederlands/missie#.ViKGByvwvLA

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe zit dat nou met 'nonnen' en 'zusters'?

Op het blogbericht van 2 juli kwam een interessante reactie: Hoe komt u erbij dat de aanduiding 'non' monialen betreft? Daar is geen sprake van. Het woord werd en wordt in Nederland helaas nog vaak gebruikt om vrouwelijke religieuzen in het algemeen aan te duiden en dan wel met een kleinerende en kwetsende bijklank. 'Non' moet daarom te allen tijde vermeden worden. 'Zuster' is voor alle vrouwelijke religieuzen correct katholiek taalgebruik. Over het algemeen beantwoord ik geen anonieme commentaren, omdat ze, wel, anoniem zijn. Dus ook geen antwoordmogelijkheid achter laten; ook dit commentaar heeft een no-reply. Toch maak ik een uitzondering, omdat het een commentaar is wat inderdaad uitleg behoeft. Ik ben nu 25 jaar in het klooster, in een apostolische gemeenschap, dus een zuster. Het woord 'non' is als sinds de vierde eeuw gebruikelijk voor Godgewijde vrouwen (oorsprong: Hiëronymus), van het latijnse 'nonnus', wat eerbiedwaa...

Nieuw regionaal bestuur Missiezusters

Nieuwsbericht  De Congregatie van de Missiezusters van het Kostbaar Bloed in Nederland wordt sinds 2 maart 2024 geleid door een nieuw Regionaal Team.  Gedurende bijna zes jaar was de Nederlandse Regio van de Missiezusters van het Kostbaar Bloed deel van de Europese Provincie ad experimentum. Deze Europese Provincie bestond uit de vijf landen in Europa waar onze zusters wonen en werken. Tijdens de provinciekapittels van april 2022 en oktober 2023 werd de beslissing genomen om terug te keren naar de structuren van zes jaar geleden.  Van links naar rechts: Zr. Sarto Stürmer, Zr. Johanna Maria Wagner en Zr. Madeleine Bouman De Generale Overste, Zr. Monica Mary Ncube, en haar assistente, Zr. Pauline Mpongo, kwamen naar Nederland om het proces van zoeken naar een nieuw regionaal bestuur te begeleiden. Dit leidde tot de benoeming van Zr. Johanna Maria Wagner als Regionale Overste, Zr. Madeleine Bouman als eerste assistente en plaatsvervangster, en Zr. Sarto Stürmer al...

Eucharistievieringen in de Kerstnacht in Laarbeek

In het Gemeenschapsblad van Aarle-Rixtel staat "op 24 december geen Eucharistieviering in het Missieklooster". Klopt dat? Er had moeten staan, zoals wel correct in de MooiLaarbeek-krant stond: "24 dec. vervalt de Eucharistieviering om 17.30 uur." Wij hebben onze Kerstnacht-Eucharistieviering inderdaad nergens online gezet. De mensen die een directe band met het klooster hebben (werk, familie, directe buren...) weten de tijd toch wel. Er zijn in onze parochie vele Eucharistievieringen met Kerstmis. En op Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag, en alle andere dagen van het jaar bent u van harte welkom! Maar in de Kerstnacht hebben we al jaren (niet alleen dit jaar) het gebruik dat we de tijd niet in de bladen zetten. Heel logisch. We hebben een inpandige kerk, op de eerste verdieping, en het werd gewoon te vol. Als alle mensen die op 24 december vóór 14.00 dit blog hebben bezocht bijvoorbeeld zouden komen, dan zouden we moeten stapelen. In de hoogte. Want dat ...