zaterdag 27 februari 2016

Internationale bijeenkomsten en zo.

Lang geleden
Het is lang geleden, maar we zijn gesticht in Zuid-Afrika. En daarna breidde de congregatie, dus onze groep zusters, zich uit, daar, waar we nodig waren en zijn. Dus werd vanuit Zuid-Afrika begonnen in bijvoorbeeld Congo en diverse andere landen ten noorden van Zuid-Afrika. En naar Europa. Dat moeten reizen zijn geweest, met ossenkarren en per boot!

Structuur
Zo'n grote groep mensen, verdeeld over steeds meer landen, dat had en heeft natuurlijk een structuur nodig. De zuster die, met haar team van vier andere zusters, de congregatie leiding geeft noemen we generale of algemene overste. Eerst leidde zij de congregatie vanuit het klooster in Mariannhill, Zuid-Afrika, daarna, in 1908, verhuisde het bestuur naar Europa. Eerst in Nederland, en nu al bijna vijftig jaar in Rome. Natuurlijk niet vijftig jaar lang dezelfde zusters; zij werken in termijnen van vijf jaar.
Maar zij hoeft niet alles alleen te doen (nou ja, alleen, met haar team en met Gods hulp...), want de 18 landen waarin wij Missiezusters van het Kostbaar Bloed wonen en werken zijn verdeeld over provincies en regio's, waarbij elk land of vaak een groep landen samen een provinciale of regionale overste hebben. In Europa zijn dat er drie; alledrie hebben zij een team van zusters, het bestuur. In 'termijnen' van vier jaar.Samenwerking
Het ligt voor de hand dat het praktisch is als buur-regio's of provincies samenwerken en samen overleggen! En zo was er vorige week een internationale bijeenkomst voor de oversten met hun raadzusters van de provincies en regio in Europa. En dat betreft dan vijf landen, die in drie groepen een provincie of regio vormen. Uitwisseling, toekomstvisies, idee├źn verzamelen, zorgen bespreken, samen overleggen en samen bidden... met dit keer het mooiste uitzicht wat je kunt bedenken, want het was dit keer in ons klooster Wernberg in Oostenrijk!Geen opmerkingen:

Een reactie posten