maandag 20 juni 2016

Dag van de vluchteling - wereldvluchtelingendag.

De 20e juni is door de Verenigde Naties in 2001, precies vijftig jaar na het Vluchtelingenverdrag, vastgesteld als Dag van de Vluchteling. Wereldwijd. Maar zo'n dag bestond al eerder, want het was Paus Benedictus XV (de vijftiende dus) die in 1914 voor het eerst een wereldvluchtelingendag organiseerde, om aandacht te vragen voor de vele vluchtelingen in de eerste wereldoorlog, toen 'grote oorlog' genoemd.
Die wereldvluchtelingendag wordt op 18 januari wereldwijd in de Rooms Katholieke Kerk nog steeds gehouden. Maar een tweede dag is altijd goed. Hoe meer aandacht voor dit probleem, hoe beter.... hoe meer mensen meedenken en nadenken over oplossingen, hoe beter.

Vorige maand dook er in de nieuwsberichten over Soedan ineens een filmpje op http://nubareports.org/primary-school-bombed-in-latest-string-of-civilian-attacks/
waarin onze zuster Cinta aan het woord kwam:
... en als je dat filmpje ziet kun je jezelf de volgende vragen stellen....
Zou ik vluchten, als ik leerkracht in die school was?
Zou ik mijn kinderen daar naar school willen - durven - laten gaan?

Het is zo makkelijk gezegd, vluchten. Maar alles achter laten, weggaan, een onbekende toekomst tegemoet, dat doe je echt niet zomaar.
Zou ik durven te blijven?

Deze dag is een dag van gebed en verbondenheid. Moge het ook een dag zijn die mogelijkheden opent, wereldwijd. Zodat minder mensen hoeven te vluchten. Zodat degenen die vluchten nieuwe perspectieven krijgen. Zodat wij ook open staan voor de noden van anderen....Geen opmerkingen:

Een reactie posten