zaterdag 4 juli 2015

Week gebedsketen - zaterdag 4 juli

De laatste dag van onze week in de gebedsketen van het Jaar van het Godgewijde Leven. Dat betekent natuurlijk niet dat we na vanavond niet meer bidden. Natuurlijk wel! En ook deze intentie blijven we meenemen in ons gebed. Maar het stokje van deze bijzondere week geven we vanavond door aan een ander klooster, de zusters Benedictinessen in Oosterhout. Zoals het voor ons een prachtig passende week is geweest, met het feest van het Kostbaar Bloed op 1 juli, is de komende week voor de Benedictinessen heel bijzonder, want op 11 juli wordt St. Benedictus gevierd.
Gebed kent geen grenzen. En het boeiende is dat je wereldwijd kunt aansluiten, en als je bijvoorbeeld het getijdengebed (ander woord is 'brevier') in een andere taal wilt meebidden, kan dat ook - met boeken of als app - en is de hoofdzaak precies hetzelfde.
Ook als je in de vakantietijd in een ander land naar de H. Mis wilt gaan kun je behoorlijk volgen wat er gebeurt, zelfs als je normaal gesproken bijvoorbeeld alleen met Kerstmis naar de kerk gaat. Het is een bijzondere ervaring voor het eerst een H. Mis in een onbekende taal mee te maken, omdat je aandacht dan meer uit gaat naar de handelingen, de betekenis van de gebaren, en die zijn wereldwijd hetzelfde. Je kunt de teksten ook van te voren opzoeken op internet, want ook de lezingen zijn wereldwijd hetzelfde. Verder pluspuntje is dat kerken, vooral de oudere, over het algemeen prettig koel zijn...
De hoofdingangen gaan meestal pas ná de Eucharistieviering open voor toeristen, houd gewoon de zijingangen in de gaten... soms kun je wel in de kerk tijdens de H. Mis, maar staan er dan bordjes dat je niet mag rondlopen. Dat zou logisch moeten zijn, maar is het meestal niet.
De kledingcode is internationaal en vrij simpel: broeken of rokken minstens tot de knie, en niets zonder mouwen. Korte mouwtjes kan meestal wel, een shawl over de schouders voldoet goed. Een wikkelrok kan handig zijn.
Laat je eens verrassen in de vakantie... ook dichtbij, in eigen land, zijn er verrassend mooie kerken en kapelletjes. Ken je die in je eigen omgeving van binnen? Er bestaat zelfs een wedstrijd #Kerkselfie...
2 opmerkingen:

 1. Dit is een reactie als test - als ik "reageer als - naam/URL" gewoon een naam invul, maar géén URL, wordt de reactie dan wel geplaatst?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De reactie werd geplaatst. Maar ik moest wel bewijzen dat ik geen robot was; dat verhindert spam, maar spam kan toch al worden geblokkeerd omdat alle reacties op toestemming voor publicatie moeten wachten. De letters werkten niet goed, ik moest het bij de eerste poging om 13.14 maar liefst zes keer proberen. Dus dat gooi ik er even uit.
  De e-mail mogelijkheid zie ik inderdaad niet meer. Wie met een google-account inlogt bijvoorbeeld heeft op die manier wel een mail. Goed om te weten. Wie een mailtje terug wil hebben kan dus beter
  a) een mailtje sturen of
  b) via het contactformulier reageren.
  "Anoniem" is de gemakkelijkste oplossing, maar naam/URL kiezen kan ook, en dan wel een naam invullen, maar geen URL is wel degelijk een optie...

  BeantwoordenVerwijderen