zaterdag 21 oktober 2017

Missiezondag!

Zondagen beginnen op zaterdagavond. Alle feesten beginnen op de vooravond - met het avondgebed. Dus is de Wereld-Missie-dag vanavond met de Vespers, het avondgebed, van start gegaan! Bij de voorbeden hebben we voor elk continent gebeden, en een kaars aangestoken:

Het thema van dit jaar is "De zending in het hart van het Christelijk geloof" en de boodschap van Paus Franciscus is gelukkig dit jaar wel vertaald en hier te vinden. De boodschap wordt altijd geschreven met Pinksteren!

En het begint al direct kernachtig: "de eerste Evangelisator is Jezus Christus". Tja, het woord 'Evangelie'  betekent 'Blijde Boodschap', en het was Jezus die de Blijde Boodschap in de wereld was, en, eigenlijk, zélf die Boodschap was. En deze dag nodigt ons opnieuw uit om na te denken over wat missionair leven nou eigenlijk is. Want in feite is iedere Christen missionair. Maar wat is het fundament van die zending, wat is het hart, wat zijn de essentiële houdingen? Dat is dit jaar de focus van de brief. Het gaat om een houding van een voortdurende pelgrimstocht door de verschillende woestijnen van het leven, door de verschillende ervaringen van honger en dorst naar waarheid en gerechtigheid. En, telkens opnieuw, naar momenten van werkelijke Godsontmoeting.

Iedere mens heeft een zending, een missie. Als we aan het einde van ons leven kunnen zeggen "missie volbracht...." zijn we werkelijk missionaris geweest. De kaarsen drukken daarbij uit dat we elkaar ook werkelijk tot steun kunnen zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten