vrijdag 29 juli 2016

Alweer bijna augustus

Het is wisselvallig weer, en er is weer heel veel gebeurd. Mooie dingen, moeilijke dingen. Dichtbij huis overwegend toch ook veel moois.
De buurtvereniging hier organiseerde een uitstapje naar zee, en in de grote volle bus zaten ook zeven zusters in het wit. Ze hebben een geweldige dag gehad! Eén van de buren heeft een foto gemaakt waar alle zeven zusters naast elkaar in het zand (of in de zee) staan. We hopen dat die foto nog opduikt! Er zijn intussen al wel een paar foto's binnengekomen, maar deze nog niet. Wie weet komt dat nog....

Iets verder terug in de maand hadden we hier klooster- intern een retraite. Nou bedoelt niet iedereen die het woord 'retraite' gebruikt hetzelfde - letterlijk betekent het 'je terugtrekken'. In het klooster hebben we iedere dag tijden van stilte en gebed, iedere maand een stille dag, en ieder jaar een retraite-tijd van ongeveer een week. Zo'n week is dus méér dan alleen stil worden, je terug trekken. Het is een tijd van ontmoeting met God, en focus op God. Er zijn verschillende vormen: met conferenties (inleidingen, zeg maar preken, meestal één, twee of drie per dag), of bijvoorbeeld Ignatiaanse retraites, contemplatieve retraites... maar normaal gesproken inderdaad in volledige stilte. Daarom zijn ook nooit alle zusters tegelijk in retraite, en hebben we er twee per jaar in huis. Soms komt de vraag of mensen erbij kunnen aansluiten. Maar daarvoor zijn retraitehuizen of bezinningshuizen beter geschikt. We hebben hier in huis wel weekeindretraites, zoals de moederretraites. Aan het einde van de zomer zullen de data van 2017 wel online komen.

En nu - ben ik bezig met de voorbereidingen voor augustus. Dan is hier in en bij het missieklooster en de Brabantse Kluis ook weer van alles te doen - maar zelf ben ik er niet bij. Ik ga naar een bijeenkomst in Mozambique. Dus ben ik een ruime maand slecht bereikbaar.
Tussendoor hoop ik dat we naast de bijeenkomst en al het werk wat daarbij hoort, ook even zullen kunnen kijken en misschien zelfs meehelpen bij het werk van de zusters daar, in Maputo en Namaacha. Tete is duidelijk te ver weg!

Nu al wat zien van het werk van onze zusters in Mozambique? Dat kan. Hier is informatie over het KAM-project, Ook even een paar foto's hierbij, afkomstig van dit project:

Even in de Portugese taal verder zoeken in Google leverde een foto op uit Namaacha - genomen in 2014. Ook dat was een groep zusters die voor een bijeenkomst bij elkaar kwam!

Alle reizigers in deze tijd een goede reis en een behouden aankomst. Allen die thuis blijven - op zijn tijd wat zon en ook wat regen, maar vooral veel zonnige uren.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten