zondag 9 april 2017

Palmzondag

Vandaag is het Palmzondag! En... post uit Tanzania.

Wereldwijd wordt vandaag Palmzondag gevierd, de laatste zondag vóór Pasen. De intocht van Jezus in Jeruzalem, met palmen toegezwaaid - en in Nederland zijn dat groenblijvende takjes, en de kinderen met een versierd Palmpaas-kruis.

Zr. Liesbeth Maria schrijft "In Afrika zijn het natuurlijk zoveel mogelijk echte palmtakken, en de mensen zijn heel creatief met palmtakken! De foto van de versiering in de kerk is niet in onze kerk genomen, maar het is een goed voorbeeld. Het is wel heel bijzonder, met die grote palmbladeren.
Het is al wat langer geleden dat ik heb geschreven, en intussen woon ik in Tanzania. Begin januari ben ik op school begonnen. Het is een middelbare school met 365 leerlingen. De klassen zijn groot, tussen de 45 en 50 leerlingen. De meiden zijn erg leergierig en levendig. Op de school heerst een strakke discipline.
Naast het lesgeven help ik ook mee met het herstellen van schooluniformen waar nodig. We werken met 5 zusters op school: als docente, verpleegkundige, in de administratie en als hoofd van de school. Het is niet ver van het klooster en elke ochtend en namiddag geniet ik van de 10 minuten wandeling langs de beek. Onlangs zijn de langverwachte regens gekomen na een lange droge periode, en overal beginnen de mensen met het planten voor een
nieuwe oogst.
Zr Liesbeth Maria
Ook in en rond het klooster is het een levendige boel. Zo is ook het noviciaat van Oost-Afrika hier. Dat betekent dat de jonge mensen die zuster willen worden, en de eerste fase, het postulaat, al hebben gehad, uit diverse landen hier naartoe komen. Het noviciaat duurt twee jaar. In het eerste jaar, dat zijn er nu 8, krijgen ze lessen maar werken ook in en rond het huis mee. In het tweede jaar lopen ze stage. Er zijn nu 15 jonge vrouwen in het postulaat begonnen, maar die zijn in Moshi, in één van onze andere kloosters.
Ik wens iedereen een gezegende verdere vastentijd, als voorbereiding op Pasen! Hartelijke groeten uit Afrika."

... en, ook vanuit Nederland sluiten wij ons bij dezelfde wens aan. De Goede Week is nu begonnen, een hele intensieve tijd, naar Pasen toe. U kunt zich aansluiten bij de vieringen, ook op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en met Pasen. Op weg naar Pasen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten