vrijdag 13 mei 2016

Kloosterdagen

In mei gaat Zr. Madeleine altijd naar veel verschillende schoolklassen toe - gastlessen, meestal op middelbare scholen, soms ook op basisscholen. Maar vaak gaat het andersom: scholieren komen naar het klooster toe.

Zo is er een school die al jaren met groep 8 vlak voor Pasen op bezoek komt. Er zijn scholen die jaarlijks met groep 6, 7 of 8 komen, soms in het kader van een Communie- of Vormselvoorbereiding, vaak ook in het kader van geschiedenis onderwijs: het project 'Kloosters in de Middeleeuwen' wordt dan verrijkt met een klooster van nu, of het project 'Heilige Huisjes' in Noord-Brabant.

Er komen PABO-klassen, die dan gelijk wat praktische tips mee krijgen over het organiseren van uitstapjes en projecten met basisschoolleerlingen.

Er komen middelbare scholieren, voor een rondleiding, een middag, of zelfs hele dagen, zoals de schoolverlatersdagen voor eindexamenklassen in november.

En nu was er een groep VWO'ers voor Kloosterdagen. Twaalf leerlingen en twee begeleiders liepen twee dagen echt helemaal mee in het klooster. Een heel andere wereld! Meebidden met de zusters, maar ook koper poetsen of koekjes bakken. Vragen kunnen stellen, maar ook voetballen in de tuin. En hoe is het om stil te worden in de kapel?

Het waren heel bijzondere dagen!

Vaak, ook nu,  krijg ik vragen als "Waarom staan er van dat soort dingen geen foto's op het blog?" of "Kunnen we die foto's straks op internet vinden?" Toch staan die foto's soms wel degelijk op het blog, als ik weet dat de school zelf de foto's ook in een foto-album zichtbaar plaatst. Of ik kies ervoor een foto te nemen waarop leerlingen niet herkenbaar in beeld staan. Bij deze dus een fotootje! Als jullie school ervoor kiest de foto's op de schoolwebsite te zetten, dan kun je ze daar vinden. Maar alleen als de foto's in een niet-beschermde omgeving zichtbaar gemaakt worden plaats ik ze ook hier. Maar daarom mochten jullie dus pas om de hoek zwaaien, zodat ik mooi een foto kon maken waar jullie allemaal op staan, om hier op het blog te zetten!
kloosterdagen zijn voorbij
terugreis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten