dinsdag 22 augustus 2017

Het 13e Generaal kapittel van de Missiezusters van het Kostbaar Bloed is officieel van start gegaan!

 Op 20 augustus werd het 13e generale kapittel van de Missiezusters van het Kostbaar Bloed officieel geopend. 44 Zusters die samen 20 landen vertegenwoordigen zijn in de USA in Shillington bij Reading bij elkaar gekomen. Zo'n generaal kapittel vindt elke vijf jaar plaats, en zoals ik in het vorige bericht schreef, het is net een vergadering die een maand duurt. Maar natuurlijk wel klooster-stijl - met gebed, tijd voor stilte, en natuurlijk bespreken van wat is, wat was, en wat kan zijn. We bespreken de huidige situatie van de congregatie, dus van onze zusters wereldwijd, en plannen wegen naar de toekomst. 

Zo'n generaal kapittel heeft een belangrijke stem; het heeft de macht belangrijke beslissingen te nemen, en ook de taak om een nieuwe generale overste te kiezen, met een team van raadzusters. 

Na wat je een 'iedereen is aanwezig' bijeenkomst zou kunnen noemen, de opening op zondag waarin ook formeel werd uitgesproken 'het generale kapittel is nu geopend', vond op maandagochtend het vervolg van de opening plaats: de Eucharistieviering. De priester, P. John Barron SJ, bemoedigde alle deelneemsters om volledig op de leiding van de H. Geest te vertrouwen, en alle zorgen bij God neer te leggen.
De H. Mis was heel feestelijk en meertalig. Er kwamen zo'n twintig talen kort naar voren; elk lied en elke voorbede was in een andere taal. Het 'Lam Gods' werd in het Nederlands gezongen!

Na afloop van de Eucharistieviering gingen alle zusters in processie naar de zaal waar we de hele maand bij elkaar zullen komen; dus van het klooster naar het terrein van het retraitehuis. In die zaal werd de openingstoespraak uitgesproken door de huidige generale overste, Zr. Ingeborg Müller, en zo was de opening een feit. 
Op de internationale website (zie tab rechtsboven) zullen regelmatig berichten komen. Zo mogelijk zullen die berichten telkens hier in het Nederlands verschijnen. Wie dit tot het einde heeft gelezen nodig ik uit om met ons mee te bidden! Want bij het plannen van de toekomst is gebed essentieel. 
Met dank!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten