vrijdag 1 december 2017

Groeten uit Tanzania


Lieve iedereen,
Zonnige groeten vanuit Tanzania. Terwijl het in Nederland echt koud begint te worden, wordt het hier steeds warmer en zonniger. Af en toe vallen er levendige regenbuien, gelukkig vroeg in de ochtend dus onderweg naar school zijn de ergste plassen al verdwenen. En zoals je weet; zon en water zorgt voor prachtige plantengroen! Zelfs de koeien zoeken schaduw voor de warme zonnestralen.

Onderweg naar onze school kom ik dagelijks langs onze begraafplaats. Laat vond ik twee bijzondere erewachten op het toegangshek… Goed kijken, dan zie je ze zitten!
Het schooljaar voor de middelbare scholen in Tanzania loopt een beetje anders dan in Nederland. We beginnen in Januari, vakantie rond Pasen en in Juni, en het schooljaar eindigt in November. Eind oktober hebben de vierdejaars hun eindexamens gemaakt, en zijn daarna naar huis gegaan. (het is een kostschool, zoals zoveel scholen hier vanwege de enorme afstanden). De andere klassen bleven nog voor hun examenweek. Dat was een tijd vol concentratie en stilte, ze hebben het heel goed gedaan! De studenten bidden regelmatig de rozenkrans, en komen soms naar het klooster om daar in de tuin bij Maria te bidden. 
Aan het einde van het schooljaar hebben we een Thanksgiving Mass, een Eucharistieviering uit dankbaarheid voor het afgelopen jaar gevierd. Paus Franciscus heeft onlangs gesproken over mensen die tijdens de Mis foto’s lopen te nemen i.p.v. meebidden, dus ik heb slechts een foto genomen voordat de Mis begon. Maar ik kan u verzekeren; het was een levendige bijeenkomst! Onze meiden kunnen supergoed zingen en dansen, en ik ben altijd onder de indruk hoezeer ze opgaan in het gebed en aandachtig luisteren naar de preek.

Nu is de school leeg en stil, de docenten hebben de laatste examens nagekeken en zijn ook op een welverdiende vakantie. Ook de zusters kunnen even uitblazen en bijkomen. Ikzelf kijk uit naar mijn retraite; een week in stilte om samen met God weer even de batterij op te laden en te bezinnen. Dat ik daarbij samen met andere zusters naar ons klooster in de Usambara bergen ga helpt zeer zeker om in gebed te raken…

Ik wens ieder van jullie alvast een gezegende Adventstijd toe. Ik hoop dat je ook tijd voor stilte, bezinning en voorbereiding kunt vinden voor het grote feest van de komst van Jezus met Kerstmis. Persoonlijk vind ik Advent een prachtige tijd; om uit te kijken naar wat, of beter gezegd; Wie er komen gaat. Ben ik klaar om Hem te ontvangen? Is er plaats voor Hem in mijn hart, in mijn dagelijks leven, in mijn gedachten?

Alle goeds gewenst en in gebed verbonden,


Zr. Liesbeth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten