zaterdag 6 februari 2016

Feesten en vasten.

Feesten en vasten is het thema van de Missiekring die vandaag hun maandelijkse bijeenkomst in ons klooster heeft. Een heel passend thema, want Carnaval - dat is feest.

Feesten...

Zijne Carnavaleske Hoogheid Prins Luuk XLIV kwam (met gevolg) om de grootste worst ooit te brengen... en ons gebed te vragen voor mooi weer, vooral tijdens de optochten. Hoe dat ook alweer zit met worsten en bidden heb ik afgelopen zomer al een keer beschreven, dat kunt u hier nalezen. En we bidden niet alleen voor Ganzendonck, hoor, natuurlijk ook voor Ganzegat en omstreken. We zitten immers keurig midden tussen Ganzendonck en Ganzegat in. Misschien een ideetje voor de toekomst, om een Ganzengatdonck of Ganzendonckgat optocht te plannen? Die mag dan wel langs het klooster komen natuurlijk. En ganzen mogen meedoen.
Feest! Het heeft een hele Christelijke traditie. Want... nog even alles opmaken, nog even uit de band springen, nog even los gaan - het is de voorbereidingstijd op de voorbereidingstijd naar Pasen toe!
De palmtakjes die met Palmpasen vorig jaar zijn uitgedeeld worden nu ook ingezameld, want die worden vóór woensdag, vóór As-woensdag, verbrand. De as van aswoensdag komt van de palmtakjes van het vorig jaar!

... en vasten
Want woensdag begint dan de vastentijd. Ook wel veertigdagentijd genoemd. Er zijn ook vasten-acties die niet toevallig woensdag beginnen, maar als je bijvoorbeeld de IkPas actie goed leest, dan zie je dat ze netjes veertig dagen tellen - en dan op Palmzondag stoppen!
Maar ik daag de deelnemers en deelneemsters uit om er dan ook helemaal voor te gaan en pas met Pasen te stoppen. Want de vastentijd bereidt voor op Pasen, en stopt dus met Pasen. Dat zijn vanaf aswoensdag méér dan veertig dagen, dat klopt, maar.... de zondagen zijn geen vastendagen! Tel maar na, dat klopt.
 Vasten als voorbereiding op Pasen is natuurlijk meer dan alleen kijken of je het kunt volhouden. Nee, het gaat dieper. Het is jezelf vrij-maken-van. En wat je niet uit geeft kun je apart leggen en bijvoorbeeld geven aan wie het harder nodig heeft dan jij. Vandaar de Vastenacties in de kerken! Je kunt natuurlijk ook op andere manieren vasten. Met tijd, bijvoorbeeld. Tijd geven aan mensen die dat hard nodig hebben. 
 Tijd voor anderen, tijd voor jezelf, tijd voor God.... 

Durf je ook veertig dagen lang iedere dag een kwartiertje stil te worden voor God?


Zr, Anne stelt het vastenactieproject voor
 

... of kijk eens op deze website met als thema 'Vast wel...' - heel geschikt voor ouders met kinderen, of leerkrachten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten