zaterdag 26 december 2015

Kerstgroeten uit Zuid-Afrika!

Zalig Kerstfeest gewenst vanuit Mariannhill, Zuid-Afrika.
Hier hadden we op 24 december 34 graden. Het was dus behoorlijk heet, gelukkig koelde het 's avonds wel ietsjes af. Hieronder een foto van mij in mijn nieuwe habijt, een Kerstcadeautje. Zoals u kunt zien een wit habijt met korte mouwen, vanwege de hitte hier is wit de kleur van ons zondagse habijt (en ook doordeweeks dragen we vooral wit). Zoals de vaste bezoekers van Heilig Bloed weten is dat anders in Aarle-Rixtel, waar zwart de zondagskleur is. Dit heeft vooral te maken met praktische overwegingen, een zwart habijt met 34 graden is niet echt aan te raden.....Voor meer info zie het kopje vraag en antwoord op deze blog.

We hadden een mooie Mis op Kerstavond met orgel en dwarsfluit. Dat is bijzonder, want normaal gesproken wordt hier geen instrument gebruikt als begeleiding. Als we een lied zingen begint een van de zusters gewoon en dan valt de rest in op de juiste toonhoogte. Vaak wordt er dan ook geharmoniseerd, oftewel 2e en soms zelfs 3e stem erbij gezongen. En dat zonder een noot van papier te lezen! Op 1e Kerstdag hadden we eucharistieviering om 7 uur 's ochtends, dan is het hier al volop licht want het is zomer hier. En dat is eigenlijk al uitslapen want op gewone dagen hebben we Mis om 6 uur 's ochtends. Op 2e Kerstdag, wat hier Day of Goodwill genoemd wordt, hebben we op het eind van de dag na het avondeten samen liedjes gezongen. Niet alleen Engels maar ook een kerstliedje in Zulu. En zowel Stille Nacht als Komt laat ons Hem aanbidden hebben we ieder in onze eigen taal gezongen, gelijktijdig. Dat zou mooi geweest zijn om op te nemen, Engels en Zulu en Duits en Nederlands tegelijkertijd en het klonk nog mooi ook! Als afsluiter nog twee foto's van de kerststal in de refter. 

Ik wens iedereen van harte nog een mooie Kersttijd toe. Moge het Licht van het Kerstkind de moeilijke en donkere perioden in uw leven verlichten. En moge  God al uw gebeden verhoren voor het nieuwe jaar.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten