vrijdag 30 oktober 2015

Terugblik op de afgelopen maanden deel 2

Begin oktober keken we terug op de zomer, en daarbij lieten we vooral zien wat er in het klooster en in de kloostertuin zelf gebeurde.
Dit tweede deel kijkt een andere kant uit: terugblik op wat zusters zoal deden en doen 'buitenskloosters'. Nog steeds krijgen we regelmatig de vraag "Mogen jullie wel buiten het klooster komen?"  als we onderweg zijn voor werk, vrijwilligerswerk, bijeenkomsten, of gewoon een stukje fietsen. Ik vraag me wel eens af of de zusters die vroeger in de wijkverpleging, de bejaardenzorg, het consultatiebureau en dergelijke werkten, die vraag ook hebben gekregen, vijftig of zelfs honderd jaar geleden. Ik kan me het al helemaal voorstellen, de zusters op de fiets naar Nuenen, naar Keldonk, naar Aarle-Rixtel, naar Croy, naar Helmond, naar Eindhoven...
We zijn een actieve congregatie. Actie vanuit contemplatie... het 'ora et labora', bidden en werken, blijft in evenwicht. Maar het werk is, in tegenstelling tot bij contemplatieve kloosters, ook naar buiten toe. Dat kan een gewone baan zijn, dat kan vrijwilligerswerk zijn, dat kunnen lezingen zijn, gastlessen, helpen in de parochie bij vormselvoorbereidingen, deelname en begeleiding van MOV (Missie, Ontwikkeling en Vrede) groepen.... en dat lijstje is niet compleet.

Een greep uit diverse activiteiten, dichtbij en verder weg, buiten het kloosterterrein zelf:

Bijvoorbeeld... een workshop over het getijdengebed op het kloosterboerderijfestival op de Eemlandhoeve in Bunschoten-Spakenburg;

Bijvoorbeeld... communie- en vormselvoorbereidingen in de parochie;

Bijvoorbeeld... mee helpen organiseren van bijeenkomsten en bedevaarten in en met het bisdom;

Bijvoorbeeld... lezingen verzorgen;

Bijvoorbeeld... deelnemen aan bijeenkomsten;

Bijvoorbeeld... een prijs winnen in een plaatselijke actie... dank, Bakkerij van Brug!

Bijvoorbeeld... meebidden voor een geslaagde open dag voor Sportcentrum Coach en dan twee weken gratis sporten winnen;


Bijvoorbeeld... meebidden bij de internationale rozenkrans in Handel:


Soms komt u dus een zuster op de fiets tegen, of zusters in een auto, of gewoon met de trein en bus, of lopend... maar soms zijn het wel heel veel zusters tegelijk. Weet u nog, de gerst-oogst van afgelopen zomer op het klooster-boerderijterrein? We weten dat die gerst uiteindelijk Swinckels' bier wordt, ook te krijgen bij de Brabantse Kluis. Maar wat gebeurt er ná de oogst, vóórdat het als bier terugkomt? Daar waren we best benieuwd naar. En ja hoor, we mochten een kijkje komen nemen bij Bavaria in Lieshout. Een uitstapje! Met de helft van alle zusters (nee, we zijn nooit allemaal tegelijk weg) hebben we een hele mooie middag gehad. Leuk is het dan om de gezichten te zien van de mensen die we onderweg tegen komen!Geen opmerkingen:

Een reactie posten