zaterdag 26 maart 2016

Zalig Pasen

Paaskaars in de kapel van Missieklooster Heilig Bloed
Plaatsen van de vijf wierookkorrels op de Paaskaars
In de afgelopen dagen hoorde ik diverse malen de opmerking: Pasen, nu? Na alles wat er gebeurd is en nog steeds gebeurt? Hoe kun je dan Pasen vieren?
Maar Pasen is niet zomaar een feestje, waarbij je kunt negeren wat er verkeerd gaat in ons leven, wat er verkeerd gaat in de wereld. Juist niet. De Paaskaars zelf laat dat prachtig zien.
De Nachtmis begint niet in de kerk zelf, maar er buiten. Duisternis in de kerk, een vuur buiten de kerk. De Paaskaars is versierd met het kruis, de Griekse letters Alfa en Omega, wat Begin en Einde betekent, en het jaartal. De priester bevestigt dan vijf wierookkorrels in de kaars. Die staan voor de vijf wonden van Christus. Zonder Goede Vrijdag en Stille Zaterdag zou Pasen helemaal niet mogelijk zijn... 
Daarna wordt de kaars aangestoken aan het Paasvuur, en de donkere kerk in gedragen. Drie maal klinkt de roep: "Lumen Christi!" Licht van Christus! Waarop iedereen antwoordt: "Deo Gratias!" Wij danken God! En intussen worden de kleine kaarsjes die iedereen bij zich heeft aangestoken aan de Paaskaars, en het licht verdeelt zich snel. Ook zonder elektrisch licht is het dan snel licht in de kerk.

Wij mogen zijn als die kaarsen. Ons eigen kaarsje brandend houden, en het licht doorgeven aan anderen, in deze wereld die dat licht zo hard nodig heeft. Die oproep klinkt ook in de Paasjubelzang:
 

Laat dit licht onverminderd schijnen,

morgen en alle dagen

in alles wat wij doen, in heel ons leven.

Laat het zijn als de verrezen Christus,

de morgenster, die, eens verrezen,

nu nimmermeer zal ondergaan.Wij bidden U, Heer, die ons geschapen heeft,

geef vrede in onze dagen,

laat de vreugde van dit Paasfeest

voor ons een blijvende vreugde zijn

door Jezus Christus, uw Zoon, onze Heer.
(gedeelte uit de Paasjubelzang, het Exsultet) 

Ja, Heer, geef vrede in onze dagen. Laat de vreugde van dit Paasfeest voor ons allen een blijvende vreugde zijn. 
Zo wensen wij u allen
Zalig Pasen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten